Anketa Dela: Polovica vprašanih zadovoljna z zdravstveno oskrbo v času stavke – TOPNEWS.si

Anketa Dela: Polovica vprašanih zadovoljna z zdravstveno oskrbo v času stavke

Anketa Dela: Polovica vprašanih zadovoljna z zdravstveno oskrbo v času stavke

V anketi, ki jo je za časnik Delo opravil inštitut Mediana, je 52,3 odstotka vprašanih odgovorilo, da so zadovoljni z zdravstveno oskrbo v času stavke, nezadovoljnih je 36,2 odstotka. Polovica vprašanih meni, da se vlada ne trudi ohraniti javnega zdravstva, nasprotno pa meni tretjina vprašanih.

Da so z zdravstveno oskrbo zelo zadovoljni, je odgovorilo 8,3 odstotka anketirancev, zadovoljnih pa je 44 odstotkov. Zelo nezadovoljnih je 10,3 odstotka, nezadovoljnih pa 25,9 odstotka. 11,5 odstotka vprašanih odgovora ni vedelo ali ni želelo odgovoriti.

“Upamo si trditi, da je tako zato, ker je bila, kot trdijo v zdravniškem sindikatu Fides, zdravnikom prava stavka v resnici onemogočena,” je navedlo Delo. Vlada jim je namreč načrte zaostrovanja razmer preprečila s sprejetjem odloka o opravljanju zdravniške službe, ki je določil zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke.

Polovica vprašanih (50,4 odstotka) meni, da se vlada ne trudi ohraniti javnega zdravstva, 32,4 odstotka jih meni, da se trudi, 14,4 odstotka vprašanih pa ne ve.

Da se vlada trudi ohraniti javno zdravstvo, večinoma menijo volivci Gibanja Svoboda (67 odstotkov), Levice (67 odstotkov) in SD (55 odstotkov) ter anketiranci, stari od 18 do 24 let (46 odstotkov), in ženske (37 odstotkov). Da se vlada ne trudi ohraniti javnega zdravstva, menijo predvsem simpatizerji SDS (71 odstotkov) in Resni.ce (70 odstotkov), še poroča Delo.

Raziskavo je Mediana izvedla med 5. in 8. avgustom na vzorcu 722 vprašanih.

COMMENTS

Wordpress (0)