Vročinski val bo vztrajal vse do nedelje – Na Balkanu temperature tudi nad 40 stopinj Celzija – TOPNEWS.si

Vročinski val bo vztrajal vse do nedelje – Na Balkanu temperature tudi nad 40 stopinj Celzija

Vročinski val bo vztrajal vse do nedelje – Na Balkanu temperature tudi nad 40 stopinj Celzija

Velik del Evrope je v primežu vročinskega vala, ki naj bi te dni dosegel vrhunec. V Italiji danes za 19 večjih mest od Sicilije do Trsta velja rdeče opozorilo zaradi visokih temperatur.

Agencija RS za okolje (Arso) je v ponedeljek marsikje izmerila najvišjo temperaturo v tem letu, v Osilnici kar 37,8 stopinje Celzija. Vročinski val bo vztrajal vse do nedelje, so navedli na Arsu, kjer so do vključno petka so razglasili oranžni alarm za vso državo. Nato lahko pričakujemo nevihtno dogajanje in ohladitev.

V ponedeljek je bilo najbolj vroče na jugozahodu države, zelo toplo pa je v teh dneh tudi na višjih nadmorskih višinah. Temperaturni rekord pa je bil izmerjen na Krnu (2244 metrov) 32,4 stopinje Celzija. Zelo vroče je bilo tudi na 748 metrov visokih Tatrah, kjer so izmerili 33,1 stopinje Celzija. Na Slavniku (1020 metrov) so izmerili 31,4 stopinje Celzija, na Davči (1020 metrov) 31 stopinj Celzija, na Sviščakih (1032 metrov) 29,6 stopinje Celzija, na Nanosu, ki leži 1241 metrov nad morjem, pa 29,4 stopinje Celzija, so na družbenih omrežjih zapisali na Arsu.

Možno je, da je bil včerajšnji dan najbolj vroč, morda bo tudi današnji, je za STA dejala vremenoslovka na Arsu Eva Bezek. Oranžno opozorilo, ki je sprva veljalo le za južni del države, so na Arsu do vključno petka razširili na vso državo. V soboto je za zdaj oranžno obarvana le Primorska, a bodo visoke temperature vztrajale, bo pa nekaj več oblačnosti in zato tudi nekoliko hladneje. “Bližala se nam bo že vremenska fronta, ki nas bo nato prešla v nedeljo oziroma ponedeljek,” je dejala Bezek.

Ob prehodu fronte bo vremensko dogajanje najverjetneje nevihtno, pričakujemo lahko tudi nekaj padavin. “Zaenkrat modelski izračuni kažejo, da bo deževalo po celotni Sloveniji, kar je z vidika suše trenutno zelo dobrodošlo,” je dejala. Prehodno se bo za nekaj dni ohladilo, namesto današnjih 36 v ponedeljek na Arsu pričakujejo okrog 26 stopinj Celzija, nato pa bo vsak dan v naslednjem tednu znova za kakšno stopinjo topleje, je napovedala.

Celotedensko vztrajanje vročinskega vala po njenih navedbah ni tako zelo nenavadno, v preteklih letih smo takšne vročinske valove že imeli. So pa nevihte možne tudi med vročinskim valom, največja verjetnost neviht je že v sredo. Na Arsu nevihte v sredo pričakujejo predvsem v notranjosti Slovenije, najmanjša verjetnost zanje pa je ob morju in na skrajnem severovzhodu Slovenije.

“Bodo pa te nevihte nastajale zaradi pregretosti ozračja v popoldanskem času,” pravi Bezek. Ker jih ne bo spremljal močan veter, bodo nevihte bolj stacionarne, razvile se bodo najverjetneje ob kakšni gorski pregradi in potem zelo hitro tudi zamrle. “So pa vseeno ob njih možni kakšni vetrovni sunki in morda, če se razvije večja nevihta, tudi kakšna toča,” je dejala.

Čeprav je požarna ogroženost od sobote razglašena za Primorsko, pa previdnost ni odveč tudi v drugod po državi. Bolj sušno je tudi na jugovzhodu, kjer so imeli malo padavin, tudi v severnem delu Primorske, Bovcu in Tolminu, je zelo sušno. “Previdnost praktično nikjer ni odveč v tem trenutku,” opozarja.

