Koalicija za zdaj ostaja pri kandidatu Veselu, opozicija potihem upa, da Golob komisarsko mesto “špara” za sebe in da si bo premislil – TOPNEWS.si

Koalicija za zdaj ostaja pri kandidatu Veselu, opozicija potihem upa, da Golob komisarsko mesto “špara” za sebe in da si bo premislil

Koalicija  za zdaj ostaja pri  kandidatu Veselu, opozicija potihem upa, da  Golob komisarsko mesto “špara” za sebe in da si bo premislil

Vlada bo s postopkom imenovanja komisarskega kandidata nadaljevala po prejemu pisma predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, predvidoma ta teden. Kljub njenim besedam, da bo članice pozvala k posredovanju imen kandidata in kandidatke, pa Slovenija, kot kaže, vsaj za zdaj namerava ostati le pri enem kandidatu, in sicer Tomažu Veselu.

Vlada Roberta Goloba je sicer že konec junija začela obravnavo predloga kandidature nekdanjega predsednika računskega sodišča Vesela, ki so ga kot bodočega kandidata v največji vladni stranki Gibanje Svoboda predstavili že na aprilskem strankarskem dogodku pred evropskimi volitvami.

Vlada je junija opravila razpravo ter napovedala, da bodo postopek nadaljevali, ko bodo od pristojnih institucij EU prejeli poziv za posredovanje imena komisarskega kandidata.

Slednje je pričakovati v tem tednu. Evropski parlament je namreč minuli teden von der Leyen podelil vnovični petletni mandat na čelu Evropske komisije. Med prvimi nalogami jo čaka oblikovanje komisarske ekipe, pri čemer si bo prizadevala za oblikovanje spolno uravnotežene Evropske komisije in bo tako članice pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke, je povedala po izvolitvi.

Medtem, ko Koalicija za zdaj ostaja pri kandidatu Veselu, pa opozicija potihem upa, da Golob komisarsko mesto “špara” za sebe in da si bo na koncu premislil, ter sam prevzel komisarsko mesto.

O tem, kako bodo postopali v primeru, če bo von der Leyen vztrajala pri predlaganju tudi kandidatke, pa v kabinetu predsednika vlade odgovarjajo le, da bodo najprej počakali na poziv za predlaganje komisarskega kandidata.

V premierjevih krogih je sicer prav tako slišati, da Slovenija tudi pred petimi leti ni sledila želji von der Leyen, da ji države članice posredujejo imeni kandidata in kandidatke. Slovenija je tako v Bruselj poslala le predlog za kandidaturo Janeza Lenarčiča, tedanji premier Marjan Šarec pa je ob tem ocenil, da večina držav ne bo sledila želji von der Leyen, saj da bi bil v tem primeru eden od kandidatov praktično izgubljen. O tem, da Slovenija po vsej verjetnosti ne bo mogla zadostiti njeni želji, je takrat govoril tudi s predsednico Evropske komisije.

Pred dokončno potrditvijo mora sicer vlada skladno z veljavno slovensko zakonodajo ime kandidata poslati še v DZ, kjer kandidata čaka predstavitev pred delovnim telesom, pristojnim za evropske zadeve, ki o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. A mnenje za vlado ni zavezujoče.

Za tem sledi predstavitev kandidata v Bruslju. Von der Leyen bo pogovore s komisarskimi kandidati začela sredi avgusta, zatem jim bo razdelila področja, za katera bodo pristojni. Predvidoma oktobra oziroma novembra bodo sledila zaslišanja in potrjevanje kandidatov na pristojnih odborih Evropskega parlamenta, nova komisija pa bi lahko po potrditvi v Evropskem parlamentu mandat nastopila proti koncu leta.

COMMENTS

Wordpress (0)