Manduro uradno zmagovalec volitev v Venezueli, kjer so bile sinoči množične demonstracije – TOPNEWS.si

Manduro uradno zmagovalec volitev v Venezueli, kjer so bile sinoči množične demonstracije

Manduro uradno zmagovalec volitev v Venezueli, kjer so bile sinoči množične demonstracije

Za zmagovalca nedeljskih predsedniških volitev v Venezueli je bil včeraj uradno razglašen sedanji predsednik Nicolas Maduro. Glede na izide, ki jih je objavil volilni svet, je Maduro prejel 51,2 odstotka glasov, opozicijski kandidat Edmundo Gonzalez Urrutia pa 44,2 odstotka. V nekaterih mestih so medtem že izbruhnili protesti proti zmagi Madura.

Po besedah Elvisa Amorosa iz režimu zvestega nacionalnega volilnega sveta (CNE) je venezuelsko ljudstvo z večino ponovno izvolilo Madura za predsednika “za obdobje 2025-2031”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Maduro bo tako januarja prihodnje leto nastopil svoj tretji šestletni predsedniški mandat. Levičarski predsednik, ki je na oblasti od leta 2013, je danes obsodil poskus “vsiljevanja državnega udara” v Venezueli, medtem ko opozicija ne priznava izidov in trdi, da je zmagal njen kandidat.

V nekaterih delih prestolnice Caracas in v več drugih mestih po državi so včerja  izbruhnili protesti proti sporni zmagi Madura. Protestniki so odšli na ulice ter udarjali z lonci in ponvami, je poročal časnik El Nacional. V eni od sosesk v Caracasu so protestniki pozivali k padcu vlade, je poročal novinar AFP.

Protesti, ki so v Venezueli izbruhnili po sporni zmagi sedanjega predsednika Nicolasa Madura na nedeljskih predsedniških volitvah, so v ponedeljek zahtevali najmanj eno smrtno žrtev. Varnostne sile so proti protestnikom po vsej državi, ki ne priznavajo Madurove zmage, uporabila solzivec in gumijaste naboje, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Po vsej državi so protestniki podrli najmanj dva kipa pokojnega nekdanjega predsednika Huga Chaveza, ki je državo vodil več kot desetletje in za svojega naslednika izbral Madura.

Varnostne sile so proti protestnikom po vsej državi, ki ne priznavajo Madurove zmage, uporabila solzivec in gumijaste naboje. Demonstranti pa so proti policistom metali kamenje.

Na protestih je umrl najmanj en protestnik v zvezni državi Yaracuy, še 46 ljudi pa je bilo aretiranih, je na družbenem omrežju X sporočil vodja venezuelske nevladne organizacije za človekove za pravice Foro Penal Alfredo Romero

Venezuelski državni tožilec Tarek William Saab, ki velja za Madurovega zaveznika, pa je danes obtožil voditeljico opozicije Mario Corino Machado, da je vpletena v poskus vdora v državni volilni sistem.

Kot je novinarjem povedal Saab, je njegov urad sprožil preiskavo o domnevnem kibernetskem napadu. Glavni osumljenec naj bi bil aktivist Lester Toledo, pri čemer naj bi bili vpleteni tudi drugi, vključno z opozicijskima voditeljema Mario Machado in Leopoldom Lopezom, poroča AFP.

Volitve v Venezueli so sicer v mednarodni javnosti sprožile različne odzive. Več latinskoameriških držav je bilo kritičnih do volitev in je podvomilo v izide, ki so zmago pripisali Maduru.

Devet latinskoameriških držav je tako danes v skupni izjavi pozvalo k ponovnemu pregledu izidov volitev. Panama, ki se je pridružila izjavi, pa je celo napovedala, da bo po sporni zmagi Madura umaknila svoje diplomate iz Venezuele in prekinila diplomatske stike, dokler ne bo opravljen popoln pregled postopka štetja glasov.

 

K preglednosti so venezuelske volilne oblasti pozvali tudi EU in Združeni narodi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob tem še pozval, naj se vsi volilni spori rešujejo na miren način, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

COMMENTS

Wordpress (0)