(V ŽIVO) Po aferi Litijska vlada v noveliranje zakona o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Po aferi Litijska vlada v noveliranje zakona o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih

(V ŽIVO) Po aferi Litijska vlada v noveliranje zakona o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih

Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog novele zakona o dedovanju. Ključna rešitev je pospešitev zapuščinskih postopkov, ko so dediči neznani, so ob najavi vladne seje izpostavili v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom).

Predlog novele tako skrajšuje rok za oklic neznanim dedičem z enega leta na tri mesece, objava oklica v uradnem listu oziroma na drug primeren način se nadomešča z objavo na spletni strani sodišča, objava na sodni deski pa ostaja, so ključne spremembe navedli na Ukomu.

V osnutku zakonskega predloga, ki je šel v medresorsko usklajevanje, je ministrstvo za pravosodje predvidelo tudi rešitev, po kateri bi nepremičnine brez dedičev, ki ležijo na območju stavbnih zemljišč, lahko postale last občin. Predlagatelj je pri oblikovanju teh predlogov sprememb sledil pobudi Mestne občine Koper, ki je opozorila na problematiko pridobivanja stavbnih zemljišč s strani občin, je izhajalo iz osnutka. A v končnem predlogu te rešitve ni več, saj so ji v medresorskem usklajevanju nasprotovali na nekaterih ministrstvih.

Vlada ima na dnevnem redu tudi prvo obravnavo predlogov zakona o cestninjenju, zakona o izvajanju uredbe EU o evropskem upravljanju podatkov in novele zakona o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih.

Izjave ministrov pred redno tedenska seja vlade na Gregorčičevi bomo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si

COMMENTS

Wordpress (0)