Nov krog pogajanj o premirju v Gazi v Dohi: kje sta Hamas in Izrael? – TOPNEWS.si

Nov krog pogajanj o premirju v Gazi v Dohi: kje sta Hamas in Izrael?

Nov krog pogajanj o premirju v Gazi v Dohi: kje sta Hamas in Izrael?

V Katarju se je včeraj  začel nov krog pogajanj v prizadevanjih za prekinitev ognja v Gazi in izpustitev izraelskih talcev, ki jih je 7. oktobra lani zajel Hamas. Pogajanj se udeležujejo posredniki iz Katarja, Egipta in ZDA ter izraelska delegacija, medtem ko predstavnikov Hamasa na pogovorih ni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogajanj se udeležujejo vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in izraelska delegacija, v kateri je tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea.

Predstavniki Hamasa neposredno ne sodelujejo na pogovorih. Kot je pred pogovori sporočilo palestinsko islamistično gibanje, pa ostaja zavezano načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na predlogih predsednika ZDA Joeja Bidna. Ta je maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo skoraj popolnoma uničene enklave.

Hamas je pred začetkom pogovorov poudaril, da se ne bo pogajal o nobenih novih pogojih za premirje ali izpustitev talcev. Posredniki upajo, da bo nadaljevanje pogajanj z morebitno sklenitvijo dogovora odvrnilo Iran od pričakovanega napada na Izrael.

Bela hiša je pred današnjim začetkom pogovorov strani pozvala, naj se pogajanj udeležijo. Izrael in Hamas pa je Washington pozval k pripravljenosti na kompromis. “Obe strani morata skleniti kompromis,” je za CNN dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

Pogovore je kasneje označil za “obetaven začetek” in izrazil pričakovanje, da se bodo nadaljevali še v petek. “Smo na točki, ko je okvir sporazuma splošno sprejet in vrzeli, ki jih je treba zapolniti, zadevajo njegovo izvajanje,” je pojasnil.

Zaradi velikega števila civilnih žrtev in katastrofalnih razmer na območju Gaze je Izrael deležen vse več mednarodnih kritik. Vse močnejši so tudi pritiski za dosego dogovora o prekinitvi ognja v Gazi v Katarju.

Pogajanja v Dohi so po njegovih besedah namreč namenjena podrobnostim izvajanja sporazuma. “Včasih je najtežje ob koncu pogajanj, ko se govori o takšnih podrobnostih,” je dejal Kirby. Izrazil je upanje, da bo v prihodnjih urah in dneh prišlo do napredka. “Še vedno je veliko dela,” je dodal Kirby in ocenil, da danes ni pričakovati zaključka razprav.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in katarski premier Mohamed bin Abdulrahman pa sta opozorila tako Iran in Hamas kot Izrael, da “nobena stran v regiji ne sme delovati v smeri spodkopavanja prizadevanj za sklenitev dogovora,” je sporočil State Department.

Izrael  je včeraj nadaljeval napade na Gazo, kjer je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 40 ljudi. Kot je sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi, je od začetka vojne 7. oktobra lani število ubitih Palestincev na območju Gaze preseglo 40.000, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zadnjih 24 urah je življenje izgubilo 40 Palestincev, 107 je bilo ranjenih. Od začetka izraelskih napadov pa je bilo doslej ubitih 40.005, ranjenih pa 92.401 ljudi, so navedle zdravstvene oblasti, ki jih nadzoruje Hamas.

Ob več kot 40.000 Palestincih, ubitih v desetih mesecih vojne na območju Gaze, današnji dan predstavlja “temačen mejnik za ves svet”, se je odzval visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk.

“V zadnjih desetih mesecih je bilo v Gazi v povprečju vsak dan ubitih okoli 130 ljudi. Obseg uničenja domov, bolnišnic, šol in verskih objektov s strani izraelske vojske je pretresljiv,” je dejal in opozoril, da je med mrtvimi največ žensk in otrok.

 

COMMENTS

Wordpress (0)