Ameriška podpredsednica Kamala Harris je zbrala dovolj glasov za uradno demokratsko predsedniško kandidaturo – TOPNEWS.si

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je zbrala dovolj glasov za uradno demokratsko predsedniško kandidaturo

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je zbrala dovolj glasov za uradno demokratsko predsedniško kandidaturo

 

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je zbrala dovolj glasov za uradno demokratsko predsedniško kandidaturo in se bo novembra na volitvah pomerila z republikancem Donaldom Trumpom, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na vire v demokratski stranki. Harris je v prvem odzivu dejala, da ji je v čast, da je že zbrala zadosti glasov.

59-letnica je edina kandidatka v virtualnem glasovanju za predsedniško nominacijo, ki se je začelo v četrtek in se bo sicer končalo v ponedeljek. Nominacijo bo uradno sprejela na demokratski konvenciji v Chicagu sredi avgusta.

Harris je v predsedniško tekmo vstopila, potem ko je predsednik Joe Biden 21. julija sporočil, da se ne bo potegoval za nov mandat in izrekel podporo podpredsednici. Ta je nato dobila tudi podporo večine uglednih demokratov.

Zdaj ima manj kot sto dni časa, da ameriške volivce prepriča, naj jo podprejo proti nekdanjemu republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu.

“Ne bo lahko, vendar nam bo uspelo. In kot vaša bodoča predsednica vem, da bomo kos tej bitki,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Harris v telefonskem nagovoru, ki so ga predvajali na predvolilnem dogodku.

“Ne bi mogel biti bolj ponosen,” pa je v odzivu na novico, da je Harris zbrala zadosti glasov, na družbenem omrežju X zapisal Biden.

Harris bo morala v boju za predsedniški stolček v Beli hiši izbrati tudi svojega podpredsedniškega kandidata. Med možnimi kandidati so v igri guvernerji različnih ameriških zveznih držav, pa tudi sedanji minister za promet Pete Buttigieg.

Harris naj bi ime podpredsedniškega kandidata sporočila v kratkem in bo nato naslednji teden z njim obiskala tiste ključne zvezne države, kjer sta republikanski in demokratski predsedniški kandidat najbolj izenačena in bodo odločilne za izid volitev.

COMMENTS

Wordpress (0)