Najboljši ukrajinski pilot umrl v strmoglavljenju ameriškega lovskega letala F-16, le nekaj tednov po prihodu dolgo pričakovanih letal v državo – TOPNEWS.si

Najboljši ukrajinski pilot umrl v strmoglavljenju ameriškega lovskega letala F-16, le nekaj tednov po prihodu dolgo pričakovanih letal v državo

Najboljši ukrajinski pilot umrl v strmoglavljenju ameriškega lovskega letala F-16, le nekaj tednov po prihodu dolgo pričakovanih letal v državo

Vrhunski ukrajinski pilot je umrl, ko je v ponedeljek strmoglavilo lovsko letalo ameriške izdelave F-16, le nekaj tednov po prihodu dolgo pričakovanih letal v državo , je ukrajinski vojaški poroča  CNN. Ukrajinske obrambne sile ne verjamejo, da je za incidentom kriva napaka pilota.

Pilot Oleksiy Mes, znan kot “Moonfish”, je umrl v nesreči med “odvračanjem največjega zračnega napada” Rusije na Ukrajino, je dejal vir  za CN in dodal, da je bil pilot pokopan v četrtek. Nesreča se preiskuje in k sodelovanju bodo povabljeni mednarodni strokovnjaki, je dodal vir.

Generalštab ukrajinske vojske je pozneje v četrtek sporočil, da je bilo več letal F-16 razporejenih poleg protiletalskih raketnih enot za boj proti ruskim napadom. “Med približevanjem naslednjemu cilju je bila komunikacija z enim od letal izgubljena. Kot se je pozneje izkazalo, je letalo strmoglavilo, pilot je umrl,« so sporočili iz generalštaba. Smrt pilota je velik udarec za Ukrajino. Prvi F-16 so v državo prispeli šele v začetku tega meseca in Moonfish je bil eden redkih pilotov, usposobljenih za njihovo upravljanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek dejal, da so ukrajinske zračne sile uporabile F-16 za uničevanje raket in brezpilotnih letal, ki jih je v ponedeljek izstrelila Rusija, kar je prvič, da je kateri koli ukrajinski uradnik potrdil, da so bila letala uporabljena v boju. Kijev je dolgo čakal, da se je dokopal do letal F-16, Zelenski pa že od začetka obsežne invazije prosi svoje zahodne zaveznike za bojna letala.

Toda tako kot pri drugi opremi so zahodne države oklevale, preden so končno privolile v dobavo F-16. Nizozemska in Danska sta se zavezali, da ju bosta zagotovili zgodaj poleti leta 2023, vendar je trajalo še nekaj tednov, da so Združene države odobrile prenos.

Ko so prispeli v začetku tega poletja, je Zelensky dejal, da sta on in njegova vlada imela “na stotine srečanj in pogajanj”, da bi zavarovala letala.Skupina ukrajinskih pilotov je jeseni začela usposabljanje za F-16 v ZDA. Medtem ko lahko traja leta, da se popolnoma usposobijo za letenje z letali, so morali Moonfish in drugi to narediti v šestih mesecih.

Ukrajina upa, da ji bo F-16 dal prepotrebno spodbudo. Reaktivna letala so večnamenska: lahko zagotavljajo zračno kritje četam, napadajo zemeljske cilje, se spopadejo s sovražnimi letali in prestrežejo rakete. Z ustrezno oborožitvijo bi F-16 lahko odvrnili ruske lovce-bombnike od približevanja bojišču.

Kljub temu pa curki niso nič posebnega. Ukrajina jih lahko uporabi, da Rusiji prepreči nadzor nad nebom, vendar strokovnjaki pravijo, da so njihove zmogljivosti slabše od najsodobnejših ruskih bojnih letal, ki bi verjetno prevladala v zračnem boju s F-16. Moonfish in še en pilot Andriy Pilshchikov, znan po klicnem znaku “Juice”, sta postala obraza ukrajinske kampanje za pridobitev F-16.

Bila je težka bitka, a sta jo Juice in Moonfish skupaj prestala. Bili so mladi in navdušeni, dobro so govorili angleško in se bili pripravljeni boriti, da bi ameriška letala spravila na ukrajinsko nebo. Leteti z F-16 so bile njihove sanje in ko je Juice avgusta lani umrl v letalski nesreči med bojno nalogo, si je Moonfish zadal cilj, da jih izpolni.

Od obeh je bil Moonfish tisti tihi: letalski geek, ki ni navdušen nad publiciteto. Toda ko je Juice umrl, je moral Moonfish prevzeti njegovo mesto. V redkih intervjujih za CNN je priznal, da če bi bil Juice živ, bi dajal intervjuje.Redkobeseden človek, strasten do svojega dela, je imel svoja čustva pod nadzorom. Pravi govornik, ki je vedel vse o F-16.

“Andriy je bil ‘človek idej’ in glavna gonilna sila za vsem tem,” je dejal Moonfish. “In do njega se počutim odgovornega, da je zagotovil prihod teh letal.”

Med usposabljanjem je za CNN dejal, da morajo on in drugi ukrajinski piloti opraviti skrajšano različico usposabljanja. “Imeli bi veliko časa, da bi popolnoma preučili curek v miru, a nimamo časa,” je dejal.

V izjavi, izdani kasneje v četrtek, so ukrajinske zračne sile povedale, da je Moonfish v ponedeljek uničil tri križarke in en napadalni dron, preden je umrl v nesreči. Letalstvo je sporočilo, da je posthumno prejel čin polkovnika.

COMMENTS

Wordpress (0)