Nemški voditelji čestitajo Angeli Merkel za 70. rojstni dan, ki ga danes praznuje daleč od oči javnosti – Podkancler Robert Habeck je o njej zapisal, “da si jo vedno lahko predstavlja, kako sedi doma in lupi krompir ali gleda televizijske kriminalne drame” – TOPNEWS.si

Nemški voditelji čestitajo Angeli Merkel za 70. rojstni dan, ki ga danes praznuje daleč od oči javnosti – Podkancler Robert Habeck je o njej zapisal, “da si jo vedno lahko predstavlja, kako sedi doma in lupi krompir ali gleda televizijske kriminalne drame”

Nemški voditelji čestitajo Angeli Merkel za 70. rojstni dan, ki ga danes praznuje daleč od oči javnosti – Podkancler Robert Habeck je o njej zapisal, “da si jo vedno lahko predstavlja, kako sedi doma in lupi krompir ali gleda televizijske kriminalne drame”

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel danes praznuje svoj 70. rojstni dan stran od oči javnosti in obkrožena le s svojimi najbližjimi. stran od oči javnosti. Poklonili so se  ji tako znotraj njene stranke Krščansko-demokratska unija kot tudi politični nasprotniki, poroča Deutshe Welle.

“Nekdanja kanclerka dr. Merklova bo svoj rojstni dan preživela zasebno,” je za nemško tiskovno agencijo DPA povedala tiskovna predstavnica Merklove. “Tudi med svojim aktivnim političnim časom nekdanja kanclerka na splošno ni odgovarjala na zasebna vprašanja,” je dodala tiskovna predstavnica. “Njen odnos do tovrstnih poizvedb se ni spremenil, odkar je zapustila položaj.

Konservativni Merklovi je čestitalo več politikov, med njimi tudi kancler Olaf Scholz , njen naslednik iz levosredinskih socialdemokratov (SPD). Omenil je delo Merklove v času padca berlinskega zidu, ko se je vključila v rastoče vzhodnonemško demokratično gibanje. “Angela Merkel se lahko ozre na impresivno politično kariero. Začela je z vznemirljivo zmago demokracije v Vzhodni Nemčiji in nemške enotnosti, kar me gane še danes. Neutrudno je delala za državo. Vse najboljše!” je tvitnil Scholz. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier jo je pohvalil kot “vzornico in znamenje naše demokracije”. “Posebnost te obletnice je, da lahko vaših 70 let življenja razdelimo natanko na dve polovici,” je dejal. Prvih 35 let do padca berlinskega zidu in drugih 35 let v svobodi, po kateri ste hrepeneli,” je v rojstnodnevnem sporočilu zapisal Steinmeier, podkancler in zunanji minister pod Merklovo.

Trenutni vodja Merklove stranke Krščansko-demokratska unija (CDU) Friedrich Merz je čestital. “Približno tri desetletja ste oblikovali politiko naše države in prevzemali odgovornost: v CDU, v parlamentu in vladi,” je Merz objavil na X, platformi, prej znani kot Twitter. Tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je tvitnila sporočilo občudovanja.

“Draga gospa Merkel, 16 let ste se zavzemali za enotnost Evrope s človečnostjo in vztrajnostjo – vedno z najglobljim prepričanjem za demokracijo in mednarodno pravo. In ženskam moje generacije ste odprli več vrat,” je pisalo v objavi. “Vse najboljše iz srca!” Počastitev je vključevala tudi nekdanjega političnega tekmeca Gerharda Schröderja, ki ga je Merklova zamenjala na mestu kanclerja po nemških splošnih volitvah leta 2005. “Od vseh političnih nasprotnikov je ona posebna. Navsezadnje je zmagala,” je dejal Schröder, ki je za nemško tiskovno revijo Stern povedal tudi , da mu je všeč “tipični severnonemški šarm” Merklove ter njena sposobnost ironičnosti in samozaničevanja.

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je že približno dve leti in pol upokojena. Zdaj je anketar YouGov anketiral reprezentativen vzorec 2300 ljudi v Nemčiji. Enainšestdeset odstotkov jih je dejalo, da se je položaj v državi poslabšal, odkar je Merklova zapustila položaj. Na vprašanje o razlogih za to jih je 28 % odgovorilo, da je kriva “slaba vlada” sedanje levosredinske vlade.

Koalicija levosredinskih socialdemokratov (SPD) , okoljevarstvenikov Zelenih in neoliberalnih svobodnih demokratov (FDP) je nasledila Merklovo veliko koalicijsko vlado desnosredinske Krščansko-demokratske unije (CDU) / Krščansko-socialne unije (CSU) in SPD je prevzela oblast po splošne volitve leta 2021. Samo četrtina anketiranih je dejala, da so življenjske razmere v Nemčiji od takrat ostale bolj ali manj enake.

Treznost in pragmatizem Merklove

Ni znano, ali je Angela Merkel seznanjena s to raziskavo, gotovo pa se zaveda, da so se nasledniki spopadali in se morajo še vedno soočati s hudimi krizami: vojno Rusije proti Ukrajini , posledično inflacijo, visokimi cenami energentov in vojno Izraela in Hamasa na Bližnjem vzhodu. . Če k temu dodamo še vedno večjo polarizacijo družbe, desničarski populizem po vsej Evropi , hromečo birokracijo in porušeno infrastrukturo države.