Ob vročinskem valu imamo tudi tropske noči, ko se živo srebro tudi ponoči ne spusti pod 20 stopinj Celzija. Pri tem sicer pomaga tudi dolžina noči, ki je vse daljša. “Recimo v Biljah pri Novi Gorici, kjer praktično vsak dan izmerimo najvišjo temperaturo, se je tudi vsak dan v tem vročinskem valu oziroma vsako noč shladilo pod 20 stopinj, medtem ko se recimo v Ljubljani in še v kakem drugem mestu to ni zgodilo zaradi učinka toplotnega otoka mesta, ker se asfalt in stavbe ne shladijo dovolj,” je še dejala Bezek.

Nov vročinski val je zajel tudi Hrvaško in druge države na Balkanu, kjer bodo temperature ponekod presegle 40 stopinj Celzija.

V Italiji bo vročinski val po napovedih dosegel vrhunec danes in v sredo. Za danes so rdeče opozorilo, ki pomeni, da bodo visoke temperature ogrožale tudi sicer zdrave ljudi, razglasili v 19 italijanskih mestih, za sredo pa v 22, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Dolgotrajen vročinski val je na Apeninskem polotoku prizadel tudi gorska območja. Kot je sporočila regionalna agencija za okolje Arpa za dolino Aoste, so na najvišjem vrhu Alp Mont Blanc konec tedna 33 ur beležili temperature nad ničlo.

Hrvaški hidrometerološki zavod je za danes izdal rdeče vremensko opozorilo za celotno jadransko obalo, medtem ko za druge dele države zaradi visokih temperatur velja oranžno opozorilo. V sredo bo v rdečem celotna država. Na Hrvaškem se bodo temperature danes čez dan gibale med 33 in 38 stopinjami Celzija, najbolj vroče pa bo v osrednjem delu Dalmacije.

Z izjemno visokimi temperaturami se spopadajo tudi drugod na Zahodnem Balkanu, vročinski val pa bo vztrajal predvidoma do konca tedna.

V Bosni in Hercegovini bodo temperature po napovedih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH danes na jugu države dosegle do 42 stopinj. V Srbiji se bo živo srebro glede na napovedi vremenoslovcev povzpelo do 41 stopinj Celzija, prebivalce Beograda pa bodo pestile tudi tropske noči. Podobno bo tudi v Črni gori, kjer bodo temperature dosegle do 40 stopinj.

Tudi na Madžarskem naj bi bilo danes med 32 in 37 stopinj Celzija, na območju, ki meji na Vojvodino in Romunijo, pa bi se živo srebro lahko povzpelo do 40 stopinj Celzija, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Vročinski val je botroval tudi številnim požarom v Grčiji, visoke temperature pa otežujejo gašenje. V prestolnici Atene, na obrobju katere divjajo obsežni požari, je za danes napovedanih do 38 stopinj Celzija.

Že v ponedeljek so o rekordni vročini poročali tudi iz nekaterih drugih evropskih držav. V Veliki Britaniji so zabeležili najbolj vroč dan v letu doslej. V Cambridgeu se je živo srebro povzpelo na 34,8 stopinje Celzija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tudi v Nemčiji so po navedbah tamkajšnjih vremenoslovcev v ponedeljek izmerili najvišje temperature letos, in sicer 35,7 stopinje Celzija v mestu Bad Neuenahr-Ahrweiler na jugu zvezne dežele Porenje-Pfalško.

Na otočju Svalbard na Arktiki pa so konec tedna zabeležili najvišjo avgustovsko temperaturo doslej, ki je presegla 20 stopinj Celzija, je v ponedeljek sporočil norveški meteorološki inštitut. Prejšnji avgustovski rekord je bil 18,1 stopinje Celzija, kolikor so namerili 31. avgusta 1997, najvišja temperatura doslej pa je bila 21,7 stopinje Celzija 25. julija 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Povprečne avgustovske temperature na Svalbardu sicer znašajo med šest in devet stopinj Celzija.

COMMENTS

Wordpress (0)