Črna gora v javno razpravo pošilja osnutek zakona o energetiki – TOPNEWS.si

Črna gora v javno razpravo pošilja osnutek zakona o energetiki

Črna gora v javno razpravo pošilja osnutek zakona o energetiki

Črna gora do 16. septembra sprejema pripombe na osnutek energetskega zakona. Nove določbe usklajujejo domači pravni okvir s tistim v Evropski uniji. Določajo nove udeležence na trgu ter njihove dejavnosti, pravice in obveznosti.

Države Zahodnega Balkana nadgrajujejo svoje pravne okvire na področju energetike. Črna gora je dokončala osnutek zakona o energiji, katerega namen je posodobiti sistem in prenesti zakonodajo EU. Javna razprava z oddajo pripomb, predlogov in predlogov traja do 16. septembra.

Zakon bo določal pravila proizvodnje, prenosa, distribucije, skladiščenja in dobave električne energije, organizacijo in delovanje elektroenergetskega in plinskega sektorja – predvsem pravila o opolnomočenju in zaščiti kupcev, odprtem dostopu do integriranega trga, dostopu tretjih oseb do prenosno in distribucijsko infrastrukturo, pravne zahteve po ločitvi – ter pravila o neodvisnosti regulatorja in modele njegovega sodelovanja z operaterjem prenosnega sistema, piše v dokumentu.

Ministrstvo za energijo je v osnutek vključilo definicije novih udeležencev na trgu ter njihovih pravic in obveznosti. Med njimi so agregatorji, aktivni kupci in energetske skupnosti državljanov.

Ustvarjalci politik so obravnavali tudi naraščajočo potrebo po upravljanju potrošnje, koncept, znan kot odziv potrošnikov. Novi sistem bi vključeval spremembo porabe električne energije končnih kupcev iz njihovih običajnih ali sedanjih vzorcev, ki bi se odzivala na tržne signale.

Vključeval bo variabilne cene električne energije ali denarne spodbude. Končni kupci bodo lahko ponudili zmanjšanje ali povečanje svojega povpraševanja v zameno za plačilo, neodvisno ali prek združevanja.

Osnutek uvaja določbe o polnilnicah za električna vozila, hranilnikih električne energije in pogodbah z dinamičnim izračunom cene električne energije.

COMMENTS

Wordpress (0)