Tragedija jahte Bayesian: Potapljači so iz vode potegnili pet trupel pogrešanih, vključno z angleškim tajkunom Mikeom Lynchom in njegovo hčerko – TOPNEWS.si

Tragedija jahte Bayesian: Potapljači so iz vode potegnili pet trupel pogrešanih, vključno z angleškim tajkunom Mikeom Lynchom in njegovo hčerko

Tragedija jahte Bayesian: Potapljači so iz vode potegnili pet trupel pogrešanih, vključno z angleškim tajkunom Mikeom Lynchom in njegovo hčerko

Reševalci so včeraj  iz morja pri Palermu izvlekli štiri trupla, potem ko je na območju v ponedeljek potonila jahta z 22 ljudmi na krovu, Med njimi so predsednik uprave banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer in njegova žena Judy ter odvetnik Clifford Chance Chris Morvillo in njegova žena Neda. Trupli Mika Lyncha in njegove 18-letne hčerke Hannah so prav tako  potegnili iz potopljene superjahte. Peto truplo so prav tako našli v razbitinah ladje, a ga še niso prepeljali na obalo. Ena oseba je še vedno pogrešana. Reševalna akcija se bo nadaljevala .

S tem je število smrtnih žrtev brodoloma naraslo na šest. Iskalna akcija, vključno z iskanjem šeste pogrešane osebe, se bo nadaljevala v petek, je po poročanju britanskega BBC potrdila italijanska obalna straža.

Med prvotno šesterico pogrešanih so bili sicer 59-letni britanski tehnološki mogotec Mike Lynch, njegova 18-letna hčerka Hannah, vodja banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer in njegova soproga Judy ter odvetnik britanske odvetniške pisarne Clifford Chance Chris Morvillo in njegova žena Neda. 56-metrska izjemno  luksuzna jahta Bayesianje potonila pod valove v ponedeljkovih zgodnjih urah, potem ko jo je udaril redek vodni tornado “Črni labod” . Strokovnjaki pravijo, da se “še nikoli nismo soočili s čim takim,” poroča The Sun.

56-metrska luksuzna jahta Bayesian je potonila v ponedeljek zgodaj zjutraj, potem ko je območje ob obali Porticella pri Palermu zajela vodna tromba. Na krovu plovila je bilo v času nesreče 22 ljudi, od tega 12 potnikov in deset članov posadke. Obalna straža je rešila 15 ljudi, eno truplo so našli že v ponedeljek, omenjena šesterica pa je bila pogrešana.

Kapitan ladje Bayesian je prekinil molk ob grozljivi nevihti in policisti so ga spraševali več kot dve uri Strokovnjaki verjamejo, da je ” najvišji jambor na svetu ” jahte morda prispeval k katastrofi, potem ko je prišlo do nenavadnega vremenskega pojava “Črni labod”

Italijanske reševalne ekipe so sprožile obupano tridnevno iskanje – z upanjem, da se lahko zgodi čudež za ujete na krovu. Prvi dve trupli, ki so ju našli danes, so odkrili ujete med vzmetnicami v kabini, poroča La Repubblica. Videli so reševalna vozila, ki so se odpeljala iz pristanišča, potem ko so potapljači potegnili posmrtne ostanke.Strokovnjaki pravijo, da bodo potapljači zaradi te naloge travmatizirani.

Čeprav  je jahta “praktično nedotaknjena” leži na boku na dnu morja, se reševalci že več dni trudijo priti noter. Potapljač Marco Tilotta je dejal, da obstaja “svet predmetov”, vključno s pohištvom in odpadki, ki ovirajo ozke stopnice pred kabinami . Reševalci se tudi trudijo preprečiti časovno stisko, saj imajo za iskanje na potop le 10 minut.

Luca Cari, vodja lokalne gasilske brigade, je pojasnil: “Pod vodo lahko ostanejo največ 12 minut, od tega sta dve potrebni za dvig in spust. “Torej je pravi čas, da lahko izvedemo iskanje, 10 minut na potop.” Italijanski časopis E News je povedal, da jim je Cari povedal, da so se potapljaške ekipe med iskanjem soočale s “precejšnjimi težavami”.

Rekel je: “To je majhna Concordia. “Prostori znotraj ladje so zelo majhni in če naletiš na oviro, se je zelo zapleteno premakniti naprej, tako kot je zelo težko najti alternativne poti.”

Vodja podjetja, ki je izdelalo plovilo, je danes za italijanski časnik Corriere della Sera povedal, da bi se tragediji lahko izognili. “Potek dogodkov govori o dolgem nizu napak,” je dejal Giovanni Costantino, vodja podjetij Italian Sea Group in Perini Navi, proizvajalca prestižne jahte.

Costantino je povedal, da je bilo slabo vreme napovedano, zato bi se morali potniki zbrati na zbirnem mestu, zapreti bi morali tudi vsa vrata in lopute na ladji.

Na posnetku varnostne kamere z obale je bilo namreč razvidno, da so luči na jamboru ugasnile, kar po Costantinovih besedah nakazuje na kratek stik po tem, ko je v plovilo vdrla voda.

Potniki naj bi na jahti praznovali nedavno sodno zmago Lyncha v ZDA. Tehnološki mogotec je namreč leta 2011 svoje mednarodno računalniško podjetje Autonomy prodal ameriškemu podjetju Hewlett-Packard za 11 milijard dolarjev. Zaradi domnevne goljufije v tem poslu je zoper njega več let potekal sodni proces, nakar je bil junija oproščen več obtožb.

COMMENTS

Wordpress (0)