 

Merklova je bila v svojih 16 letih vodenja nemške vlade med letoma 2005 in 2021 razvpita pragmatična in brezčutna. Od svojega prostovoljnega odhoda se je Merklova v veliki meri zmanjšala – tako kot je napovedala, da bo. Bila je prva predsednica vlade v povojni Nemčiji, ki je zapustila položaj po lastni volji in preprosto ni kandidirala za ponovno izvolitev leta 2021. In je prva, ki očitno res ne potrebuje pozornosti.

Kljub temu mnogi mislijo nanjo in ji čestitajo za njen 70. rojstni dan – kot zvezni predsednik Frank-Walter Steinmeier , ki je bil dvakrat v vladi Merklove kot zunanji minister za svojo stranko SPD. V svojem uradnem rojstnodnevnem voščilu je Steinmeier pohvalil Merklovo kot “vzornico in znamenje naše demokracije”.

Posebnost pri njej je po njegovih besedah ​​to, da lahko življenje Merklove skoraj natančno razdelimo na dve fazi: “Prvih 35 let do padca berlinskega zidu. In drugih 35 let v tako želeni svobodi,” je dejal vodja države.

Nadaljeval je: “Vedno vam je bilo pomembno poudarjati vrednost svobode in razsvetljene družbe. Vaši argumenti so bili tako prepričljivi, ker ste iz lastnih izkušenj toliko bolje spoznali neprecenljivo vrednost življenja v liberalni demokraciji.”

Merklova se je vedno soočala s svojim poreklom iz nekdanje komunistične Vzhodne Nemčije, Nemške demokratične republike (NDR) . Bila je fizičarka in precej odmaknjena od politike, v politiko pa se je našla šele v razburljivem obdobju sprememb po 9. novembru 1989, ko je padel berlinski zid, veliko pozneje kot večinoma moški politiki iz Zahodne Nemčije. To postane očitno v novem, petdelnem dokumentarcu javne radiotelevizije ARD z naslovom: “Usodna leta ženske kanclerke”.

V njej Merklova sama pripoveduje, kako se je leta 1984, na svoj 30. rojstni dan, preselila v stanovanje v propadajoči hiši v vzhodnem Berlinu. Njen prvi zakon je pravkar propadel. Na obisk je prišel njen oče, župnik. »Ozrl se je naokoli in mi namesto čestitke rekel: »Nisi še prišel prav daleč,« je 40 let pozneje pripovedovala Merklova.

Težko bi bilo reči enako za naslednja leta. Merklova pot od namestnice tiskovne predstavnice prvega svobodno izvoljenega predsednika vlade NDR do zveznega ministra za okolje v ponovno združeni Nemčiji do dolgega obdobja njenega kanclerstva se zdi pravljična, skoraj neresnična. Kariera, ki bi se verjetno lahko začela le tako v letih združitve obeh nemških držav.

Od svoje upokojitve se je Merklova v javnosti pojavila le občasno, včasih precej presenetljivo, kot maja letos na sprejemu ob upokojitvi nekdanjega okoljskega ministra Jürgena Trittina iz Zelenih, politika, s katerim je imela malo početi v svojem aktivnem času. Srečanje med Merklovo in nekdanjim ameriškim predsednikom Barackom Obamo v Berlinu maja 2023 je prineslo vsaj nekaj naslovnic. Sicer pa slišimo, da je Merklova zaposlena s pisanjem svojih spominov, ki naj bi izšli pozneje letos .

Merklova je močno odtujena od svoje stranke CDU in se od decembra 2021 ni udeležila nobene strankarske konference . Na njen rojstni dan se je sedanji vodja poslanske skupine Jens Spahn poklonil dediščini Merklove, a je v intervjuju za revijo Focus poimenoval je tudi tri njene glavne napake.

“Množične neregularne migracije od leta 2015 so destabilizirale in preplavile nemško družbo,” je začel nekdanji minister za zdravje. Napaka številka dve? “S Putinovo Rusijo bi morali ravnati zelo drugače od leta 2014 [ruske priključitve Krima].” Tretja napaka je po Spahnu postopno opuščanje jedrske energije po katastrofi v Fukušimi leta 2011.

Če vprašate predstavnike sedanje koalicijske vlade, bo marsikdo rekel, da je Merklovo v vladi zaznamovala kontinuiteta, ki temelji na trdnem prepričanju, da je treba državi vsiliti čim manj sprememb. To, pravijo, pomeni, da je zdaj treba hiteti s spremembami: digitalizacijo , energetskim prehodom , reševanjem pomanjkanja kvalificiranih delavcev . In v svetu, ki se sooča z naraščajočo grožnjo nacionalizma, je Nemčija prisiljena, da se hitro nauči braniti, tudi vojaško.

A tudi politični tekmeci Merklove, kot je sedanji podkancler Robert Habeck iz Zelenih, še vedno najdejo zelo naklonjene besede za žensko, ki je državo vodila skozi valutno in finančno krizo evra ter pandemijo koronavirusa. Junija je Habeck o Merklovi v nemški izdaji revije Rolling Stone zapisal , da si jo vedno lahko predstavlja, kako sedi doma in lupi krompir ali gleda televizijske kriminalne drame . To je bilo očitno mišljeno kot kompliment, ki ponazarja Merklov odpor do kakršne koli oblike nečimrnosti, zaključuje svoj zapis o Merklovi Deustsche Welle.

COMMENTS

Wordpress (0)