Zadnje javnomnenjske raziskave bodo verjetno še dodatno razjezile Trumpa – TOPNEWS.si

Zadnje javnomnenjske raziskave bodo verjetno še dodatno razjezile Trumpa

Zadnje javnomnenjske raziskave bodo verjetno še dodatno razjezile Trumpa

Demokratska kandidatka na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA Kamala Harris na nacionalni ravni glede na javnomnenjske ankete vodi proti nekdanjemu predsedniku in kandidatu republikancev Donaldu Trumpu. Vodstvo ji ankete kažejo tudi v nekaterih ključnih zveznih državah.

Vodilna ameriška spletna stran za analizo javnomnenjskih raziskav FiveThirtyEight je Kamali Harris v petek na nacionalni ravni namenila 2,1 odstotne točke prednosti pred njenim republikanskim tekmecem.

Demokratski kandidatki dobro kaže tudi v ključnih zveznih državah, kjer so republikanski in demokratski predsedniški kandidati običajno najbolj izenačeni. To so Wisconsin, Michigan, Severna Karolina, Georgia, Arizona in Nevada.

V Michiganu Harris glede na ankete vodi za dve odstotni točki, v Pensilvaniji za 1,1 odstotne točke in Wisconsinu za 1,8 odstotne točke. Trump v Arizoni vodi za manj kot pol, v Georgii pa za pol odstotne točke.

Na vodstvo Harrisove v Michiganu, Wisconsinu in Pensilvaniji kažejo tudi ankete ameriškega časopisa The New York Times in Siena Collegea, ki so jih opravili med 5. in 8. avgustom. V vseh treh zveznih državah ima Harris po pisanju The New York Timesa po štiri odstotne točke prednosti pred Trumpom.

Demokratska kandidatka vodi tudi v nekaterih drugih ključnih državah, kjer ni bilo dovolj javnomnenjskih anket za izračun povprečja, rezultate analize portala FiveThirtyEight povzema britanski Guardian.

Medtem ko Trump v Severni Karolini vodi za približno tri odstotne točke, sta bila kandidata v Nevadi približno izenačena. Guardian ob tem še navaja, da sta nedavni anketi CBS in Bloomberga Harrisovi v Nevadi namenili dve odstotni točki prednosti, medtem ko je Nevada Independent v petek poročal o anketi, ki je Harrisovi kazala šest točk prednosti.

 

Kot poroča Guardian velika nova anketa postavlja Kamalo Harris pred Donalda Trumpa v treh ključnih zveznih državah, kar nakazuje dramatičen preobrat v zagonu demokratske stranke, saj so do volitev še trije meseci.

Podpredsednik vodi pred bivšim predsednikom za štiri odstotne točke v Wisconsinu, Pennsylvaniji in Michiganu, 50% proti 46%, med skoraj 2000 verjetnimi volivci v treh državah, glede na nove raziskave New York Timesa in Siena College .

Ankete so bile izvedene med 5. in 9. avgustom, v tednu, ko je Harrisova za svojega protikandidata na novembrski demokratski listi imenovala Tima Walza , guvernerja Minnesote in nekdanjega srednješolskega učitelja, prebivalca srednjega zahoda.

Zagotavlja najjasnejši pokazatelj iz ključnih držav na bojiščih, odkar se je Joe Biden umaknil iz tekme in podprl Harrisa sredi naraščajočih zaskrbljenosti glede kognitivnega dobrega počutja in sposobnosti 81-letnika, da vlada drugi mandat. Rezultati prihajajo po večmesečnih anketah, ki so pokazale, da je Biden izenačen s Trumpom ali rahlo za njim.

Glede na anketirane registrirane volivce Harrisova velja za inteligentnejšo,  bolj pošteno in bolj temperamentno kot  primernejša za vodenje države kot Trump,

Ugotovitve, ki jih je v soboto objavil New York Times, bodo spodbudile demokrate, saj Harris in Walz v svojem prvem tednu skupne kampanje še naprej prečkata državo in prirejata vrsto dogodkov v zveznih državah, ki bodo verjetno odločili o izidu volitev. V soboto so kandidati organizirali zborovanje v Las Vegasu v Nevadi, zvezni državi, ki jo je Biden-Harris leta 2020 dobil z več kot dvema točkama prednosti.

Demokrate bo verjetno razveselilo dejstvo, da je 60 % anketiranih neodvisnih volivcev, ki vedno igrajo pomembno vlogo pri odločanju o izidu tekme, dejalo, da so zadovoljni z izbiro predsedniških kandidatov, v primerjavi s 45 %. maja.

Zdi se, da je nihanje v veliki meri posledica razvijajočega se dojemanja volivcev o Harrisovi, ki je bila hvaljena zaradi svoje pozitivnosti in v prihodnost osredotočenih govorov med kampanjo. V Pensilvaniji , kjer je Biden pred štirimi leti premagal Trumpa za nekaj več kot 80.000 glasov, je glede na anketo Times/Siena njena naklonjenost med registriranimi volivci od prejšnjega meseca narasla za 10 točk.

Harris bo moral zmagati v Wisconsinu , Pensilvaniji in Michiganu – ključnih državah bojišča, ki jih je Biden osvojil leta 2020 –, če želijo demokrati obdržati Belo hišo.

Zadnje javnomnenjske raziskave bodo verjetno še dodatno razjezile Trumpa, čigar nekaj nedavnih dogodkov v kampanji je v veliki meri zaznamovala jeza – in očitna nejevernost – zaradi hitrega preobrata zagona, odkar je imenoval JD Vancea , senatorja iz Ohia in nekdanjega tveganega kapitalista, za svojega protikandidata sredi slavnostno vzdušje na republikanski nacionalni konvenciji pred slabim mesecem.

preskoči preteklo promocijo glasila
Prijavite se na The Stakes — U

COMMENTS

Wordpress (0)