(V ŽIVO) Glas ljudstva Jaše Jenulla v “razkritje prevar v osnutku ZZDej” in začetku postopka za vložitev alternativnega zakona – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Glas ljudstva Jaše Jenulla v “razkritje prevar v osnutku ZZDej” in začetku postopka za vložitev alternativnega zakona

(V ŽIVO) Glas ljudstva Jaše Jenulla v “razkritje prevar v osnutku ZZDej” in začetku postopka za vložitev alternativnega zakona

V Civilni iniciativi Glas ljudstva so kritični do sprememb, ki naj bi jih ministrstvo za zdravje vključilo v osnutek novele zakona o zdravstveni dejavnosti, saj da te odstopajo od napovedane jasne ločitve javnega in zasebnega zdravstva. Zato so pripravili svoj predlog zakona, ki ga bodo v DZ vložili s pomočjo poslanca Mihe Kordiša.

Kot so v omenjeni iniciativi zapisali v sporočilu po današnji novinarski konferenci, so člani in članice vladajoče koalicije jasno razmejitev javnega in zasebnega zdravstva obljubljali pred volitvami v DZ leta 2022, zapisali pa so jo tudi v koalicijsko pogodbo.

A osnutek novele zakona, ki ga pripravljajo na ministrstvu za zdravje in so ga v iniciativi pridobili, po njihovih navedbah še naprej dovoljuje delo javnih zdravnikov pri koncesionarjih, prepovedujejo ga zgolj pri zasebnikih brez koncesije. “Koncesionarji niso enaki javnim zdravnikom, temveč so zunanji zasebni izvajalci javnega sektorja, ki za razliko od javnih izvajalcev svobodno razpolagajo z dobičkom in jih regulira civilna in ne javna zakonodaja,” so zapisali v iniciativi Glas ljudstva.

Dodali so, da koncesionarji prav tako ne nosijo nikakršne odgovornosti za vzdržno delovanje celotnega sistema, ampak ga “s svojim prizadevanjem za dobičkom pospešeno finančno in kadrovsko izčrpavajo”.

Kot še eno veliko napako predloga so označili “nameravano legalizacijo plačevanja dela v javnem sektorju po podjemnih pogodbah”. Po njihovih podatkih ima na mnogih oddelkih več kot polovica zdravnikov poleg redne zaposlitve še podjemne pogodbe, za zneske, ki so nekajkrat višji od njihovih plač.

“Ohranjanje obstoja dvoživk in legalizacija podjemnih pogodb odpira pot procesu, v katerem bi javni zdravniki postali ‘svobodni zdravniki’ po modelu, ki ga že vrsto let predlaga zdravniška zbornica,” menijo v iniciativi. Ta predlog pa je bil, kot so zapisali, “že večkrat razkrinkan kot očitna pot v privatizacijo in kadrovsko rušenje javnega zdravstva za dodatne dobičke posameznikov”.

Osnutek novele zakona, ki so ga pripravili na ministrstvu, tako za Glas ljudstva ni sprejemljiv. Zato so pripravili svoj predlog. Koalicijske poslanke in poslance so pozvali, naj jim v enem tednu sporočijo, ali nameravajo zakon podpreti in prispevati svoj podpis. Pri tem pa so napovedali, da bodo zakon prihodnji teden v vsakem primeru vložili v DZ, saj jim je podporo že zagotovil poslanec Miha Kordiš (Levica).

Ta je v ločenem sporočilu za javnost ostale koalicijske poslanke in poslance pozval, da se pridružijo s svojimi podpisi. Zakon, ki ga bo vlagal kot prvopodpisani, bo predstavil v sredo.

COMMENTS

Wordpress (0)