Vlada Srbije in China Energy International Group (CEIG) sta podpisali memorandum o soglasju o strateškem sodelovanju v energetskem sektorju – TOPNEWS.si

Vlada Srbije in China Energy International Group (CEIG) sta podpisali memorandum o soglasju o strateškem sodelovanju v energetskem sektorju

Vlada Srbije in China Energy International Group (CEIG) sta podpisali memorandum o soglasju o strateškem sodelovanju v energetskem sektorju

Memorandum o soglasju sta podpisala ministrica za rudarstvo in energetiko Dubravka Đedović Handanović ter Wang Bo, podpredsednik China Energy International Group za južno Azijo ter srednjo in vzhodno Evropo.

Sodelovanje bi Srbiji omogočilo namestitev več kapacitet za shranjevanje energije z uporabo novih tehnologij, je dejala Dubravka Đedović Handanović.

Poudarila je pomen rešitev za shranjevanje energije za večjo integracijo obnovljivih virov energije. Srbija se je zavezala, da bo do leta 2030 proizvedla skoraj eno od dveh megavatnih ur električne energije iz čistih virov, zaradi česar je shranjevanje energije izjemno pomembno, je dejala. Podjetja s Kitajske so po njenih besedah ​​razvila tehnologijo stisnjenega zraka za shranjevanje energije.

Po ministričinih besedah ​​je bila tehnologija sicer na voljo že pred desetimi leti, a ni bila dovolj razvita. Danes so v Veliki Britaniji skladišča, ki so jih zgradila kitajska podjetja, Srbija pa ima zdaj priložnost za uvedbo tehnologije, je opozorila Đedović Handanovićeva. Šlo bi za neposredno tujo naložbo podjetij iz Kitajske, ki bi jo predali državni elektroprivredi Srbije (EPS), je poudarila.

Kitajski veleposlanik v Srbiji Li Ming je dejal, da ima Srbija hitro gospodarsko rast, ki zahteva več obnovljive energije. Kitajska podjetja prevladujejo v sektorju, je dodal. Veleposlanik je dejal, da je tehnologija shranjevanja energije s stisnjenim zrakom zelo napredna in dostopna. Izrazil je upanje, da se bo sodelovanje čim prej uresničilo v korist ljudi in gospodarskega razvoja Srbije.

COMMENTS

Wordpress (0)