Malta ne popušča, “Romuni in Slovenci “podlegli” pritisku Von der Leyenove” – TOPNEWS.si

Malta ne popušča, “Romuni in Slovenci “podlegli” pritisku Von der Leyenove”

Malta ne popušča, “Romuni in Slovenci “podlegli” pritisku Von der Leyenove”

Tomaž Vesel, slovenski kandidat za evropskega komisarja, je na pritisk Ursule von der Leyen odstopil od kandidature. Predsednica Evropske komisije Von der Leyen je zaradi uravnotežene zastopanosti spolov okrepila pritisk na nekatere države, naj svoje moške kandidate zamenjajo z ženskami.

Trenutno je med skupno 26 nominiranci devet žensk. Vsaka država članica imenuje enega komisarja, z izjemo Nemčije, saj je komisarka Von der Leyen in jo je julija potrdil Evropski parlament. Slovenski premier Robert Golob je sprejel Veselov umik kandidature, so potrdili v kabinetu predsednika vlade, poroča Politico .

Do preobrata je prišlo le tri dni po tem, ko je slovenska vlada Veselu stala ob strani in na njegovo mesto ni hotela imenovati nikogar drugega. Romunija je v ponedeljek za svojo naslednjo evropsko komisarko imenovala evropsko poslanko Roxano Mînzato, čeprav je bil prvotno za to vlogo predlagan moški.

Malteški premier se ne odreka svoji prvi izbiri
Von der Leyenova je v minulih dneh tudi pozvala Malto, naj namesto kandidata Glenna Micallefa predlaga podaljšanje mandata svoji dosedanji komisarki Heleni Dalli, sta potrdila dva evropska diplomata. A zdi se, da malteški premier zaenkrat ostaja zvest svoji izbiri.

Doslej so pritiskali le na države, ki jih ne vodijo stranke iz Evropske ljudske stranke (EPP). EPP, ki ji pripada Von der Leyen, je najmočnejša skupina v Evropskem svetu in Evropskem parlamentu in bo imela največ komisarjev, poroča portal Index.

Slovenski mediji pišejo, da bo slovenska komisarka verjetno izbrana med tremi imeni: Marjeta Jager, zaposlena v oddelku Evropske komisije za razvojno politiko; Marta Kos, nekdanja diplomatka Golobove stranke, in evropska poslanka Irena Joveva, prav tako iz Golobove stranke.

Slovenija je bila med številnimi državami, ki so prezrle poletno prošnjo Von der Leyenove, da predloži dve imeni – moško in žensko – da ji omogoči izbiro pri sestavljanju svoje ekipe. Von der Leyen je ta teden dejala, da je njeno “prvo merilo” za člane ekipe usposobljenost, in da komisija potrebuje ljudi z visokimi političnimi ali izvršnimi izkušnjami ali višje diplomate.

COMMENTS

Wordpress (0)