“Kot guverner, trener, učitelj in veteran je pomagal delavskim družinam, kot je njegova. Super ga je imeti v ekipi” – Kamala Harris je za svojega podpredsedniškega kandidata imenovala guvernerja Minnesote Tima Walza – TOPNEWS.si

“Kot guverner, trener, učitelj in veteran je pomagal delavskim družinam, kot je njegova. Super ga je imeti v ekipi” – Kamala Harris je za svojega podpredsedniškega kandidata imenovala guvernerja Minnesote Tima Walza

“Kot guverner, trener, učitelj in veteran je pomagal delavskim družinam, kot je njegova. Super ga je imeti v ekipi” – Kamala Harris je za svojega podpredsedniškega kandidata imenovala guvernerja Minnesote Tima Walza

Podpredsednica ZDA in kandidatka demokratov na ameriških predsedniških volitvah Kamala Harris je za svojega podpredsedniškega kandidata danes imenovala guvernerja Minnesote Tima Walza. Kot je dejala, je ponosna, da je izbrala Walza, s katerim se bo skupaj podala v boj proti republikancu Donaldu Trumpu na novembrskih predsedniških volitvah.

Kamala Harris je danes uradno predstavila Tima Walza kot svojega podpredsedniškega kandidata. Kot je ob tem dejala, je ponosna, da ga je izbrala za kandidata.

“Kot guverner, trener, učitelj in veteran je pomagal delavskim družinam, kot je njegova. Super ga je imeti v ekipi,” je Harris sporočila na družbenem omrežju X.

Walz pa je na omrežju X sporočil, da gre za veliko čast. “Podpredsednica Harris nam kaže politiko tega, kar je mogoče. Malo me spominja na prvi šolski dan,” je zapisal v objavi in dodal, da se ji pridružuje. Ob tem je pozval, da se skupaj lotijo stvari.

Harris se je v minulih dneh pogovarjala z več potencialnimi kandidati za podpredsednika, nazadnje pa sta po poročanju medijev v igri ostala guverner Pensilvanije Josh Shapiro in Minnesote Tim Walz, pri čemer se je na koncu odločila za slednjega.

60-letni Walz v demokratsko volilno kampanjo prinaša perspektivo podeželskega Srednjega zahoda, hkrati pa zagovarja cilje progresivne politike, kot sta legalizacija konoplje in večja zaščita delavcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako se zavzema za brezplačne šolske obroke, boj proti podnebnim spremembam in znižanje davkov za srednji razred. Vendar pa je v preteklosti zastopal tudi bolj konservativna stališča, ko je branil interese kmetov in pravico do orožja.

Harris želi očitno z Walzom okrepiti demokratsko podporo na Srednjem zahodu. Izkušeni demokrat je guverner Minnesote od leta 2018, pred tem pa je bil dolga leta član ameriškega predstavniškega doma. Pred politično kariero je bil učitelj.

Znan je po preprostem in neposrednem načinu podajanja političnih sporočil, kar bi lahko Harris pomagalo pridobiti neopredeljene in podeželske, bele volivce, poroča britanski BBC.

Harris in Walz naj bi že danes nastopila na predvolilnem zborovanju v Filadelfiji v zvezni državi Pensilvanija, kjer bo demokratka Walza tudi predstavila kot svojega podpredsedniškega kandidata.

V nadaljevanju bosta skupaj obiskala druge ključne zvezne države, kjer so republikanski in demokratski predsedniški kandidati običajno najbolj izenačeni. To so Wisconsin, Michigan, Severna Karolina, Georgia, Arizona in Nevada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med prvimi, ki so se odzvali na odločitev o izbiri Walza za podpredsedniškega kandidata, je bila nekdanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je odločitev Harris pozdravila. Kot je povedala v pogovoru za televizijo MSNBC, dobro pozna Walza, potem ko sta skupaj služila v predstavniškem domu. “On je srce ameriškega demokrata,” je dejala Pelosi.

Tudi ameriški predsednik Joe Biden je pohvalil izbor Walza za podpredsedniškega kandidata in dejal, da bosta s Harris “močan glas delovnih ljudi in velikega ameriškega srednjega razreda”.

