(VIDEO) Joe Biden je po tednih pritiska odstopil od predsedniške kampanje – TOPNEWS.si

(VIDEO) Joe Biden je po tednih pritiska odstopil od predsedniške kampanje

(VIDEO) Joe Biden je po tednih pritiska odstopil od predsedniške kampanje

Predsednik Biden je v nedeljo napovedal, da bo prekinil svojo kampanjo za ponovno izvolitev leta 2024 zaradi naraščajočega pritiska znotraj Demokratske stranke, naj predsednik konča svojo kandidaturo leta 2024 po katastrofalni razpravi prejšnji mesec.

Napoved brez primere je prišla, ko je vse več demokratskih poslancev začelo javno pozivati ​​Bidna, naj odstopi, vodstvo stranke pa naj bi si prizadevalo prepričati 81-letnega Bidna, da na novembrskih splošnih volitvah ne more zmagati proti nekdanjemu predsedniku Trumpu, Kandidat republikanske stranke 2024, ki ga je Biden premagal pred štirimi leti in osvojil Belo hišo.

In Biden je hitro ponudil svojo “polno podporo in potrditev” podpredsednici Kamali Harris, da prevzame mesto kandidatke za predsednico stranke.

“Bila mi je največja čast v življenju, da sem bil vaš predsednik,” je Biden zapisal v javnem pismu. “Čeprav je bil moj namen doseči ponovno izvolitev, verjamem, da je v najboljšem interesu moje stranke in države, da odstopim in se do konca svojega mandata osredotočim izključno na izpolnjevanje svojih dolžnosti predsednika.”

Biden je dejal, da bo pozneje ta teden uradno nagovoril narod o svoji odločitvi.

Bidnovo sporočilo je prišlo po vse večjih pritiskih članov demokratske stranke, naj se umakne, potem ko se je konec junija zelo slabo odrezal na televizijskem soočenju z republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom.

“Čeprav sem se nameraval potegovati za ponovno izvolitev, verjamem, da je v najboljšem interesu moje stranke in države, da odstopim in se do konca mandata osredotočim le na izvrševanje dolžnosti predsednika ZDA,” je sporočil Biden.

81-letni Biden je bil prejšnji teden pozitiven na testu za covid-19, a po poročilih zdravnika Bele hiše dobro okreva.

Vse do zdaj je vztrajal, da bo nadaljeval kampanjo, čeprav ga je vse več demokratov pozivalo, naj se umakne.

Po junijskem soočenju s Trumpom je skušal rešiti kampanjo s pogostejšimi medijskimi intervjuji, v začetku julija pa je v Washingtonu vodil še vrh zveze Nato.

Vendar pa je postajalo vse bolj očitno, da nima telesne in duševne energije in zmogljivosti za nadaljevanje naporne kampanje, in vse več demokratov – predvsem članov zveznega kongresa, ki so se bali, da bo na volitvah ogrožen tudi njihov sedež – ga je začelo prepričevati, naj se umakne.

Njegov odstop postavlja letošnjo predsedniško tekmo povsem na glavo, saj se bodo morali demokrati odločiti, kdo bo njihov kandidat. Najbrž bo to sedanja podpredsednica ZDA Kamala Harris, čeprav enotnosti v stranki glede tega trenutno še ni.

Biden je kmalu za sporočilom o odstopu na mediju X objavil, da podpira podpredsednico Harris. “Danes želim izraziti svojo popolno podporo Kamali za nominacijo stranke. Demokrati – čas je, da stopimo skupaj in premagamo Trumpa. Izbira Kamale Harris za podpredsednico je bila moja najboljša odločitev,” je sporočil Biden.

Vodja demokratske večine v zveznem senatu Chuck Schumer je Bidnovo odločitev označil za dejanje resničnega domoljuba in ga pohvalil, da je dal interese stranke in države na prvo mesto. Podobno so se odzvali drugi ugledni demokrati.

“Joe Biden ni le velik predsednik in velik senator, ampak tudi izjemen človek. Njegova odločitev ni bila lahka, ampak je ponovno dal na prvo mesto državo, svojo stranko in našo prihodnost,” je sporočil Schumer, ki je bil med demokratskimi voditelji, ki so Bidna v zadnjih dneh prepričevali v odstop.

Republikanci, ki so računali, da se bo njihov kandidat Donald Trump pomeril z vse bolj pešajočim Bidnom, so se odzvali drugače.

“Naš predsednik je onesposobljen. Demokrati so to vedeli in so lagali Američanom. Volivci jim tega ne bodo oprostili,” je sporočil kongresnik Richard Hudson in izrazil dvom v Bidnove sposobnosti, da nadaljuje z delom na položaju predsednika ZDA do konca mandata.

Donald Trump, ki so ga pred dnevi republikanci na konvenciji potrdili za svojega kandidata, pa je v pogovoru za televizijo CNN dejal, da se bo Biden zapisal v zgodovino kot najslabši predsednik ZDA, in izrazil prepričanje, da bo Kamalo Harris na volitvah lažje premagal kot Bidna.

59-letna Kamala Harris je prva podpredsednica ZDA v zgodovini, ki se je sicer ves čas soočala z razmeroma nizko podporo v javnosti, šele v zadnjem času je ta nekoliko zrasla.

Predsednika je, ko se je odločil za vnovično kandidaturo, podpirala. Tudi v zadnjih tednih, ko so se vrstili pozivi Bidnu, naj se umakne, mu je ostala zvesta.

Danes sta jo, po Bidnovi napovedi odstopa od kampanje, že podprla bivši predsednik Bill Clinton in njegova soproga Hillary, ki je leta 2016 poskušala postati prva predsednica ZDA, a jo je premagal Trump.

Demokrati bodo imeli konvencijo, na kateri bodo uradno potrdili predsedniškega kandidata oziroma kandidatko, sredi avgusta v Chicagu.

COMMENTS

Wordpress (0)