Vzporedna realnost v slovenski politiki – Kako se je zunanjepolitični dogodek Blejski strateški forum postal del notranjepolitičen realnosti? – TOPNEWS.si

Vzporedna realnost v slovenski politiki – Kako se je zunanjepolitični dogodek Blejski strateški forum postal del notranjepolitičen realnosti?

Vzporedna realnost v slovenski politiki – Kako se je zunanjepolitični dogodek Blejski strateški forum postal del notranjepolitičen realnosti?

Blejski strateški forum (BSF) velja za osrednji slovenski zunanjepolitični dogodek, na katerem se konec poletja tradicionalno zberejo predstavniki politike, gospodarstva in civilne družbe ter razpravljajo o aktualnih izzivih. Na forumu, kjer letos  sodeluje več kot 180 govorcev iz 48 držav, je včeraj,  pa tudi že nekaj dni pred začetkom foruma, precej razburjenja  povzročilo vabilo nekdanji izraelski zunanji ministrici Cipi Livni, zato so včeraj pred Festivalno dvorano  protestirali predstavniki propalestinskih organizacij.

Prvovrstni zunanjepolitični dogodek je tako včeraj dobil  tudi  svojo notranjepolitično dimenzijo, saj je sodelovanje na forumu  protestno bojkotirala koalicijska stranka Levica. Zanimivo pa je, da smo tako pred dvorano kot tudi v njej opazili dva opozicijska politika in sicer poslanca Janševe SDS Franca Breznika , ki sicer udeležbo na forumu” lahko opravičil po funkciji,” kot predsednik parlamentarnega odbor za zadeve Evropske unije in pa predsednika zunaj parlamentarne stranke SLS Marka Balažica.

Če je zunanja politika je nadaljevanje notranje, pa  je vsekakor zanimivo, da  sta nekdanji predsednik države  Danilo Türk in Nataša Pirc Musar stopila na stran protestnikov, medtem ko se je nekdanji predsednik Borut Pahor srečal z nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni in vse skupaj objavil na družbenem omrežju X,

Notranjepolitični spopad  tako ni potekal po klasičnih političnih prelomnicah v slovenski politiki, kar ugotavlja notranjepolitični komentator Dela Uroš Esih   v komentarju Blejski svet vzporednih realnosti, kjer piše o dogajanju na Blejskem strateškem forumu, med drugim o povabilu kontroverzni izraelski političarki Cipi Livni, “ki priča o konceptualni zmedi” v odnosu slovenskih odločevalcev do vojne v Gazi. Avtor meni, da to nikakor ni dobra popotnica slovenskemu predsedovanju Varnostnemu svetu OZN.

“‘Bodimo jasni: čeprav obstajata dve sprti strani, je Rusija napadalec, Ukrajina pa žrtev,’ je predsednica republike Nataša Pirc Musar na Bledu opredelila razmerja v rusko-ukrajinski vojni. Ni pa se zmogla opredeliti do tega, kdo je agresor v vojni v Gazi in kdo je tam žrtev. Tega žal ni sposoben noben slovenski odločevalec (…) Poleg tega smo priča kronični neusklajenosti zunanjepolitičnih odločevalcev v mandatu sedanje vlade, kar je razkrilo tudi priznanje Palestine. Vse to so vzporedne realnosti, ki racionalno razložijo povabilo kontroverzni izraelski političarki Cipi Livni, soodgovorni za pretekle izraelske vojne zločine v Gazi, da na Bledu presoja zločine svojih naslednikov. O Putinovih zločinih sta, denimo, govorila neomadeževana Julija Navalna in Gari Kasparov. Predsednica republike je ob tem vsem na očeh poslala jasno sporočilo kabinetu predsednika vlade, pa tudi zunanjemu ministrstvu, češ da v goste ne vabiš nekoga, ki zanika mednarodno pravo.”

Na Bledu, kjer se bo sicer  danes sklenil letošnji Blejski strateški forum, ki poteka pod pomenljivim   naslovom Svet vzporednih realnosti. Potem ko so bile prvi dan ospredju aktualne krize, kot so vojni v Ukrajini in Gazi ter širitev EU, bodo  danes govorili o drugih izzivih sodobnega sveta. Med temami panelov bodo danes kibernetska varnost, boj proti dezinformacijam, energetska in vodna varnost, zeleni prehod in podnebne spremembe ter turizem in migracije.

 

COMMENTS

Wordpress (0)