“Prva večja odločitev, ki jo sprejme strankarski predsedniški kandidat, je njegova izbira za podpredsednika. In Kamala Harris je sprejela odlično odločitev, ko je izbrala guvernerja Tima Walza za svojega kandidata,” je na družbenem omrežju X objavil Biden, čigar umik iz volilne tekme je odprl pot Kamali Harris za demokratsko predsedniško nominacijo.

Nekdanji demokratski predsednik ZDA Barack Obama pa je dejal, da tako kot Harris tudi Walz verjame, da je vlada namenjena temu, da služi vsem ljudem. “To je tisto, zaradi česar je izjemen guverner, in to je tisto, zaradi česar bo še boljši podpredsednik,” je zapisal na omrežju X.

Volilna kampanja bivšega predsednika Trumpa, ki se za sedež v Beli hiši poteguje skupaj s podpredsedniškim kandidatom JD Vanceom, pa je Walza označila za “nevarnega levičarja”.

“Tako kot Kamala Harris je tudi Tim Walz nevaren skrajni levičar, in sanje Harris in Walza o preoblikovanju ZDA v podobo Kalifornije predstavljajo ‘nočno moro vsakega Američana’,” je v izjavi dejala tiskovna predstavnica volilne kampanje Karoline Leavitt.

Tim Walz, ki ga je podpredsednica ZDA in kandidatka demokratov na ameriških predsedniških volitvah Kamala Harris danes imenovala za svojega podpredsedniškega kandidata, je veteran ameriške nacionalne garde in nekdanji učitelj. Sedanji guverner zvezne države Minnesota je bil pred tem 12 let član ameriškega kongresa.

Walz, ki se je rodil 6. aprila 1964 v zvezni državi Nebraska, se je pri 17 letih pridružil ameriški nacionalni gardi, kjer je služil 24 let.

Bil je tudi učitelj. Med drugim je učil geografijo na srednji šoli in bil trener ameriškega nogometa. V času, ko je delal kot učitelj, je spoznal tudi svojo soprogo Gwen Whipple, s katero ima dva otroka.

Nekaj mesecev je poučeval tudi na Kitajskem, in sicer takoj po pokolu na Trgu nebeškega miru spomladi leta 1989. “Dejstvo, da sem bil v tistem pomembnem času na kitajski srednji šoli, se mi je zdelo ključnega pomena,” je več let kasneje zaupal pred odborom ameriškega kongresa.

V kongres je bil izvoljen leta 2006, v njem pa je deloval 12 let. Leta 2018 je bil izvoljen za guvernerja Minnesote, položaj je prevzel januarja 2019. Leta 2022 je bil znova izvoljen na guvernerski položaj.

Kot guverner Minnesote je med drugim podpisal zakone o legalizaciji konoplje, povečanju zaščite delavcev in pravic, kot je plačan bolniški dopust, ter razširitvi preverjanja preteklosti pri nakupu orožja.

Minnesoto je vodil tudi leta 2020, v času protestov ob smrti temnopoltega Georgea Floyda zaradi policijskega nasilja v Minneapolisu, ki so prerasli v veliko gibanje protirasističnih demonstracij. V pomoč pri zatiranju nemirov med protesti je napotil tudi nacionalno gardo. Walzovi politični nasprotniki so kritizirali njegovo ravnanje med temi protesti in tudi med pandemijo covida-19.

Predsednik združenja demokratskih guvernerjev izpostavlja svoje uspehe pri ustvarjanju delovnih mest, financiranju izobraževanja in zaščiti dostopa do splava v Minnesoti. Ob tem poziva k odločnejšemu ukrepanju v boju proti podnebnim spremembam.

60-letni Walz, ki zunaj meja domače zvezne države ni zelo znan, je v zadnjih tednih pritegnil pozornost z očitki na račun republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in njegovega kandidata za podpredsednika ZDA J.D. Vancea, ki ju je označil za čudaka.

Njegov preprost, ljudski, a oster pristop bi po mnenju analitikov lahko pritegnil neodvisne in konservativne volivce, saj v kampanjo prinaša podeželsko perspektivo srednjega Zahoda. Po drugi strani je zagovornik naprednih politik, kar bi lahko pritegnilo demokratske volivce.

COMMENTS

Wordpress (0)