Nadaljnje poslovanje Teša brez ukrepov države ni mogoče – TOPNEWS.si

Nadaljnje poslovanje Teša brez ukrepov države ni mogoče

Nadaljnje poslovanje Teša brez ukrepov države ni mogoče

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) pozdravljajo današnjo napoved ministrstva za okolje, podnebje in energijo o pripravi interventnega zakona za omejeno nadaljnje delovanje Teša in Premogovnika Velenje. Kot so poudarili, poslovanja teh družb od prihodnjega leta zaradi pravil EU o državni pomoči namreč ne bi mogli več financirati.

Vse analize bodočega poslovanja termodivizije skupine HSE, ki jo sestavljata Termoelektrarna Šoštanj (Teš) in Premogovnik Velenje, izkazujejo nerentabilnost obeh družb zaradi sprememb na trgu in padca cen električne energije bistveno pod stroškovno ceno, so sporočili iz HSE.

“HSE od 1. januarja 2025 ne bo mogel več zagotavljati zadostnih sredstev za nemoteno poslovanje Teša in Premogovnika Velenje, saj bi to pomenilo nedovoljeno državno pomoč. Brez ustrezne rešitve bo tako Teš leta 2025 postal insolventen, posledično pa tudi Premogovnik Velenje, saj je Teš njegov izključni kupec,” so zapisali.

Upoštevajoč strateški status državne naložbe v skupini HSE so vodstva HSE, Teša in Premogovnika Velenje z zunanjimi strokovnjaki v zadnjem letu preučila vrsto scenarijev in izvedla številne analize, povezane s prestrukturiranjem termodivizije.

“Vsem možnostim, ki so bile na mizi, je skupno dejstvo, da ima HSE kot družbenik omejene pristojnosti in možnosti v zvezi s financiranjem nadaljnjega poslovanja Teša in Premogovnika Velenje po 31. 12. 2024, ko ne bodo več izpolnjeni pogoji za uporabo dosedanjih metod financiranja, to je plačila tržne cene električne energije v kombinaciji s periodičnimi dokapitalizacijami ali plačila cene električne energije, oblikovane po metodi dodatka na stroške,” so pojasnili. Po tem datumu bi smel HSE Tešu plačevati izključno tržno ceno električne energije, vsako drugo financiranje termodivizije pa bi bilo lahko neskladno s pravili EU o državni pomoči.

Poudarili so, da popolna nadomestitev Teša kot toplotnega vira z novimi viri kratkoročno ni mogoča. “Zaprtje edinega ogrevalnega vira ogrevanja bi predstavljalo nepredstavljivo in nedopustno tveganje za več kot 35.000 prebivalcev Šaleške doline ter za gospodarstvo in industrijo na tem območju,” so opozorili.

Generalni direktor HSE Tomaž Štokelj je ob tem izpostavil, da od začetka leta vlagajo velike napore v iskanje in analiziranje različnih scenarijev, ki bi termodiviziji HSE omogočili vzdržen izstop iz premoga.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je danes sporočil, da se je finančno stanje Teša zaostrilo do te mere, da bi se brez ukrepanja države z letom 2025 začel stečajni postopek. Za začasno rešitev težave pripravljajo interventni zakon, ki bi omejil delovanje Teša in Premogovnika Velenje zgolj na ogrevanje. S tem bi vzpostavili gospodarsko javno službo za oskrbo s toploto.

O tem je Kumer danes med drugim govoril s predstavniki HSE in sindikatov. Slednji dialog pozdravljajo. “Današnji sestanek je korak naprej k ustreznemu reševanju problematike izhoda iz premoga, seveda pa pričakujemo tudi čimprejšnje zakonodajne rešitve, ki bodo postavile temelje pravičnemu prehodu,” je po navedbah HSE dejal predsednik sindikata Teša Danilo Tajnik.

K temu je pozval tudi predsednik Sindikata Premogovnika Velenje Simon Lamot. “Rešitve, predstavljene na današnjem sestanku pri ministru, so eno od izhodišč za zagotavljanje socialne varnosti zaposlenih v Premogovniku Velenje in Termoelektrarni Šoštanj vsaj do leta 2033, verjamem pa, da tudi pozneje,” je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)