(VIDEO) Konservativni del evropske politike zaskrbljen: “Če se lahko zgodi v Ameriki, se lahko zgodi tudi tukaj” – Katastrofalna zmešnjava ali pomoč od znotraj, je prepričan Janša – TOPNEWS.si

(VIDEO) Konservativni del evropske politike zaskrbljen: “Če se lahko zgodi v Ameriki, se lahko zgodi tudi tukaj” – Katastrofalna zmešnjava ali pomoč od znotraj, je prepričan Janša

(VIDEO) Konservativni del evropske politike zaskrbljen: “Če se lahko zgodi v Ameriki, se lahko zgodi tudi tukaj” – Katastrofalna zmešnjava ali pomoč od znotraj, je prepričan  Janša

Po vsej Evropi so politiki z vseh strani z grozo spremljali sobotni napad na Donalda Trumpa. Mnogi so videli naraščajočo nevarnost v svojih državah, ki se je odražala naravnost v njih. Ko je celina začela obdelovati, kako blizu je bil Trump smrti, je bilo sporočilo evropskih voditeljev jasno: če se lahko zgodi v Ameriki, se lahko zgodi tudi tukaj. Kot  ugotavljajo na portalu  Politico napad na Donalda Trumpa vzbuja strah v evropskih tleh.  Tudi v Evropi tik pod površjem tli strah pred političnim nasiljem.

Janez Janša je  na družbenem omrežju X   naklonjen teoriji, da sta možni samo dve teoriji:  “2 minuti – od trenutka, ko so ljudje opazili strelca in obvestili policijo – do prvih strelov. Možni sta samo 2 logični razlagi: 1. katastrofalna zmešnjava pri vodenju in koordinaciji varnosti Donalda Trumpa  2. atentator je imel pomoč pri upravljanju varnosti”

 

Kot ugotavlja portal Politico je atentat  vznemiril predvsem konzervativni del evropske politike.   O strelčevem ozadju je malo znanega , njegove motive pa še preiskujejo. Že nekaj ur po smrtonosnem incidentu je slovaški premier Robert Fico – ki je maja preživel poskus lastnega življenja – udaril po Trumpovih “političnih nasprotnikih”, ker podpihujejo sovraštvo do njega.

Kritiki nekdanjega ameriškega voditelja »ga poskušajo zapreti, in ko jim ne uspe, tako razjezijo javnost, da kakšen poraženec prime v roke puško,« je v objavi na družbenih omrežjih zapisal Fico. Dolgoletni Trumpov zaveznik in voditelj reform v Združenem kraljestvu Nigel Farage, ki je za streljanje obtožil liberalce in glavne medije , je dejal, da je bil “razburjen”, vendar “ne šokiran” nad napadom.

“Pripoved, ki jo o Trumpu širijo ti liberalci, ki mu nasprotujejo, je tako grda, tako neprijetna in mislim, da skoraj spodbuja tovrstno vedenje,” je dejal.

Nizozemec Geert Wilders, ki vodi skrajno desno svobodnjaško stranko nizozemske vladajoče koalicije, je dejal , da je “sovražna retorika številnih levičarskih politikov in medijev, ki desničarske politike označujejo za rasiste in naciste”, enaka “igranju z ognjem”. ”

Nizozemec Geert Wilders je dejal, da “sovražna retorika številnih levičarskih politikov in medijev, ki desničarske politike označujejo za rasiste in naciste”, pomeni “igranje z ognjem”. | Robin Van Lonkhuijsen/ANP/AFP prek Getty Images
Nekatere evropske politične osebnosti so namigovale na zlonamerno globalno zaroto, pri čemer so medije in levičarske stranke označili za sozarotnike.

Vodja španske skrajno desne stranke Vox, tretje največje sile v španskem parlamentu, je dejal, da je poskus atentata na Trumpovo življenje orkestrirala “globalna levica, ki širi sovraštvo, propad in vojno”.

Santiago Abascal je špansko levičarsko koalicijsko vlado obtožil , da je povezana z isto globalistično kabalo, in dodal, da španski voditelji verjetno “obžalujejo, da je morilec spodletel.” Španski premier Pedro Sánchez je napad obsodil nekaj ur po tem, ko se je zgodil. Podobno je v Italiji podpredsednik vlade Matteo Salvini za streljanje okrivil “nekatere nasilne tone levice”.

“Zgodilo se je v ZDA, zgodilo se je tudi v Italiji proti Berlusconiju,” je dejal, ko se je skliceval na napad na nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija leta 2009, ki ga je pustil okrvavljenega.

Francoska skrajno desničarska voditeljica Marine Le Pen, ki je prejšnji teden levičarsko zavezništvo Nova ljudska fronta primerjala z izgredniki 6. januarja, ki so leta 2021 vdrli v ameriško prestolnico v Washingtonu, je dejala, da je bil poskus atentata »svarilo za vse nas, « in dodal, da »Francija ni varna pred tem nasiljem«.

Drugje se je streljanje spremenilo v shodniški krik. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je Trumpovo preživetje označil za “čudež” in pozval, naj se “libertarne sile sveta dvignejo”. “To je vsa norost demonizacije, ki jo izvajajo vsak dan, v kateri je samo ena sprejemljiva resnica in nihče nima pravice do drugačnega mnenja,” je dejal novinarjem v nedeljo.

Podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vulin je dejal, da je streljanje “izraz dovoljenega in spodbujanega sovraštva” in opozoril, da je ogroženo tudi Vučićevo življenje.

Vodja belgijske skrajne desnice Tom Van Grieken je medije obtožil , da “razčlovečijo” in “demonizirajo” Trumpa, in zdi se, da je potegnil vzporednico med Trumpom in umorjenim skrajno desnim nizozemskim politikom Pimom Fortuynom.

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)