(V ŽIVO) Žan Mahnič in Rado Gladek o delu preiskovalne komisije DZ o Gen-I, Star Solarju in Gibanju Svoboda – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Žan Mahnič in Rado Gladek o delu preiskovalne komisije DZ o Gen-I, Star Solarju in Gibanju Svoboda

(V ŽIVO) Žan Mahnič in Rado Gladek o delu preiskovalne komisije DZ o Gen-I, Star Solarju in Gibanju Svoboda

Kolegij predsednice DZ se je dogovoril o sklicu 77. izredne seje DZ, ki se bo začela 15 minut po današnji 76. izredni seji DZ, na njej pa bodo obravnavali novelo zakona o parlamentarni preiskavi ter predlog zakona o ukrepih za izboljšanje kadrovskih pogojev v socialnovarstvenih zavodih.

Na kolegiju predsednice DZ so se vodje poslanskih skupin dogovorili o začetku druge današnje izredne seje DZ, ki so jo predlagali poslanci s prvopodpisanim Borutom Sajovicem, začela se bo 15 minut po koncu prve izredne seje.

Na drugi izredni seji bodo poslanci glasovali o predlogu zakona o začasnih ukrepih za boljše kadrovske in delovne pogoje ter zmogljivosti izvajalcev socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. Prav tako bo DZ na tej seji odločal o noveli zakona o parlamentarni preiskavi, potem ko so minuli teden zavrnili predlog NSi za posvetovalni referendum na to temo. V SDS so sicer že napovedali možnost zbiranja podpisov za naknadni zakonodajni referendum.

Na prvi izredni seji, ki se je začela ob 10. uri, pa bodo poslanci odločali o dveh vladnih interventnih zakonih in zakonu o pomoči ribičem, ki med drugim določa upravičenost do nadomestila zaradi izpada dohodka in opredeljuje pravno pomoč glede kazni s strani Hrvaške. Odločali bodo o noveli zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic katastrofalne ujme iz avgusta lani, ki vpeljuje prenos dela nalog za upravljanje nepremičnin, predvidenih za odstranitev, ter za graditev nadomestitvenih objektov na državno družbo za svetovanje in upravljanje (DSU). Na poslanskih mizah bo tudi predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah.

Na kolegiju predsednice DZ so sprejeli tudi predlog, da se po skrajšanem postopku obravnava predlog dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov. Generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl je pojasnila, da gre za manj zahtevne dopolnitve zakona, ki se nanašajo na zagotovitev pravnih podlag za črpanje evropskih sredstev preko javnih razpisov. Dopolnitve prav tako širijo nabor izvajalcev programov in projektov, ki so invalidom namenjeni.

Novinarska konferenca, na kateri bosta poslanca SDS Rado Gladek in Žan Mahnič spregovorila o delu Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega izčrpavanja podjetja GEN-I, domnevno spornih praks v zvezi s podjetjem STAR SOLAR d.o.o., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke GIBANJE SVOBODA in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje GIBANJA SVOBODA za redne volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije leta 2022 in naznanitvi suma kaznivega dejanja poslanca Gibanja Svoboda Tomaža Laha, ob 13.uri.

COMMENTS

Wordpress (0)