(VIDEO) Scholzova SPD tesno pred skrajno desnico Alternativo za Nemčijo (AfD) v vzhodni nemški deželi Brandenburg – TOPNEWS.si

(VIDEO) Scholzova SPD tesno pred skrajno desnico Alternativo za Nemčijo (AfD) v vzhodni nemški deželi Brandenburg

(VIDEO) Scholzova SPD tesno pred skrajno desnico Alternativo za Nemčijo (AfD) v vzhodni nemški deželi Brandenburg

 

Socialdemokrati (SPD) nemškega kanclerja Olafa Scholza so bili videti pripravljeni, da se bodo na nedeljskih deželnih volitvah v Brandenburgu ubranili skrajni desnici, potem ko so vso kampanjo zaostajali za Alternativo za Nemčijo (AfD), je prvotno uradno so pokazale številke.
SPD, ki vlada državi okoli prestolnice Berlin od ponovne združitve leta 1990, je po začasnih uradnih izidih zbrala 30,9 % glasov pred skrajno desno Alternativo za Nemčijo z 29,2 % glasov. državnega volilnega komisarja.

Uspeh SPD bi lahko Scholzu nekoliko odložil strankarske razprave o njegovi primernosti, da ponovno postane kandidat za kanclerja na zveznih volitvah, predvidenih za september prihodnje leto, glede na njegovo nepriljubljenost pri volivcih. “Odličen rezultat, zelo velik za SPD in za vse nas,” je po poročanju Politica dejal Scholz ob robu svojega nedeljskega obiska pri Združenih narodih v New Yorku.
Vendar pa je malo verjetno, da bi njemu ali njegovi stranki dalo večji zagon glede na to, da se je priljubljeni, sedanji premier dežele Brandenburg SPD Dietmar Woidke med kampanjo distanciral od Scholza in kritiziral politiko zvezne vlade.”Dietmar Woidke in njegova Brandenburška SPD sta se v zadnjih tednih burno vrnila,” je dejal generalni sekretar SPD Kevin Kuehnert.”Za nas v zvezni SPD ta večer, če bo šlo dobro, težave, ki so pred nami, ne bodo postale nič večje. Niso pa tudi manjše,” je dejal.

Tri četrtine tistih, ki so glasovali za SPD, tega niso storili iz prepričanja, temveč zato, da bi se ubranili AfD, kaže izhodna anketa, ki jo je objavila televizija ARD. Volilna udeležba se je povečala na 73 % z 61 % pred petimi leti, poroča ZDF. SPD dosega le 15 % glasov na nacionalni ravni, kar je manj od 25,7 %, ki jih je dosegla na zveznih volitvah leta 2021. To je za AfD z okoli 20 % in opozicijskimi konservativci z 32 %.

Točka 1 od 12. Premier zvezne dežele Brandenburg in glavni kandidat nemške Socialdemokratske stranke (SPD) Dietmar Woidke hodi poleg svoje žene Susanne Woidke po prvih volitvah volitev zvezne dežele Brandenburg v Potsdamu, Nemčija, 22. septembra 2024. REUTERS/Fabrizio Bensch
[1/12] Brandenburški premier in glavni kandidat nemške Socialdemokratske stranke (SPD) Dietmar Woidke hodi poleg svoje žene Susanne Woidke po prvih volitvah ob volitvah zvezne države Brandenburg v Potsdamu v Nemčiji, 22. septembra 2024. REUTERS/Fabrizio Pravice licenciranja nakupa Bensch, odpre nov zavihek

Vse tri stranke v Scholzovi ideološko heterogeni koaliciji skupaj dosegajo približno 30 % volitev, manj kot samo konservativci. Koalicija je bila deležna kritik zaradi nenehnih prepirov in ravnanja s priseljevanjem. Na nekdanjem komunističnem vzhodu so številni volivci kritični tudi do dobave orožja Ukrajini, da bi ji pomagala preprečiti obsežno rusko invazijo.

Glasovanje v Brandenburgu je potekalo tri tedne po tem, ko je Rusiji naklonjena AfD postala prva skrajno desna stranka, ki je po drugi svetovni vojni zmagala na deželnih volitvah v Nemčiji, v Turingiji. Dobro se je odrezal tudi v sosednji Saški, kjer je sledil konservativcem na drugem mestu.
Woidke je posvaril pred samozadovoljstvom in opozoril, da AfD še vedno pridobiva zagon. Začasni uradni rezultati kažejo, da je od zadnjih volitev v Brandenburgu leta 2019 pridobila 5,7 odstotne točke.
Sovodja AfD Tino Chrupalla je opozoril, da je AfD močno napredovala med mladimi volivci – trend, ki se je odražal pri skrajno desničarskih strankah po vsej Evropi na junijskih volitvah v EU. Novo levičarsko zavezništvo Sahra Wagenknecht je bilo na dobri poti, da se uvrsti na tretje mesto z 12 % glede na anketo, pred konservativci z 11,6 %, kar poudarja nenehne pretrese v nemški politični pokrajini, zaradi katerih so napovedi zapletene.
Zeleni, eden od mlajših partnerjev v Scholzovi koaliciji na zvezni ravni, so prejeli 4,1 %, kar je tik pod 5-odstotnim pragom, da se samodejno uvrsti v državni parlament.
Rezultat druge mlajše koalicijske partnerice, Svobodnih demokratov (FDP), je bil premalo pomemben, da bi se odražal v anketi.
Ker Zeleni niso uspeli ponovno vstopiti v deželni parlament Brandenburga, Woidkejeva SPD ne more nadaljevati koalicije s CDU in Zelenimi. Projekcije tudi kažejo, da SPD in CDU sami nimata večine.

COMMENTS

Wordpress (0)