“Podobne izjave je izdal Centralni komite Komunistične partije Slovenije pred 40 leti” – Janez Janša takole stopil v bran Eonu Musku in proti Renew Europe – TOPNEWS.si

“Podobne izjave je izdal Centralni komite Komunistične partije Slovenije pred 40 leti” – Janez Janša takole stopil v bran Eonu Musku in proti Renew Europe

“Podobne izjave je izdal Centralni komite Komunistične partije Slovenije pred 40 leti” – Janez Janša takole stopil v bran Eonu Musku in proti Renew Europe

Britanska vlada je Elona Muska  pozvala k odgovornemu ravnanju, potem ko je tehnološki milijarder uporabil svojo platformo družbenih medijev X, da je objavil plaz objav, za katere uradniki pravijo, da bi lahko podžgali nasilne nemire, ki so zajeli državo.

Ministrica za pravosodje Heidi Alexander je to komentirala minuli teden v torek , potem ko je Musk objavil komentar, da je “državljanska vojna neizogibna” v Združenem kraljestvu. Musk se je kasneje podvojil in izpostavil očitke, da britanski kazenski pravosodni sistem obravnava muslimane bolj prizanesljivo kot aktiviste skrajne desnice, in primerjal britanski zatiranje uporabnikov družbenih omrežij v Sovjetsko zvezo.

“Uporaba jezika, kot je “državljanska vojn”, nikakor ni sprejemljiva,” je ministrica dejala povedal za Times Radio. “Vidimo, da so policisti resno poškodovani, zgradbe zažgane, zato resnično mislim, da bi morali vsi, ki imajo platformo, svojo moč izvajati odgovorno.”

Veliko Britanijo že več kot teden dni pretresa nasilje, saj se policija spopada z množicami, ki so v mestih od Severne Irske do južne obale Anglije kričale protipriseljenske in islamofobne slogane. Nemiri so se začeli, potem ko so desničarski aktivisti uporabili družbena omrežja za širjenje dezinformacij o napadu z nožem, ki je med plesnim dogodkom na temo Taylor Swift 29. julija ubil tri dekleta .

Tudi voditelji skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu so  v pismu  pozvali evropsko komisijo , da  konča  v skladu z zakonom o digitalnih storitvah, nezakonite in negativne vsebine o državljanskem diskurzu, ki jo južnoafriški/ameriški poslovnež širi na spletni platformi od izbruha daleč od “pravičnega nasilja” v Združenem kraljestvu

Vse bolj postaja jasno, da dezinformacije in dezinformacije na X igrajo vlogo pri spodbujanju političnega nasilja v  sta v pismu Valerie Hayer  in Billy Kelleher  v pismu   komisiji, v katerem jo pozivata k takojšnjemu izvajanju DSA!

 

“Draga Renew Europe, podobne izjave je izdal Centralni komite Komunistične partije Slovenije pred 40 leti. Nočemo, da EU dopolnjuje nekdanjo SFRJ. Če obstajata svoboda govora in pluralnost medijev, bo resnica na koncu zmagala, se je a družbenem omrežju X odzval Janez Janša.

 

 

 

Elon Musk  je sicer nedavno dosegel pomembno toži svoje kritike, naj molčijo.  Šef X je tožil skupino oglaševalcev, ker so uporabili svoje pravice do svobode združevanja, da jih  ne povezujejo z rasistično vsebino na spletnem mestu družbenih medijev.
Skupina oglaševalcev, imenovana Global Alliance for Responsible Media (GARM), je “prekinila” dejavnosti, potem ko je proti njim vložil monopolno tožbo Elon Musk, lastnik X. Skupina je odnehala zaradi “omenjenih finančnih sredstev”, je poročal Business Insider.

Kljub temu, da se Musk Deklaira za zagovornik svobode izražanja, je eden najbolj ogorčenih tožnikov v  v ZDA proti vsem, ki uveljavljajo svoje pravice iz prvega amandmaja na način, ki mu ni všeč. Njegova zadnja tarča je GARM, globalno združenje za odgovorne medije , industrijsko združenje oglaševalcev na spletnih platformah, katerega član je X, prej znan kot Twitter. Tožba je bila  usmerjena tudi proti več članom GARM-a zaradi domnevnega kaznivega dejanja zavrnitve nakupa oglasov na Muskovi spletni strani. Velike korporacije na splošno ne želijo plačati za oglase, ki se prikazujejo poleg objav, ki hvalijo Adolfa Hitlerja.

