Ukrajina se pripravlja na zimo – Von der Leyen napovedala novo posojilo Ukrajini v višini do 35 milijard evrov – TOPNEWS.si

Ukrajina se pripravlja na zimo – Von der Leyen napovedala novo posojilo Ukrajini v višini do 35 milijard evrov

Ukrajina se pripravlja na zimo  – Von der Leyen napovedala novo posojilo Ukrajini v višini do 35 milijard evrov

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Kijevu napovedala, da bo EU Ukrajini v okviru zaveze skupine G7 namenila posojilo v višini do 35 milijard evrov. Skupina G7 je napovedala posojilo v višini 50 milijard dolarjev (45 milijard evrov), ki bi ga Ukrajina odplačevala s prihodki od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja.

“Neusmiljeni ruski napadi pomenijo, da Ukrajina potrebuje nadaljnjo podporo EU. Evropska komisija bo Ukrajini v okviru zaveze skupine G7 zagotovila posojilo v višini do 35 milijard evrov. Gre za nov velik prispevek EU k ukrajinskemu okrevanju,” je na omrežju X zapisala von der Leyen.

Na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim je pojasnila, da je komisija danes sprejela predloge, ki bodo EU omogočili izplačilo posojila. Tako bodo lahko zakonodajni postopki v Svetu EU in Evropskem parlamentu zaključeni do konca leta, je povedala predsednica komisije.

Kot so pojasnili viri v Bruslju, mora biti odločitev o izplačilu posojila v obliki makrofinančne pomoči sprejeta še letos. Če bosta sozakonodajalca pravno podlago sprejela dovolj hitro, bi lahko prvi obrok izplačali že do konca letošnjega leta. Pričakujejo sicer, da bodo do 35 milijard evrov izplačali v več obrokih do konca prihodnjega leta.

Končna višina posojila EU bo odvisna od prispevkov drugih članic skupine G7, katerih višina pa po navedbah uradnikov komisije še ni znana.

Ukrajina bo lahko celotno posojilo G7 v višini 45 milijard evrov oziroma 50 milijard ameriških dolarjev, o katerem so se junija na vrhu v Italiji dogovorili voditelji članic skupine, odplačevala s prihodki od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru sankcij zaradi ruske agresije na Ukrajino. Velika večina tega premoženja je v EU oziroma Belgiji.

To bo omogočil poseben mehanizem za sodelovanje pri posojanju denarja Ukrajini, ki ga je prav tako danes predlagala Evropska komisija. Kijev bo v okviru mehanizma zaprosil za sredstva za odplačevanje posojila, ki bodo šla neposredno posojilodajalcu v katerikoli članici skupine G7.

“Posojilo bo šlo neposredno v vaš proračun, kar bo izboljšalo ukrajinsko makrofinančno stabilnost in vam zagotovilo prepotreben fiskalni prostor. Sami boste odločili, kako najbolje porabiti ta denar, kar vam daje maksimalno fleksibilnost pri izpolnjevanju vaših potreb,” je glede posojila Evropske unije v Kijevu še povedala predsednica komisije.

Zelenski se ji je zahvalil za napovedano pomoč in pojasnil, da bodo sredstva namenili predvsem za energetski sektor, za zaklonišča v šolah in vrtcih, pa tudi za proizvodnjo orožja v Ukrajini.

Von der Leyen se danes mudi na svojem osmem obisku Ukrajine od začetka ruske agresije pred dvema letoma in pol, v ospredju katerega so bile ukrajinske priprave na zimo.

Predsednica komisije je Zelenskemu predstavila načrt, v skladu s katerim bo EU za energetsko oskrbo med zimo Ukrajini namenila nekaj manj kot 160 milijonov evrov. Ta sredstva bodo med drugim namenjena popravilom v ruskih napadih uničene energetske infrastrukture, pa tudi humanitarni pomoči v obliki grelnikov.

Voditelja sta na srečanju v ukrajinski prestolnici govorila še o pogajanjih o vstopu države v unijo, ki so se uradno začela konec junija. “Odpiranje sklopov pogajalskih poglavij temelji na napredku. Gre za zelo zahteven proces. Vendar pa sem navdušena nad kakovostjo in hitrostjo, s katero Ukrajina napreduje,” je povedala von der Leyen.

COMMENTS

Wordpress (0)