Francija in Srbija podpisali pet sporazumov o kritičnih surovinah, odpadkih in energiji – TOPNEWS.si

Francija in Srbija podpisali pet sporazumov o kritičnih surovinah, odpadkih in energiji

Francija in Srbija podpisali pet sporazumov o kritičnih surovinah, odpadkih in energiji

Med obiskom francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Beogradu sta Srbija in Francija podpisali 12 sporazumov, od tega pet povezanih s kritičnimi surovinami, kot je litij, pa tudi z energijo in varstvom okolja.

Na področju energetike sta se državi dogovorili za sodelovanje na področju jedrske energije in podpisali posojilno pogodbo za elektroprenosno omrežje. Okoljski sporazumi se nanašajo na izmenjavo znanja na področju ravnanja z odpadki in gradnjo čistilnih naprav.

Obe strani sta podpisali tudi izjavi o nameri za vzpostavitev partnerstva in sodelovanja pri raziskovanju in izkopavanju kritičnih in strateških mineralnih surovin. Dokumenta sta podpisala srbska ministrica za rudarstvo in energetiko Dubravka Đedović Handanović in francoski medministrski delegat za strateške minerale in kovine Benjamin Gallezot.

Srbija in Evropska unija (EU) sta julija podpisali memorandum o soglasju o strateškem partnerstvu na področju trajnostnih surovin ter vrednostnih verig baterij in električnih vozil. Eden od projektov, predvidenih v okviru partnerstva, je Rio Tintov rudarski projekt litija Jadar. Prav ta projekt je razlog, da so okoljski aktivisti nedavno pisali predsedniku Macronu.

Po memorandumu o sodelovanju na področju jedrske energije, ki sta ga aprila podpisala francoska državna energetska družba EDF in Srbija, sta obe strani podpisali nadaljnje pismo o zavezi za oceno potenciala za razvoj civilnega jedrskega programa v Srbiji. Nov dokument sta podpisala ministrica Đedović Handanović in višji izvršni podpredsednik skupine EDF Xavier Ursat.

V elektroenergetiki je bil sklenjen kreditni aranžma med srbskim operaterjem prenosnega sistema EMS in francosko razvojno agencijo AFD. Parafirala sta ga direktorica EMS Jelena Matejić in izvršni direktor AFD Remy Rioux.

Državi sta se dogovorili tudi za sodelovanje pri ravnanju z odpadki. Vlada Srbije in francoski podjetji SUEZ International SAS in Vinci Construction Grands Projects SA sta podpisali interesno pogodbo za projektiranje, gradnjo, financiranje, obratovanje in vzdrževanje čistilne naprave v Velikem Selu.

COMMENTS

Wordpress (0)