Downing Street je kritiziral lastnika X- a Elona Muska zaradi trditve, da je “državljanska vojna v Angliji neizogibna” – Downing Street z zakonom o spletni varnosti. nad spletne dezinformacije – TOPNEWS.si

Downing Street je kritiziral lastnika X- a Elona Muska zaradi trditve, da je “državljanska vojna v Angliji neizogibna” – Downing Street z zakonom o spletni varnosti. nad spletne dezinformacije

Downing Street je kritiziral lastnika X- a Elona Muska zaradi trditve, da je “državljanska vojna  v Angliji neizogibna”  – Downing Street z zakonom o spletni varnosti. nad spletne dezinformacije

Val nasilnih nemirov in neredov po delih Združenega kraljestva se je v ponedeljek zvečer nadaljeval, ko je bila policija napadena v Belfastu, Darlingtonu in Plymouthu. V Plymouthu je bilo aretiranih šest ljudi, več policistov pa je v nasilju utrpelo lažje poškodbe, je sporočila policija Devona in Cornwalla. V južnem Belfastu so policisti za nemire vanje metali kamne in bencinske bombe na območju blizu supermarketa, ki je bil konec tedna zažgan. Pred tem je potekalo bdenje za žrtve množičnega uboja z nožem v Southportu prejšnji teden, ki je sprožil nemire. Od začetka nemirov je bilo aretiranih skoraj 400 ljudi.

Downing Street je tudi kritiziral lastnika X Elona Muska zaradi trditve, da je “državljanska vojna neizogibna” v Združenem kraljestvu,  menijo, da bi lahko spletne dezinformacije, ki spodbujajo nered na britanskih ulicah, okrepili tuji državni akterji. Sir Keir je na X objavil videoposnetek, v katerem pravi, da nemiri “niso protest, ampak čisto nasilje”. Dodal je: “Ne bomo tolerirali napadov na mošeje ali muslimanske skupnosti.” G. Musk je odgovoril: “Ali vas ne bi smeli skrbeti napadi na *vse* skupnosti?” Nekdanji vodja oddelka za boj proti terorizmu pri metropolitanski policiji Neil Basu je sicer za BBC povedal, da meni, da so nekateri izgredi v zadnjem tednu “prestopili mejo terorizma “.

Tiskovni predstavnik premierja pravi, da “ni opravičila” za komentar lastnika X pod videoposnetkom skrajne desničarske motnje Downing Street je kritiziral komentarje Elona Muska , ki je na X objavil, da je “državljanska vojna neizogibna” pod videoposnetkom nasilnih nemirov v Liverpoolu poroča Guardian.  Tiskovni predstavnik Keira Starmerja je dejal, da je nasilje prišlo s strani majhne manjšine ljudi, ki “ne govorijo v imenu Britanije”, in dejal, da premier ne deli čustev milijarderja, ki je bil v preteklosti kritiziran, ker je skrajno desničarjem dovolil vrnitev na svoje platforma družbenih medijev.

“Ni opravičila za takšne komentarje,” je dejal tiskovni predstavnik. »Kar smo videli v tej državi, je organizirano, nasilno razbojništvo, ki mu ni mesta ne na naših ulicah ne na spletu.

»Govorimo o manjšini razbojnikov, ki ne govorijo v imenu Britanije, in kot odgovor na to smo videli nekaj najboljših naših skupnosti, ki prihajajo ven in čistijo nered [in] motnje tistih, ki ne ne govorim v imenu naše države in videli smo odziv ljudi, ki govorijo v imenu naše države. Mislim, da iz tega lahko razberete, da predsednik vlade ne deli teh občutkov.”

