(VIDEO) Trump preživel poskus atentata – Napadalec ustreljen, Trump ranjen v desno uho – TOPNEWS.si

(VIDEO) Trump preživel poskus atentata – Napadalec ustreljen, Trump ranjen v desno uho

(VIDEO) Trump preživel poskus atentata – Napadalec ustreljen, Trump ranjen v desno uho

Bivši predsednik ZDA Donald Trump naj bi preživel poskus atentata potem, ko so na njegovem političnem zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji odjeknili streli. V incidentu naj bi umrl eden od udeležencev zborovanja, poročajo ameriški mediji. Televizija ABC je ponoči poročala , da je bil bil napadalec ustreljen, Trumpa pa so pripadniki tajne službe, ki ga varujejo nemudoma odpeljali na varno.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je potrdil, da je šlo pri sobotnem napadu na predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa za poskus atentata. Identificirali so ga kot 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa iz Pensilvanije. Šlo naj bi za osamljenega strelca. Poleg napadalca je umrla še ena oseba, dve sta bili huje ranjeni.

“To noč se je zgodil poskus atentata na nekdanjega predsednika Trumpa,” je dejal predstavnik FBI Kevin Rojek na novinarski konferenci.

Predstavniki tajne službe in FBI sprva na skupni novinarski konferenci v podeželskem kraju Butler v Pensilvaniji razkrili podrobnosti o atentatorju ali njegovem motivu. Povedali pa so, da ni dokazov, da bi šlo za kaj drugega kot osamljenega strelca. “Ni razloga za to, da bi verjeli, da še obstaja kakršna koli nevarnost,” je dejal predstavnik pensilvanijske policije.

“Pripadniki tajne službe so napadalca ustrelili in je umrl,” pa je povedal tiskovni predstavnik tajne službe Anthony Guglielmi.

Kasneje sta televiziji NBC in CBS ob navajanju izjave FBI poročali, da so napadalca identificirali kot 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa iz Pensilvanije.

Streljal je s strehe poslopja blizu zborovanja in izven zavarovanega območja. Krogla je Trumpa zadela v uho, odpeljali so ga v bolnišnico. Predstavniki njegove kampanje so nato sporočili, da je z njim vse v redu.

Na incident se je nemudoma odzval predsednik ZDA Joe Biden in obsodil napad ter izrazil upanje, da bo lahko kmalu govoril s svojim nasprotnikom na letošnjih predsedniških volitvah, je sporočila Bela hiša.

Biden je bil previden in incidenta ni takoj označil za poskus političnega atentata.

“Imam mnenje, nimam pa še nobenih dejstev,” je novinarjem povedal Biden in izrazil olajšanje zaradi novic, da je Trump glede na poročila v redu.

Trumpov sin Donald Trump mlajši je sporočil, da je govoril z očetom in dejal, da se ne bo nikoli nehal boriti za rešitev Amerike ne glede na to kaj vse bodo radikalni levičarji storili proti njemu.

Podrobnosti incidenta sicer nemudoma niso bile znane. Trump je govoril na zborovanju privržencev nakar sta odjeknila najmanj dva strela. Trump se je takoj prijel za desno uho, kamere pa so pokazale, da pri ušesu krvavi.

Agenti tajne službe so skočili na oder, obkolili Trumpa in ga zvlekli stran medtem, ko je navzočim v dvorani kljubovalno dvignil pest, poroča ABC, ki dodaja, da je bil osumljeni strelec ustreljen in ubit, v napadu pa je umrla tudi oseba, ki je bila na zborovanju.

Tajna služba je kasneje na mediju X objavila, da je Trump na varnem, kar je kasneje tudi potrdila njegova predsedniška kampanja, ki je dodala, da so ga pregledali v bližnji bolnišnici. Biden je novinarjem dejal, da za takšno nasilje v Ameriki ne sme biti prostora in izrazil hvaležnost, da je Trump na varnem in mu gre dobro.

“Molim zanj in njegovo družino in vse, ki so bili na zborovanju,” je dejal Biden, ki se konec tedna nahaja na svojem domu v Delawaru in je v televizijskem sporočilu Američanom dejal, da se to ne sme dogajati v njihovi državi.

Po streljanju je na prizorišču zborovanja nastala panika in ljudje so se razbežali na vse strani. Mikrofon je bil še vedno vključen, ko so agenti tajne službe obkrožili Trumpa, ki jih je zaprosil naj mu dovolijo, da si znova natakne čevlje.

Napad so obsodili politiki tako demokratske kot republikanske stranke. Nekdanji predsednik Barack Obama je sporočil, da v ameriški demokraciji absolutno ne sme biti prostora za politično nasilje.

Milijarder Elon Musk je na svojem mediju X nemudoma objavil, da podpira Trumpa za predsednika ZDA in mu želi čim hitrejše okrevanje.

Tajna služba in FBI sta sporočila, da preiskava poteka. Če se bo izkazalo, da je šlo za atentat, bo to prvi poskus atentata na ameriškega predsednika (tistega na položaju ali bivšega) po letu 1981, ko je John Hickley v Washingtonu skušal ustreliti Ronalda Reagana.

Zadnji uspešen atentat na ameriškega predsednika se je zgodil 1963, ko je bil v Dallasu ubit demokrat John F. Kennedy. Njegov brat Robert Kennedy je bil ustreljen leta 1968 med predsedniško kampanjo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)