“O takšni možnosti bomo razmislili, ko bomo prejeli zanesljive informacije o množični izstrelitvi orožja za napad iz zraka in vesolja” -Vladimir Putin opozarja Zahod, da bo razmislil o uporabi jedrskega orožja – TOPNEWS.si

“O takšni možnosti bomo razmislili, ko bomo prejeli zanesljive informacije o množični izstrelitvi orožja za napad iz zraka in vesolja” -Vladimir Putin opozarja Zahod, da bo razmislil o uporabi jedrskega orožja

“O takšni možnosti bomo razmislili, ko bomo prejeli zanesljive informacije o množični izstrelitvi orožja za napad iz zraka in vesolja” -Vladimir Putin opozarja Zahod, da bo razmislil o uporabi jedrskega orožja

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes zagrozil z uporabo jedrskega orožja v primeru obsežnega zračnega napada na državo. Izjavo je podal na posvetu o spremembi ruske jedrske doktrine pred četrtkovim srečanjem ameriškega predsednika Joeja Bidna z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim na temo ukrajinske uporabe raket dolgega dosega.

Putin je danes spregovoril o predlaganih spremembah ruske doktrine jedrskega odvračanja, ki bi Rusiji omogočile z jedrskim orožjem odgovoriti na morebiten obsežen zračni napad na rusko ozemlje z manevrirnimi raketami, brezpilotniki, hipersoničnimi in drugimi letali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Omenil je pojav novih virov vojaških groženj in tveganj za Rusijo.

V primeru napada na Rusijo s strani države brez jedrskega orožja ob sodelovanju ali podpori jedrske sile bi napad obravnavali kot njihov skupni napad na Rusijo, je Putin orisal predlog posodobitve doktrine. Dodal je, da vključuje tudi položaj, v katerem druga država z uporabo konvencionalnega orožja pomembno ogrozi rusko suverenost.

Pri tem je očitno meril na Ukrajino, ki nima jedrskega orožja, vendar prejema vojaško podporo držav z jedrskim orožjem, poroča AFP. Sprememba doktrine bi veljala tudi v primeru napada na Belorusijo, tesno zaveznico Rusije, je povedal Putin.

“O takšni možnosti bomo razmislili, ko bomo prejeli zanesljive informacije o množični izstrelitvi orožja za napad iz zraka in vesolja ter o njegovem prečkanju naše državne meje,” je dejal Putin na srečanju ruskega varnostnega sveta in dodal, da je pomembno predvideti razvoj razmer in se jim ustrezno prilagoditi.

Putin je tudi posvaril, da bi jedrsko silo, ki podpira napad druge države na Rusijo, šteli za udeleženko v agresiji, s čimer bi izdala tanko prikrito grožnjo Zahodu, medtem ko tuji voditelji še naprej razmišljajo, ali naj Ukrajini dovolijo uporabo orožja dolgega dosega.

Putin je dejal, da so bila pojasnila skrbno umerjena in sorazmerna s sodobnimi vojaškimi grožnjami, s katerimi se sooča Rusija. »Vidimo, da se sodobne vojaške in politične razmere dinamično spreminjajo in to moramo upoštevati. Vključno s pojavom novih virov vojaških groženj in tveganj za Rusijo in naše zaveznike,« je dejal. Vodja kabineta Zelenskega Andrij Jermak je zavrnil novo jedrsko doktrino in dejal: »Rusija nima več nobenih instrumentov za ustrahovanje sveta razen jedrskega izsiljevanja. Ti instrumenti ne bodo delovali.” Biden bo v četrtek Beli hiši gostil Zelenskega, s katerim se bosta po napovedih pogovarjala tudi o pozivih zaveznikom, naj Ukrajini v vojni z Rusijo omogoči uporabo raket dolgega dosega

 

Premier Golob je v svojem nagovoru dejal: “Evropske države so enotne v obsodbi te agresije, ki krši vsa možna načela in zakone, vključno z Ustanovno listino ZN.”

“Tudi v tej grozljivi situaciji, medtem ukrajinske civilne žrtve naraščajo, medtem ko kritična civilna infrastruktura propada in medtem ko se bojna polja širijo, Ukrajina ni razočarala mednarodne skupnosti. Daleč od tega.”

“Tudi v najtemnejših trenutkih te nenehne agresije e Ukrajina ostala aktivna članica ZN, ki je bila solidarna z drugimi državami.”
Vlada Republike Slovenije

“Za Slovenijo je zadeva jasna: s to vojno je na kocki veliko. Če v tej vojni zmaga Rusija, bo zmagalo tudi teptanje mednarodnega humanitarnega prava in hude kršitve listine.”

“To ni svet, katerega del bi Slovenija  rada bila. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da preprečimo, da bi to postalo nova normalnost, in ohranimo celovitost listine in mednarodnega prava. Ne samo v Ukrajini, ampak tudi v Palestini in preostali del Bližnjega vzhoda.”

COMMENTS

Wordpress (0)