Civilnodružbeni gibanji pozivata slovensko vlado k prekinitvi stikov z Izraelom, ZDA pa so v torek odobrile prodajo 50 novih bojnih letal Izraelu v vrednosti 20 milijard dolarjev – TOPNEWS.si

Civilnodružbeni gibanji pozivata slovensko vlado k prekinitvi stikov z Izraelom, ZDA pa so v torek odobrile prodajo 50 novih bojnih letal Izraelu v vrednosti 20 milijard dolarjev

Civilnodružbeni gibanji pozivata slovensko vlado k prekinitvi stikov z Izraelom, ZDA pa so v torek odobrile prodajo 50 novih bojnih letal Izraelu v vrednosti 20 milijard dolarjev

ZDA so v torek odobrile prodajo 50 novih bojnih letal Izraelu. Skupna vrednost posla, ki vključuje tudi dobavo raket, streliva in vojaških vozil, znaša 20 milijard dolarjev. Vlada predsednika Joeja Bidna tako nadaljuje s politiko neomajne podpore Izraelu v času, ko ta izvaja uničujočo ofenzivo v Gazi.

Po desetih mesecih vojne v Gazi in skoraj 40.000 potrjenih žrtev izraelskih napadov je nemalo zagovornikov človekovih pravic zaman upalo, da se bodo ZDA vzdržale nadaljnje podpore Izraelu.

State Department je v torek kongres seznanil z odločitvijo, da so odobrili prodajo 50 bojnih letal tipa f-15 Izraelu v vrednosti 18,82 milijarde dolarjev. Izraelska vojska bo ob tem prejela še 33.000 kosov streliva za tanke, do 50.000 kosov topniškega streliva, napredne letalske rakete in transportna vojaška vozila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupna vrednost posla znaša 20 milijard dolarjev (18,2 milijarde evrov).

Prva letala iz svežnja bo Izrael prejel šele leta 2029, poleg njih pa bo dobil še pripadajočo opremo, vključno z radarjem. “Za nacionalni interes ZDA je ključnega pomena, da Izraelu pomagamo razviti in ohraniti močno samoobrambno zmogljivost,” je v izjavi zapisal State Department.

Ameriški kongres sicer teoretično lahko blokira prodajo orožja, a je to glede na stališča kongresnikov malo verjetno, obenem pa gre za zapleten postopek.

Številni zagovorniki človekovih pravic in tudi nekateri bolj levo usmerjeni člani Bidnove Demokratske stranke so upali, da bo odhajajoči predsednik izkoristil svoj vpliv na Izrael, da bi omejil ali ustavil vojno v Gazi.

Nov orožarski posel nakazuje, da za kaj takega v Washingtonu ni resnega interesa. Tudi v luči aktualnih groženj Irana ZDA potrjujejo svojo zavezanost obrambi Izraela z okrepljeno prisotnostjo mornarice v regiji.

Zavezanost nadaljnji podpori Izraelu so izrazili tudi v taboru podpredsednice in kandidatke demokratov na novembrskih predsedniških volitvah Kamale Harris.

 

 

 

Iniciativa mestni zbor in Gibanje za pravice Palestincev sta danes na vlado naslovila javno pismo s pozivom, naj spričo genocida v Gazi nemudoma prekine vse politične, gospodarske, akademske in kulturne stike z Izraelom. Pozvali sta jo tudi, naj se pridruži tožbi Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu.

Po besedah avtorjev je pismo nastalo zaradi kontinuiranega neukrepanja v odnosu do genocida v Gazi. “Vlado pozivamo, da naj odredi takojšno prekinitev vseh političnih, gospodarskih, akademskih in kulturnih stikov z Izraelom in naj spoštuje mednarodno pravo,” so zapisali.

V luči julija objavljenega svetovalnega mnenja ICJ, v katerem je to odločilo, da izraelska okupacija palestinskih ozemelj – Gaze, Zahodnega brega in Vzhodnega Jeruzalema – krši mednarodno pravo in jo je treba čim prej končati, avtorji pisma ocenjujejo, da sodelovanje članice ZN z izraelskimi institucijami pomeni, da tudi ta država krši mednarodno pravo in sodeluje v izraelski okupaciji in apartheidu.

Vlado so pozvali tudi, naj se pridruži tožbi proti Izraelu, ki jo je lani na ICJ vložila Južna Afrika. V njej Pretoria izraelskim oblastem očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti Palestincem v Gazi.

Sodišče je Izraelu januarja odredilo sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev humanitarne pomoči v enklavi, pa tudi spoštovanje 2. člena konvencije o genocidu. A četudi so sodbe ICJ pravno zavezujoče, sodišče nima konkretnih sredstev za njihovo izvršitev.

Glede na to, da je Slovenija po začetku agresije nad Ukrajino nemudoma uvedla sankcije proti Rusiji, se zdi neukrepanje Slovenije v odnosu do Izraela nedoumljivo, glede na odločitev ICJ pa nečloveško in nespametno, še menijo v mariborski Iniciativi mestni zbor in Gibanju za pravice Palestincev, ki od začetka izraelske ofenzive v Gazi slovenske oblasti poziva k odločnejšemu ukrepanju.

COMMENTS

Wordpress (0)