Rusija poroča o sestrelitvi več kot 140 ukrajinskih dronov – Na moskovskih letališčih prihaja do zamud in odpovedi letov – TOPNEWS.si

Rusija poroča o sestrelitvi več kot 140 ukrajinskih dronov – Na moskovskih letališčih prihaja do zamud in odpovedi letov

Rusija poroča o sestrelitvi več kot 140 ukrajinskih dronov – Na moskovskih letališčih prihaja do zamud in odpovedi letov

Ruska zračna obramba je ponoči po navedbah obrambnega ministrstva nad državo sestrelila 144 ukrajinskih dronov, od tega 20 nad prestolnico Moskva. Od tam poročajo o smrti ženske in treh ranjenih.

72 dronov so prestregli nad obmejno regijo Brjansk, 20 nad Moskvo, 14 nad regijo Kursk, 13 nad regijo Tula, še 25 pa nad drugimi deli države, izjavo ruskega obrambnega ministrstva povzema francoska tiskovna agencija AFP.

O žrtvah poročajo iz prestolnice, kjer je v stanovanjskem bloku v naselju blizu Moskve v 11. in 12. nadstropju stavbe izbruhnil požar. Po navedbah lokalnih oblasti je umrla 46-letna ženska, še trije ljudje so ranjeni.Guverner moskovske regije Andrej Vorobjov in in moskovski župan Sergej Sobjanin sta sporočila, da so droni poleteli nad različne predele širšega območja mesta.

Na desetine ljudi so po njunih navedbah umaknili na varno, na moskovskih letališčih prihaja do zamud in odpovedi letov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski uradniki so v torek sporočili, da so čez noč sestrelili najmanj 15 brezpilotnih letal okoli Moskve v valu napadov, ki so zažgali stanovanjske zgradbe, ubili žensko in prisilili, da so preklicali več kot 30 letov v prestolnici.
Več kot 60 brezpilotnih letal je bilo sestreljenih tudi nad rusko jugozahodno regijo Bryansk, ki meji na Ukrajino in regijo Lipeck na jugu Rusije, so povedali regionalni guvernerji. Tam ni bilo poročil o škodi ali žrtvah.

 

 

Ukrajinska domača industrija dronov hitro raste in Kijev krepi napade dronov na rusko energetsko, vojaško in prometno infrastrukturo. Moskovski župan Sergej Sobjanin je v sporočilni aplikaciji Telegram povedal, da je bilo v okolici Moskve sestreljenih najmanj 15 brezpilotnih letal, posadke za nujne primere pa so bile poslane na več lokacij po vsej regiji ter v bližini letališča Žukovo in okrožja Domodedovo, kjer je eno največjih moskovskih letališč.

Ruska agencija RIA je poročala, da sta bili tako letališči Domodedovo kot Žukovo zaprti za letalski promet po prekinitvi več kot 30 domačih in mednarodnih letov tam in na drugih letališčih, ki služijo ruski prestolnici. Napadi brezpilotnih letal čez noč so poškodovali najmanj dve visoki stanovanjski stavbi v okrožju Ramenskoye v moskovski regiji, pri čemer so zažgali več stanovanj, je na Telegramu sporočil moskovski guverner Andrej Vorobjov.
Nemška vlada pravi, da izvaja začasen nadzor na vseh kopenskih mejah države, da bi se spopadla z nedovoljenimi migracijami in zaščitila javnost.

V kraju Ramenskoye je umrla 46-letna ženska, tri osebe pa so bile poškodovane, je dejal Vorobyov. Dodal je, da so v začasne namestitvene centre evakuirali 43 ljudi. Okrožje Ramenskoye, približno 50 km (31 milj) jugovzhodno od Kremlja, ima po uradnih podatkih približno četrt milijona prebivalcev.
Ruska kanala SHOT in Baza Telegram, ki sta blizu ruskim varnostnim službam, sta objavila videoposnetke plamenov, ki izvirajo iz večnadstropne stanovanjske stavbe, in poročajo, da je bilo v napadu z dronom v okrožju Ramenskoye uničenih pet stanovanj.

Oblasti regije Tula, ki na severu meji na moskovsko regijo, so za rusko državno tiskovno agencijo povedale, da je razbitina drona padla na objekt za gorivo in energijo, vendar “tehnološki proces” objekta ni bil prizadet.
Torkovi napadi sledijo poplavi brezpilotnih letal, ki jih je Ukrajina izstrelila v začetku septembra in so bili namenjeni predvsem ruskim energetskim objektom.
Napadi se zgodijo v kritični točki vojne, ko Rusija izvaja ofenzivo v vzhodni Ukrajini, medtem ko se še vedno trudi izgnati kijevske sile, ki so v presenetljivem avgustovskem vdoru prebile njeno zahodno mejo. Ruski uradniki pogosto ne razkrijejo celotnega obsega škode, ki so jo povzročili ukrajinski napadi.
Reuters poročil ni mogel neodvisno preveriti. Iz Ukrajine ni bilo takojšnjih komentarjev. Obe strani zanikata, da sta v svojih napadih ciljala na civiliste.
Ukrajina je pritiskala na Združene države za dovoljenje za uporabo močnejšega orožja, ki ga je dobavil Zahod, da bi povzročila večjo škodo znotraj Rusije in zmanjšala zmožnosti Moskve, da nadaljuje z napadi na Ukrajino, v katero je vdrla februarja 2022.

COMMENTS

Wordpress (0)