FBI preiskuje domnevni hekerski napad na Trumpovo kampanjo – Iran zanikal vmešavanje v predsedniške volitve v Združenih državah – TOPNEWS.si

FBI preiskuje domnevni hekerski napad na Trumpovo kampanjo – Iran zanikal vmešavanje v predsedniške volitve v Združenih državah

FBI preiskuje domnevni hekerski napad na Trumpovo kampanjo – Iran zanikal vmešavanje v predsedniške volitve v Združenih državah

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) preiskuje domnevni vdor v nekatere interne komunikacije kampanje republikanca Donalda Trumpa za ameriške predsedniške volitve. Ta je za hekerski napad okrivila Iran, a dokazov ni posredovala. FBI je v ponedeljek sporočil, da preiskuje tudi domnevni hekerski napad na svetovalce kampanje Kamale Harris.

Čas je tukaj ključen, saj Microsoftovo poročilo kaže na Mint Sandstorm, skupino, ki jo upravlja obveščevalna enota Islamske revolucionarne garde, ki je v junijskem napadu s lažnim predstavljanjem ciljala na “visokega uradnika predsedniške

Obveščevalni analitiki pri Microsoftu so povedali, da ta e-pošta izvira iz ogroženega e-poštnega računa, ki pripada nekdanjemu višjemu svetovalcu kampanje. »E-poštno sporočilo z lažnim predstavljanjem je vsebovalo lažno posredovanje s hiperpovezavo, ki usmerja promet prek domene, ki jo nadzoruje igralec, preden se preusmeri na navedeno domeno,« je dejal Microsoft.

Microsoft pa ni povedal, ali je bilo to usmerjeno proti kampanji Trump 2024. Toda po novem poročilu Washington Posta, ki se sklicuje na anonimne vire blizu zadeve, je FBI prav tako začel preiskavo junija, “posumijoč, da Iran stoji za poskusi kraje podatkov iz dveh ameriških predsedniških kampanj.”

Tiskovni predstavnik iranske stalne misije pri Združenih narodih je dejal: “Iranska vlada nima niti ne skriva nobenega namena ali motiva za vmešavanje v predsedniške volitve v Združenih državah.”

Direktor Trumpove kampanje za komuniciranje Steven Cheung je v odgovoru za Politico dejal, da so bili dokumenti “nezakonito pridobljeni iz tujih virov, sovražnih do Združenih držav”, in da so “nameravali posegati v volitve leta 2024 in sejati kaos v našem demokratičnem procesu.” , se je Cheung skliceval na Microsoftovo poročilo o obveščevalnih podatkih o grožnjah z dne 9. avgusta, v katerem je navedeno: “Iranski akterji so pred kratkim postavili temelje za operacije vplivanja, namenjene občinstvu v ZDA in potencialno skušajo vplivati ​​na ameriške predsedniške volitve leta 2024.”

Spletni medij Politico je med prvimi poročal, da je julija začel prejemati elektronsko pošto od anonimnega vira, ki je ponujal verodostojne dokumente Trumpovega osebja, vključno s poročilom o potencialnih ranljivostih podpredsedniškega kandidata JD Vancea.

Kmalu za tem je tiskovni predstavnik Trumpove kampanje Steven Cheung pojasnil, da so bili ti dokumenti nezakonito pridobljeni iz tujih virov, sovražnih ZDA, njihov namen pa naj bi bil vmešavanje v volitve. Ob tem je omenil nedavno poročilo Microsofta, da so iranski hekerji junija poslali elektronsko pošto visokemu uradniku v predsedniški kampanji.

Trump pa je v soboto zvečer na svojem družbenem omrežju Truth Social objavil, da je Microsoft kampanjo obvestil, da je Iran vdrl na eno od njegovih spletnih mest. Obtožil je Iran in dodal, da so dobili le javno dostopne informacije.

FBI sicer preiskuje tudi domnevni hekerski napad na svetovalce kampanje podpredsednice ZDA Kamale Harris, je ob sklicevanju na časnik Washington Post poročala nemška tiskovna agencija dpa. FBI je preiskavo sprožil že junija, ko je bil kandidat demokratov še predsednik Joe Biden.

COMMENTS

Wordpress (0)