(VIDEO) Svet obnemel zaradi poskusa atentata na Trumpa – TOPNEWS.si

(VIDEO) Svet obnemel zaradi poskusa atentata na Trumpa

(VIDEO) Svet obnemel zaradi poskusa atentata na Trumpa

Svetovni voditelji obsojajo poskus atentata na bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki se je zgodil med njegovim predvolilnim zborovanjem na podeželju ameriške zvezne države Pensilvanije. Med poskusom atentata je bila ubita oseba, ki se je udeležila zborovanja, dve pa sta bili ranjeni. Trumpa je krogla oplazila po desnem ušesu.

“Znova smo priča nesprejemljivemu nasilju nad političnimi predstavniki,” je sporočil visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borell. S tem se je strinjala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je na družbenem omrežju X danes še zapisala, da jo je napad globoko šokiral.

Politično nasilje je kot nesprejemljivo označil kanadski premier Justin Trudeau. Poskus atentata je obsodil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki Trumpu želi hitro okrevanje, je sporočil tiskovni predstavnik Guterresa Stephan Dujarric.

Britanski premier Keir Starmer je izrazil zaprepadenost nad šokantnimi prizori in sporočil, da politično nasilje nima prostora v naši družbi v nobeni obliki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Madžarski predsednik Viktor Orban, ki velja za velikega Trumpovega zaveznika, je omenil temne čase in dejal, da misli na Trumpa in da moli zanj. Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem izrazila upanje, da bo v volilni kampanji v prihodnjih mesecih dialog premagal sovraštvo ter zaželela Trumpu hitro okrevanje.

Argentinski predsednik Javier Milei je za atentat obtožil mednarodno levico. “V paniki zaradi porazov na volitvah se zatekajo k terorizmu, da vsilijo svojo nazadnjaško in avtoritarno agendo,” je dejal.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dejal, da morajo strelski napad ostro obsoditi vsi branilci demokracije in političnega dialoga.

Globoko zaskrbljenost je izrazil tudi indijski premier Narendro Modi. Avstralski premier Anthony Albanese je izrazil olajšanje, da je Trump na varnem in dejal, da v demokratičnem procesu ni prostora za nasilje.

Poskus atentata je obsodil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je izrazil šok zaradi očitnega napada in dejal, da moli za Trumpovo varnost in hitro okrevanje. Obsodbe napada so se med drugim zvrstile še iz Japonske, Avstralije, Nove Zelandije, Kostarike in Čila.

Ameriške televizije poročajo, da je atentator streljal s strehe poslopja, ki je bilo izven zavarovanega območja Trumpovega zborovanja na prostem. Tajna služba je sporočila, da je atentatorja ubila.

COMMENTS

Wordpress (0)