Starmer je po srečanju Cobre z višjimi ministri, policijskimi načelniki in uradniki ministrstva za pravosodje opozoril, da bo policija preganjala tiste, ki organizirajo spletno hujskanje. “Če spodbujate nasilje, ni pomembno, ali je na spletu ali zunaj njega,” je dejal. “In zato pričakujem, tako kot v zvezi s tistimi, ki neposredno sodelujejo na ulicah, da bo prišlo do aretacij in obtožb ter pregona. “Prav tako lahko vsak, za katerega je bilo ugotovljeno, da je storil kaznivo dejanje na spletu, pričakuje enak odgovor.”

Dejal je, da si prizadevajo družbenim medijem razložiti, da so že dolžni odstraniti kriminalno vsebino. “Vlada sodeluje s platformami družbenih medijev, da bi zagotovila hitro odstranjevanje vsebine [in] da so njihovi postopki vzpostavljeni, vendar lahko in bi morali narediti še več,” je dejal tiskovni predstavnik.

»Odgovorni so, da zagotovijo varnost svojih uporabnikov in spletnih prostorov, da zagotovijo, da na njihovih platformah ne gostujejo kriminalne dejavnosti. Za to ne bi smeli čakati na Zakon o spletni varnosti. Že imajo določene obveznosti po zakonu … Imajo odgovornosti, za katere jih bomo zahtevali odgovarjati.«

Minister za tehnologijo Peter Kyle naj bi se v prihodnjih dneh srečal s šefi družbenih medijev, je dejal tiskovni predstavnik. »V zadnjih nekaj dneh smo opazili nekaj ukrepov družbenih medijev, da bi zagotovili, da njihovi avtomatizirani procesi delujejo, da obstaja hiter odziv na zavajajoče kriminalne vsebine na spletu in da se to zatira ali odstrani, a kot sem rekel, to ne Ne grem dovolj daleč in to je odvisno od pogovorov, ki jih še naprej vodi sekretar DSIT [Oddelek za znanost, inovacije in tehnologijo].«

Musk se je odzval na videoposnetek, ki ga je na X objavil račun Libs of TikTok, ki ga je prvotno objavil skrajni desničar Tommy Robinson, ki je širil videoposnetke nemirov, katerih tarča so bile mošeje in hoteli, v katerih so nastanjeni prosilci za azil. Lastnik X je v ponedeljek zvečer znova kritiziral Starmerja in se odzval na premierjevo izjavo o zaščiti muslimanskih skupnosti in mošej. Musk je objavil: “Ali vas ne bi smeli skrbeti napadi na *vse* skupnosti?”

Robinsonu, čigar pravo ime je Stephen Yaxley-Lennon, je bil leta 2018 prepovedan dostop do X-a, ko je bil znan kot Twitter, vendar je njegov račun lani obnovil Musk pod njegovim novim lastništvom. Musk je od takrat komuniciral z Robinsonom na platformi in pod vsaj eno od svojih objav o nasilju objavil klicaj.

Musk je razširil številne račune, ki so objavljali hujskaško vsebino o nasilju, s komentiranjem ali objavljanjem klicajev pod objavami uporabnikov. V pogovoru z novinarji po srečanju v Cobri je Starmer dejal, da se uvaja “stalna vojska” specializiranih javnih uradnikov, da se zagotovi, da se bo policija lahko spopadla z neredom, kjer je to potrebno.

Vlada je dejala, da je dovolj zaporov za obravnavo tistih, ki gredo skozi sodni sistem po stotinah aretacij, kljub opozorilom pred štirinajstimi dnevi, da se zmogljivost zaporov bliža meji. Konec tedna je bilo na delu dodatnih 70 tožilcev, ki so obtožili kriminalce, v soboto pa je na 50 lokacijah potekalo več kot 60 pripornih sodišč.

Starmer je dejal, da krivdo za omejene zmogljivosti v zaporih nosi prejšnja vlada in da je “zgrožen”, da je šlo celo za premislek, vendar je dodal: “Poskrbeli bomo, da bo to delovalo in zagotovili, da imamo prostore, ki so potrebni za storilci hitro pred sodišče.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)