Izrael je palestinski Hamas obtožil usmrtitve šesterice talcev, Hamas pa trdi, da so ujetniki umrli v izraelskem obstreljevanju – TOPNEWS.si

Izrael je palestinski Hamas obtožil usmrtitve šesterice talcev, Hamas pa trdi, da so ujetniki umrli v izraelskem obstreljevanju

Izrael je palestinski Hamas obtožil usmrtitve šesterice talcev,  Hamas pa trdi, da so ujetniki umrli v izraelskem obstreljevanju

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je danes pozval k preiskavi smrti šestih talcev, katerih trupla so izraelski vojaki našli minulo soboto v Gazi. Izrael je palestinski Hamas obtožil usmrtitve šesterice, medtem ko so iz islamističnega gibanja zatrdili, da so ujetniki umrli v izraelskem obstreljevanju.

Hamas je objavil vznemirljive teroristične propagandne posnetke šestih talcev, ki so bili ugrabljeni iz Izraela in nedavno najdeni mrtvi. Posnetek so bili v ponedeljek objavljen na Hamasovem računu Telegram, poroča New York Post. Hersh Goldberg-Polin, 23, Eden Yerushalmi, 24, Ori Danino, 25, Alex Lobanov, 32, Carmel Gat, 40, in Almog Sarusi, 27, so videli govoriti v videu.

Talci so bili na motečem črno-belem posnetku videti shujšani. Vsak se je identificiral, vključno z Goldberg-Polin, izraelsko-ameriško državljanko, ki je bila ugrabljena na masakru na glasbenem festivalu v Re’imu 7. oktobra.Pokazali bomo njihova zadnja sporočila,” je bil naslov videoposnetka.

Vseh šest talcev je bilo odkritih mrtvih v soboto med operacijo izraelskega obrambnega ministrstva (IDF) v predorih pod Rafo, mestom na območju Gaze. IDF verjame, da so bili ubiti malo preden so na kraj prispeli izraelski vojaki.

“Zgroženi smo nad poročili, da so palestinske oborožene skupine usmrtile šest izraelskih talcev, kar bi pomenilo vojni zločin,” je komisarjev urad sporočil prek omrežja X.”Volker Türk poziva k neodvisni, nepristranski in pregledni preiskavi ter k odgovornosti storilcev,” so še navedli v uradu s sedežem v Ženevi.

Izraelska vojska je v soboto v tunelu na območju Rafe na skrajnem jugu palestinske enklave našla posmrtne ostanke šestih talcev. Po navedbah izraelskih oblasti je bila šesterica med zajetjem 7. oktobra lani živa, usmrtili pa naj bi jih malo pred prihodom izraelskih vojakov.

Gre za štiri moške in dve ženski, ki so bili po besedah izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja usmrčeni s strelom v glavo. Visoki uradnik Hamasa Izat al Rišek je medtem zatrdil, da je šesterica umrla v napadu izraelske vojske.

Na ulicah Tel Aviva in tudi drugih izraelskih mest  se je v Nedeljo zbralo več kot pol milijona ljudi, ki so protestirali proti skrajno desni vladi Benjamina Netanjahuja in zahtevali takojšen dogovor o prekinitvi ognja ter osvoboditev vseh talcev, ki so še na območju Gaze. V ponedeljek je bila  v Izraelu splošna stavka. Ta je namesto predvidenih štiriindvajset ur zaradi odločitve delavskega sodišča, da zaradi »političnega motiva« ni legalna, trajala le osem ur in pol.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek,  prosil za odpuščanje družine šestih izraelskih talcev, ki so jih našli mrtve v Gazi. Pri tem je vztrajal, da morajo izraelske sile obdržati nadzor nad koridorjem vzdolž meje med Egiptom in Gazo, pri čemer je obljubil, da ne bo popustil pritisku glede tega vprašanja v pogovorih o premirju.

Netanjahu je na novinarski konferenci dejal, da prosi za odpuščanje, ker ni rešil šestih talcev, katerih trupla so minuli konec tedna izvlekli iz predora v Gazi. Kot je pojasnil, so talce usmrtili pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas “s strelom v zatilje”. Pri tem je zatrdil, da bo “Hamas plačal zelo visoko ceno za to”.

Hamasovo oboroženo krilo, brigade Ezedin al Kasam, pa je sporočilo, da se bodo talci vrnili “v krstah”, če se bo izraelski vojaški pritisk nadaljeval. Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, naj bi stražarjem talcev izdali “nova navodila” v primeru, če bi se jim približale izraelske sile. “Netanjahujevo vztrajanje pri osvoboditvi talcev z vojaškim pritiskom namesto s sklenitvijo dogovora bo pomenilo, da se bodo ti vrnili k svojim družinam v krstah,” so sporočili.

Izraelski premier je na novinarski konferenci, ki jo je prenašala televizija, govoril dan po tistem, ko so izraelske oblasti objavile smrt šestih talcev, ki jih je Hamas po napadu na Izrael 7. oktobra odpeljal v Gazo.Umor talcev je v Izraelu sprožil veliko žalosti, pa tudi jezo proti vladi, ker ni sklenila dogovora, ki bi zagotovil izpustitev talcev.

Netanjahu je pri tem poudaril, da bi moral Izrael ohraniti nadzor nad koridorjem Filadelfija na meji med Gazo in Egiptom in dodal, da Izrael ne bo popustil pritiskom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Doseganje ciljev vojne poteka skozi filadelfijski koridor”, ozki pas zemlje ob meji med palestinsko enklavo in Egiptom, je dejal. Nadzor nad tem koridorjem zagotavlja, da talci ne bodo pretihotapljeni iz Gaze.

To vprašanje sicer predstavlja sporno točko v pogajanjih o dogovoru o prekinitvi ognja v Gazi, povezanem z izpustitvijo talcev. Izraelskemu nadzoru nad koridorjem nasprotuje tako pri Hamasu kot tudi v Egiptu, kjer so se nedavno brez napredka končala pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi.

Ameriški predsednik Joe Biden je bil  kritičen rekoč, da Netanjahu ne stori dovolj, da bi zagotovil dogovor o izpustitvi talcev iz rok Hamasa. Pri tem je nakazal, da so zelo blizu predstavitvi končnega predloga dogovora o izpustitvi talcev in prekinitvi ognja v Gazi.

Od 251 ugrabljencev jih v ujetništvu palestinskih oboroženih skupin ostaja 97, 33 njih je po navedbah Izraela mrtvih.

COMMENTS

Wordpress (0)