Izvršna direktorica podjetja X, Linda Yaccarino , je v torek objavila videoposnetek, v katerem je pojasnila, da je obleka del plemenitega prizadevanja podjetja za ohranitev “globalnega mestnega trga … edinega mesta, kjer se lahko svobodno in odprto izražate.” Yaccarino je okoli vratu nosila obesek z napisom “SVOBODA GOVORA”.

Saga EU proti Musku je v članku z naslovom “Spet EU proti Musku. Poziv k ukrepanju Komisije proti lažnim novicam lastnika X,” takole  povzel Eunews.
Voditelji skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu pozivajo h koncu, v skladu z zakonom o digitalnih storitvah, nezakonite in negativne vsebine o državljanskem diskurzu, ki jo južnoafriški/ameriški poslovnež širi na spletni platformi od izbruha daleč -pravično nasilje v Združenem kraljestvu
Bilo je le vprašanje dni. Zdaj je spopad med lastnikom X-a Elonom Muskom in predsednikom britanske vlade Keirom Starmerjem presegel Rokavski preliv, nekaj pa se premika tudi znotraj Evropske unije. Kajti v tekočem svetu brez pravih meja spletnih platform si dogajanje v britanskih mestih ne more pomagati, da ne bi vplivalo na širjenje nezakonite vsebine in dezinformacij tudi med uporabniki EU, kot je poudarjeno s hranjenjem skrajnodesničarskega nasilja v Združeno kraljestvo s strani južnoafriškega/ameriškega podjetnika na njegovi platformi .

“Človek bi mislil, da ima Musk kot lastnik platforme družbenih medijev, ki jo uporabljajo in uživajo milijoni evropskih državljanov, moralno odgovornost, da ne spodbuja nereda .” piše v pismu , ki sta ga poslala voditelja liberalne skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu – predsednica Valérie Hayer in prvi podpredsednik Billy Kelleher – ki pozivata Evropsko komisijo, naj sprejme neposredne ukrepe za preprečevanje tveganja škodljivih učinkov X odnos lastnika, ki se širi tudi na ozemlje EU: “ Če ga etika ne more prisiliti, mora poseči zakon .” Po valu nasilnih protestov, ki so izbruhnili po umoru treh otrok v Southportu (za katerega so bili neutemeljeno krivi migranti s širjenjem lažnih novic na družbenih omrežjih), je Musk nenehno netil napetosti, napadal premierja Starmerja in delil popolnoma lažne objave (npr. kot tisti, ki je trdil, da bodo aretirani poslani v centre za pridržanje na Falklandskih otokih) in trdil , da je v Evropi »državljanska vojna neizogibna« .

V luči teh dokazov so liberalni evropski poslanci pisali izvršni podpredsednici za Digita Age, Margrethe Vestager , in komisarju za notranji trg, Thierryju Bretonu (oba liberalno naravnana), da bi izrazili zaskrbljenost zaradi “nenehnega širjenja dezinformacij”. in informacije o X, ki verjetno igra vlogo pri spodbujanju političnega nasilja v Evropi .« Čeprav so tisti na liberalni strani »zagovorniki pravice do svobode govora«, je prav tako res, da ta pravica »ni dovoljenje za dezinformacije«, kot črno na belem piše tudi zakon o digitalnih storitvah , zakon EU. zakon, ki je v celoti stopil v veljavo februarja letos. Zakonodaja, ki vključuje X kot vratarsko (veliko) platformo in med drugimi obveznostmi zahteva, da ” zmanjša tveganja, kot so tista, povezana z nezakonito spletno vsebino, dezinformacijami ali volilno manipulacijo , škodljivimi učinki na državljanski diskurz ali javno varnost.”

