Kako se je na odstop Bidna odzvala svetovna in domača politika? Janez Janša podobno kot Elon Musk, s smeškoti – TOPNEWS.si

Kako se je na odstop Bidna odzvala svetovna in domača politika? Janez Janša podobno kot Elon Musk, s smeškoti

Kako se je na odstop Bidna odzvala svetovna in domača politika? Janez Janša podobno kot Elon Musk, s smeškoti

Več svetovnih voditeljev se je poklonilo predsedniku ZDA Joeju Bidnu, ki je v nedeljo sporočil, da odstopa od predsedniške kampanje in se ne bo potegoval za ponovno izvolitev. Večinoma so izrazili spoštovanje do njegove odločitve, nekateri so ob tem izpostavili njegove politične dosežke in kariero ali se mu zahvalili za izkazano podporo.

Med prvimi, ki so se odzvali, je bil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Bidnu se je zahvalil za “drzne korake” v podporo njegovi državi in izrazil spoštovanje do “težke odločitve” predsednika ZDA, da konča svojo kampanjo za ponovno izvolitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Našo državo je podprl med najbolj dramatičnim trenutkom v zgodovini in nas podpiral ves čas trajanja te grozljive vojne,” je dodal ukrajinski voditelj.

Bidnu se je poklonil tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je predsednika ZDA označil za svojega prijatelja. “Joe Biden je veliko dosegel za svojo državo, Evropo in svet. Njegova odločitev, da ne bo ponovno kandidiral, si zasluži spoštovanje,” je dejal.

Britanski premier Keir Starmer je prav tako izrazil spoštovanje do Bidnove odločitve o odstopu od kampanje. “Vem, da se je tako kot velikokrat v svoji izjemni karieri odločil na podlagi tega, kar je po njegovem mnenju najboljše za Američane,” je dodal.

Na odločitev predsednika ZDA so se odzvali tudi drugod po svetu. Japonski premier Fumio Kishida je ocenil, da je Biden sprejel “najboljšo možno politično odločitev” v tem trenutku, ob tem pa izpostavil pomen japonsko-ameriškega zavezništva za diplomacijo in varnost Japonske.

Avstralski premier Anthony Albanese je prav tako poudaril moč ameriško-avstralskega zavezništva in se Bidnu zahvalil za njegovo vodenje. Kanadski premier Justin Trudeau pa se mu je zahvalil za vse, kar je storil v času svojega mandata, in dodal, da je pravi domoljub, partner in prijatelj Kanadčanov.

V Moskvi so medtem sporočili le, da bodo pozorno spremljali razvoj dogodkov v ZDA. “Do volitev so še štirje meseci. To je dolga doba, v kateri se lahko marsikaj spremeni,” je ob tem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Joe Biden je ameriške volitve obrnil na glavo. Potem ko je več tednov odločno vztrajal, da bo ostal demokratski kandidat za predsednika, je popustil pritiskom in izstopil iz tekme.

Možnosti, da bo Kamala Harris demokratska kandidatka, so se močno povečale s podporo Joeja Bidna, ugotavljajo pri  BBC- ju. Dal ji je vso podporo in svojo odločitev, da jo pred štirimi leti postavi za podpredsednico, označil za najboljšo, kar jih je kdaj sprejel. Odgovorila je z besedami, da je počaščena, da ga podpira, in da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da zmaga nominacijo.Možno je, da bo večina demokratov sledila predsednikovemu zgledu in zaostala za podpredsednikom, da bi se izognila negotovosti, ki traja manj kot mesec dni od demokratske konvencije.

