“Opravili smo daljši pogovor, trajal je skoraj tri ure” – Tomaža Vesela “zaslišali” Janez Janša, Franc Breznik, Aleš Hojs in Zvonko Černač – TOPNEWS.si

“Opravili smo daljši pogovor, trajal je skoraj tri ure” – Tomaža Vesela “zaslišali” Janez Janša, Franc Breznik, Aleš Hojs in Zvonko Černač

“Opravili smo daljši pogovor, trajal je skoraj tri ure” – Tomaža Vesela “zaslišali” Janez Janša, Franc Breznik, Aleš Hojs in Zvonko Černač

Kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel je pred četrtkovo predstavitvijo pred odborom DZ opravil pogovore tudi s predstavniki opozicijskih SDS in NSi. V obeh strankah po srečanju s komisarskim kandidatom niso izrazili izrecnega nasprotovanja njegovi kandidaturi, a bodo z izrekanjem o podpori počakali do njegove predstavitve v DZ.

Vesel je v začetku tedna o svoji kandidaturi govoril s predstavniki vodstva NSi, danes pa se je na sedežu SDS srečal tudi s predstavniki največje opozicijske stranke.

Po srečanju je današnji pogovor označil kot “konstruktiven, zelo vsebinsko zanimiv”. Po njegovih besedah so odprli vsa temeljna vprašanja, ki se tičejo izzivov nove sestave Evropske komisije. Med drugim so se dotaknili nekaterih “nevralgičnih točk”, kot so zeleni prehod, vprašanje upravljanja migracij, socialne politike, energetske vzdržnosti oz. samozadostnosti Evrope in konkurenčnosti EU. “Ta stališča je treba oblikovati in me je zelo zanimalo, kako razmišljajo tudi drugi evropski poslanci, opozicijske stranke, kaj je interes Slovenije, kaj je interes Evropske unije, tako da moram reči, da mi je bil ta pogovor izjemno dober,” je dejal Vesel.

Kandidatu so postavili številna vprašanja, šli so čez mogoče 15 resorjev, ki bi morebiti lahko bili v prid Sloveniji, je danes po srečanju s komisarskim kandidatom dejal poslanec SDS Franc Breznik, ki sicer tudi predseduje odboru DZ za zadeve Evropske unije, pred katerim se bo Vesel predstavil v četrtek. A si po njegovih besedah ne delajo utvar, da bi Slovenija dobila enega najmočnejših resorjev, saj te tradicionalno pripadejo ustanovnim članicam EU.

Glede možnosti, da tudi v SDS podprejo Vesela, pa je dejal, da v SDS dajo priložnost, so pa stranka, ki potrebuje argumentacijo. Kot je dodal, je sicer težko govoriti o primernosti kandidata, ko še niti ni jasno, kateri resor bi lahko pripadel Sloveniji. “Po vsej verjetnosti kandidat ne more biti nek superman, ki lahko obvlada 27 resorjev, a če bi bili pretirano proti, bi povedali, da nekdo, ki je vodil računsko sodišče nacionalne države ni sposoben vsaj na področju financ ali še na kakšnem drugem resorju,” je ocenil Breznik.

“Predstavniki Slovenske demokratske stranke so se danes sestali s kandidatom za evropskega komisarja Tomažem Veselom. Kot sta po srečanju v izjavi za medije poudarila Vesel in Franc Breznik poslanec  SDS-a, so bila odprta številna vprašanja in tematike, pomembne za prihodnost Evropske unije. Kot ključne točke za Slovensko demokratsko stranko je Breznik ob tem izpostavil zmanjšanje konkurenčnosti, zeleni realizem, varnostno področje in demografijo Evropske unije, ki je katastrofalna.

Strinjali so se, da bi bilo v prihodnje smiselno uvesti spremembo v smeri, da bi v prvi fazi država dobila resor ali pa vsaj nabor resorjev, ki bi jih kandidat iz posamezne države članice lahko zasedel, saj bi bili hearingi potem lahko bistveno bolj vsebinski, pa tudi kandidati bi se na zaslišanja v nacionalnih parlamentih lahko bolje pripravili.

V Slovenski demokratski stranki si želimo, da bi imela Slovenija v Evropski komisiji nekoga, ki bo odločen, znal udariti po mizi in bo Slovenijo predstavljal veliko bolje, kot sta jo zadnja dva kandidata. Prav tako želimo, da Slovenija dobi čim močnejši resor, predvsem takšen, ki bi deloma lahko popravljal tudi nekatere probleme doma.

Pogovorili so se tudi o “ohlapnih informacijah” o resorjih, ki bi se utegnili obetati Sloveniji. V SDS si po Breznikovih besedah želijo, da Slovenija dobi čim močnejši resor, ki bi lahko deloma popravljal tudi nekatere probleme Slovenije ter močnega kandidata, ki bo “udaril po mizi” in nekoliko bolje predstavljal Slovenijo kot zadnja dva evropska komisarja, Janez Lenarčič in Violeta Bulc,” so še sporočili iz stranke SDS.

Tako Vesel kot Breznik pa sta zatrdila, da se danes niso “pretirani ukvarjali s preteklostjo”. Med danes opozicijskima strankama SDS in NSi se je namreč v preteklosti že zaiskrilo. V strankah so namreč Vesela v času njegovega predsedovanja računskemu sodišču pozivale k odstopu zaradi nezdružljivosti s pridobitno dejavnostjo v Mednarodni nogometni zvezi (Fifa). Vesel je tedaj poteze označil kot politični pritisk, saj so časovno sovpadale z revizijskim poročilom Računskega sodišča o nabavah zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19, ki je bilo kritično do vlade tedanjega premierja Janeza Janše.

“Gospod Vesel je v času druge Janševe vlade dobil podporo tudi za predsednika računskega sodišča, sodelovanje je bilo relativno korektno do vseh strank, bile pa so nekatere tenzije v času covida-19, v času tretje Janševe vlade,” je dejal Breznik. V SDS se bodo sicer o kandidatu danes še pogovorili, v četrtek pa prisluhnili njegovi celoviti predstavitvi v DZ.

Podobno bodo ravnali tudi v drugi opozicijski stranki, NSi. “Prav je, da ga najprej poslušamo, da slišimo, kaj bo povedal, pa se potem odločimo,” je v ponedeljek dejala podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič, ki bo stranko tudi zastopala na četrtkovi seji odbora DZ.

Obenem je kot pohvalno ocenila, da se želi komisarski kandidat srečati z opozicijo in ji prisluhniti. “Sama osebno mu ne morem očitati česarkoli, posebno pa ne pomanjkanja določenega znanja in kompetenc, recimo na področju financ, je pa zelo pomembno, kakšen resor bo dobil in če se bo na tem resorju znašel,” je ocenila.

Tudi Vesel je o pričakovanjih pred četrtkovo predstavitvijo poudaril, da ne kandidira za funkcijo, ki bo obvladovala celotno področje EU, zato pričakuje predvsem diskusijo na načelni ravni oz. usmerjeno v njegovo primernost za funkcijo evropskega komisarja.

Vesel se je sicer v torek sestal tudi s predstavniki Vesne, na listi katere je bil v Evropski parlament izvoljen Vladimir Prebilič. S slednjim se bo komisarski kandidat še sestal, iz Vesne pa so po srečanju sporočili, da so pripravljeni konstruktivno sodelovati s kandidatom, če bo ta potrjen v Bruslju.

COMMENTS

Wordpress (0)