V Bruslju zapletov pri imenovanju Kosove ne komentirajo, Politico pa o tem, da je “največji Trumpov oboževalec v Sloveniji ugrabil proces prenosa moči” – TOPNEWS.si

V Bruslju zapletov pri imenovanju Kosove ne komentirajo, Politico pa o tem, da je “največji Trumpov oboževalec v Sloveniji ugrabil proces prenosa moči”

V Bruslju  zapletov pri imenovanju Kosove ne komentirajo, Politico pa o tem, da je “največji Trumpov oboževalec v Sloveniji ugrabil proces prenosa moči”

Na Evropski komisiji ne komentirajo zapletov pri imenovanju nove komisarske kandidatke iz Slovenije Marte Kos, ki so nastali zaradi zahteve predsednika parlamentarnega odbora za zadeve EU Franca Breznika (SDS), da vlada pred sklicem seje odbora o kandidatki poda dodatno gradivo v zvezi z odstopom prvotnega kandidata Tomaža Vesela.

Tiskovna predstavnica komisije Arianna Podesta je danes v odgovoru na vprašanje, kako bi lahko dogajanje v Sloveniji vplivalo na oblikovanje prihodnje Evropske komisije in ali predsednica Ursula von der Leyen predstavitev svoje komisarske ekipe v Evropskem parlamentu še vedno načrtuje za prihodnji torek, dejala, da zadeve ne komentirajo.

“Kot smo že večkrat povedali, postopka ne bomo komentirali, dokler poteka. Ne moremo špekulirati o tem, kaj se bo zgodilo,” je Podesta povedala o sestavljanju prihodnje Evropske komisije pod vodstvom von der Leyen, ki prihaja iz Evropske ljudske stranke (EPP).

Prav tako ni želela odgovoriti na vprašanje, ali je predsednica komisije premierju Robertu Golobu poslala pismo, v katerem naj bi zahtevala zamenjavo Vesela in ki ga Breznik zahteva od vlade. “Stiki med predsednico in voditelji držav so zaupne narave,” je poudarila tiskovna predstavnica.

Je pa evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS) danes od komisije v skladu z uredbo o pravici dostopa do vpogleda v interne dokumente javnega značaja zahteval objavo vseh dokumentov, povezanih s postopkom imenovanja slovenskega komisarja.

“Posebej zahtevam objavo pisma predsednice Evropske komisije z dne 5. septembra 2024. Pravico javnosti do vpogleda v te dokumente (…) je treba spoštovati, saj to prispeva k večji preglednosti in transparentnosti postopka, ki ga izvaja Evropska komisija,” je zapisal na družbenem omrežju X.

Časnik Delo je medtem danes poročal, da naj bi v kabinetu premierja Goloba preigravali tudi scenarij, da v Bruselj pošljejo kandidaturo Marte Kos, čeprav še ni uradno potrjena. Vlada bo kandidaturo potrdila, ko bo dobila mnenje parlamentarnega odbora za zadeve EU, ki pa ni zavezujoče.

Golob je sicer v sredo dejal, da se je pogovarjal s predsednico Evropske komisije in ji pojasnil zaplete, ob tem pa zatrdil, da zaradi Slovenije postopki pri oblikovanju komisije ne bodo trpeli. Po neuradnih informacijah Dela bi to pomenilo, da von der Leyen ne bo še enkrat preložila za torek načrtovane predstavitve svoje ekipe. Po prvotnih načrtih naj bi jo sicer predstavila že to sredo.

Na Evropski komisiji danes niso želeli odgovoriti na vprašanje, ali lahko von der Leyen svojo komisarsko ekipo parlamentu predstavi brez enega člana oziroma članice.

Časnik Politico, ki  poroča o zapletih, nastalih zaradi imenovanja slovenskega komisarja oz. komisarke,  pa v ozadju  vidi  prvak aopozicije Janez Janša. “Notranja politika dvomilijonske članice EU dosega osrčje Bruslja in bi lahko še dodatno odložila začetek delovanja Evropske komisije,” piše časnik.

Politico izpostavlja, da se nominacija ne more zgoditi, dokler parlamentarni odbor ne poda mnenja, da pa odbor vodi “zaveznik Janeza Janše, ki ne želi sklicati seje”. Zamuda bi lahko trajala dva tedna, “Ljubljana in cela EU sta v pričakovanju.” V skladu s pogodbami EU Svet potrebuje popoln seznam imen za začetek procesa delovanja komisije. Janšo opisuje kot “Trumpovega prvega oboževalca” v državi.

COMMENTS

Wordpress (0)