Ona je naslednja v ustavni nasledstveni vrsti. Optika mimo prve temnopolte na predsedniški listi bi bila za stranko grozna. Takoj bi imela tudi dostop do približno 100 milijonov dolarjev sredstev, ki jih je kampanja do zdaj zbrala.  Toda obstajajo tudi tveganja. Raziskave javnega mnenja kažejo, da je Harrisova ocena odobravanja približno tako nizka kot njegova. In v medsebojnih dvobojih proti Donaldu Trumpu se znajde približno enako kot Biden.  Drugič, Harris je imel kot podpredsednik včasih težaven čas. Na začetku administracije je dobila nalogo, da obravnava temeljne vzroke migracijske krize na meji med ZDA in Mehiko.
To je zastrašujoč izziv in zaradi številnih napačnih korakov in napačnih navedb je bila deležna kritik. Bila je tudi odgovorna oseba administracije za pravice do splava, kar je bila tema, s katero se je veliko bolj učinkovito ukvarjala. A ti prvi vtisi so ostali.
Nazadnje in morda najpomembneje, Harrisova je že kandidirala za državno funkcijo – leta 2020 se je potegovala za demokratsko predsedniško nominacijo – in se hudo spotaknila.
Čeprav je zgodaj napredovala, je kombinacija zmotnih intervjujev, pomanjkanja jasno opredeljene vizije in slabo vodene kampanje pripeljala do tega, da je izpadla že pred prvimi predizbori.  Odločitev za Harrisa je tveganje za demokrate, vendar na tej točki ni varnih možnosti. In vložki – morebitna zmaga Donalda Trumpa – so kar se da visoki.

V zadnjega pol stoletja so se politične konvencije spremenile v nekoliko dolgočasne zadeve. Z vsako minuto, skrbno načrtovano za televizijo, so postali podaljšane večdnevne reklame za predsedniškega kandidata.
Konvencija republikancev prejšnji teden je bila zagotovo taka – tudi s predolgim, včasih razgibanim govorom ob nominaciji Donalda Trumpa.
Demokratična konvencija prihodnji mesec v Chicagu bo zelo, zelo drugačna. Ne glede na scenarij, na katerem sta stranka in Bidnova kampanja delali, so ga pravkar vrgli skozi okno. Tudi če stranka zaostaja za Harrisom, bo težko načrtovati – in nadzorovati – kako se bodo stvari odvijale na kongresnem parketu.
In če Harrisu ne bo uspelo združiti stranke, bi se lahko konvencija spremenila v politično svobodo, na kateri bi se za nominacijo pred kamerami in za zaprtimi vrati potegovali različni kandidati.
Lahko bi ustvarilo privlačno politično gledališče, živo in nepredvidljivo, kakršnemu ameriška javnost še ni bila priča.Letošnja republikanska konvencija je bila skrbno umerjen stroj, ki je promoviral najbolj priljubljene točke dnevnega reda stranke in osredotočal kritiko na enega človeka, predsednika Joeja Bidna.
Izkazalo se je, da so republikanci ciljali na napačnega človeka.
Z novico, da je Biden opustil kampanjo za ponovno izvolitev, se je republikanski načrt, ki ga je vodil Donald Trump, obrnil na glavo.
Republikanci so preživeli cel teden skrbno načrtovanih dogodkov, ki so se osredotočali na napačne slabosti demokratov, ki so jim nasprotovali.
Kampanja je poudarila moč in vitalnost njihovega kandidata tako, da mu je omogočila hripen vstop, pred tem pa sta nastopila nekdanji rokoborec Hulk Hogan in i
Poskusi kontrasta z zaznano šibkostjo gospoda Bidna – in strategijo, da bi odvrnil mlajše moške volivce – so bili očitni.
Toda v vsakem scenariju bo demokratski kandidat nekdo veliko mlajši od predsednika.
Strategija močni proti šibkim proti podpredsednici Kamali Harris ali enemu od bolj mladostnih demokratskih guvernerjev, ki se omenjajo kot možni Bidnovi nasledniki, preprosto ne bo imela enakega udarca.
Če je Harrisova kandidatka, pričakujte, da jo bodo republikanci poskušali povezati z zaznanimi napakami sedanje administracije. Več mesecev so jo imenovali “obmejna carica”.
Čeprav nekdanja tožilka nikakor ni iz naprednega krila stranke, prejšnji republikanski napadi nanjo kažejo, da bi jo lahko slikali tudi kot “radikalno levico”.
Ne glede na to, kdo je kandidat, bodo republikanci zagotovo krivili demokrate, da prikrivajo Bidnove slabosti, povezane s starostjo – in ogrožajo narod.
Na tej točki so vsi na slepo, saj je le še nekaj mesecev do prvih predsedniških volitev.

COMMENTS

Wordpress (0)