Natančneje, Hayer in Kelleher to vprašanje povezujeta s »stabilnostjo naše demokracije«, »nujno zadevo«, ki zahteva dodatna prizadevanja: » Komisijo prosimo, da sprejme vse možne takojšnje ukrepe, ki so ji na voljo, da prepreči kakršno koli nadaljnjo destabilizacijo «, pa tudi za “nujno oceno vpliva platform družbenih medijev na politični diskurz v Evropi.” Po prvih obotavljanjih v začetku tega tedna, da se “zakon o digitalnih storitvah uporablja samo na ozemlju EU”, je izvršni organ EU včeraj (8. avgusta) prišel prvi, odločnejši odgovor. »Vsekakor ne moremo biti naivni; razmere v Združenem kraljestvu bi lahko vplivale na EU in pozorno spremljamo tudi odziv X-a,« je za tisk v Bruslju povedal Thomas Regnier , tiskovni predstavnik, odgovoren za digitalno dobo. ” Vse to bi lahko upoštevali v postopku za ugotavljanje kršitev, ki smo ga sprožili proti X zaradi dezinformacij in nezakonitih vsebin,” je predvidevanje tiskovnega predstavnika Evropske komisije.

Saga EU proti Musku
Saga o zaupnem odnosu med Evropsko unijo in Muskom, ki se nikoli ni rodila, vse od dneva prevzema Twitterja in njegove preimenovanje v X, je dolga in artikulirana. Komisar Breton je že oktobra 2022 opozoril južnoafriškega/ameriškega podjetnika, da je » v Evropi ptička [ takrat simbol Twitterja, ki je danes nadomeščen z X, ur. ] bodo delovali v skladu z našimi pravili ,« tj. tistimi, ki jih določa Zakon o digitalnih storitvah. Od 25. avgusta lani je X na seznamu 19 nadzornih platform, ki morajo izpolnjevati svoje obveznosti (če tega ne storijo, so kaznovane z denarnimi kaznimi do 6 odstotkov svetovnega prometa), a le nekaj mesecev po tem, ko je izvršilni organ EU sprožil postopek o kršitvah, da bi ocenil, ali platforma ni bila v skladu z več določbami zakona o digitalnih storitvah. Predhodno mnenje Bruslja je prišlo lani 12. julija in priznava, da bi družbeno omrežje v Muskovi lasti že kršilo evropsko zakonodajo .

Poleg vprašanja, ki se strogo nanaša na Zakon o digitalnih storitvah, se je od novembra 2022 Muskovo podjetje predčasno odločilo , da bo prenehalo ocenjevati dezinformacije v zvezi s COVID-19, in izstopilo iz evropskega programa poročanja o odgovornosti Big Tech pri širjenju novic v zvezi s pandemijo in cepljenjem. kampanja. Odločitev o prenehanju objavljanja poročil o ukrepih, izvedenih za boj proti dezinformacijam, je podpredsednica Evropske komisije, pristojna za digitalno dobo, Věra Jourová opredelila kot “pot v soočenje”, ki ji sledi južnoafriški/ameriški tajkun. V tem kontekstu odločitev iz aprila 2023, da se mediji, ki jih nadzorujejo avtoritarni režimi, kot so Rusija, Kitajska in Iran, ter propagandne agencije ne bodo več označevali kot »državno povezani mediji« , kot tudi konec prepovedi samodejnega promoviranja ali priporočanja uporabnikov njihove vsebine, sprožil ogromno polemik.

Še prej, decembra 2022, je kabinet von der Leyenove že zagrozil s sankcijami zaradi samovoljne blokade računov več novinarjev, ki se ukvarjajo s tehnologijo in so bili zelo kritični do novega lastnika Muska. Le mesec dni prej se je ista Komisija izrekla proti začasnemu zaprtju (še vedno trajajočem) evropskega urada v Bruslju, predvsem o posledicah pri izvajanju kodeksa ravnanja EU glede dezinformacij in novega zakona o digitalnih storitvah. Nazadnje v kronološkem vrstnem redu – do izbruha napetosti v Združenem kraljestvu – 10. oktobra lani je bila prav na X uprizorjena ostra izmenjava med komisarjem Bretonom in lastnikom platforme: »Dragi gospod Musk, po terorističnih napadih, ki jih je izvedel Hamas proti Izraelu, imamo znake, da se vaša platforma uporablja za širjenje nezakonite vsebine in dezinformacij v EU ,« je opozorila članica kabineta von der Leyen. Zdaj bi lahko institucije EU razmislile, ali je vodja X sam tisti, ki spodbuja širjenje dezinformacij in nezakonite vsebine na platformi družbenega mreženja.

COMMENTS

Wordpress (0)