Strelec na Trumpa je bil 20-letni Thomas Matthew Crooks – Preiskovalci pravijo, da trenutno nimajo identificiranega motiva” za atentat, v medijih pa zmedena in včasih nasprotujoča si slika o tem, kdo je bil Crooks – TOPNEWS.si

Strelec na Trumpa je bil 20-letni Thomas Matthew Crooks – Preiskovalci pravijo, da trenutno nimajo identificiranega motiva” za atentat, v medijih pa zmedena in včasih nasprotujoča si slika o tem, kdo je bil Crooks

Strelec na Trumpa  je bil 20-letni Thomas Matthew Crooks – Preiskovalci pravijo, da trenutno nimajo identificiranega motiva” za atentat, v medijih pa  zmedena in včasih nasprotujoča si  slika o tem, kdo je bil Crooks

Kaj vemo o napadalcu na Trumpa?  Doma je iz majhnega predmestje Pittsburgha Bethel Park v Pennsylvaniji  je zano, potem ko je FBI mladega domačina Thomasa Matthewa Crooksa imenovala za osebo, ki je med kampanjo streljala na Donalda Trumpa in šokirala narod. Preiskovalci verjamejo, da je Crooks, oborožen s puško v stilu AR, streljal na nekdanjega predsednika, medtem ko je ta nagovarjal množico v Butlerju v Pensilvaniji, pri čemer je umrl en član občinstva, dva pa sta bila kritično ranjena. 20-letnega kuhinjskega delavca je na kraju dogodka  je ustrelil ostrostrelec tajne službe, so povedali uradniki. V njegovem mirnem in premožnem domačem kraju pa so sosedje v šoku, ki očitno ne morejo dojeti, kako tihi mladenič je zdaj obtožen streljanja. FBI je s svoje strani povedal le, da je bil Crooks “vpleten v poskus atentata na nekdanjega predsednika in da poteka aktivna preiskava.

Thomas Crooks ni imel osebne izkaznice, zato so preiskovalci uporabili DNK, da bi ga identificirali, so sporočili iz FBI. Bil je iz Bethel Parka v Pensilvaniji, približno 70 km (43 milj) od mesta poskusa atentata, in je leta 2022 diplomiral na srednji šoli Bethel Park High School s 500 dolarji nagrade za matematiko in naravoslovje, poroča lokalni časopis.
Crooks je delal v kuhinji lokalnega doma za ostarele, le kratko vožnjo stran od njegovega doma, poroča BBC. Državni volilni zapisi kažejo, da je bil registriran republikanec, poročajo ameriški mediji. Poročajo tudi, da je leta 2021 podaril 15 dolarjev liberalni akcijski skupini ActBlue.

Po poročanju ameriških medijev je Crooks nosil majico z YouTubovega kanala Demolition Ranch, znanega po orožju in vsebini o rušenju. Kanal ima milijone naročnikov z videoposnetki o različnih orožjih in eksplozivnih napravah. Organi pregona verjamejo, da je orožje, s katerim so streljali na Donalda Trumpa, kupil Crookov oče, poroča tiskovna agencija Associated Press. Dva policista, ki sta želela ostati anonimna, sta za AP povedala, da je Crooksov oče kupil orožje pred najmanj šestimi meseci. Dan po streljanju so viri organov pregona za CBS, ameriškega partnerja BBC, povedali, da so v Crooksovem vozilu našli sumljive  eksplozivne naprave. Po navedbah CBS je imel osumljenec del komercialno dostopne opreme, ki je bila videti sposobna sprožiti naprave. Na prizorišče so bili poklicani razstrelitveni tehniki, ki so zavarovali in preiskali naprave.

Po ugotovitvi Crooksove identitete policija in agencije preiskujejo njegov motiv.  “Trenutno nimamo identificiranega motiva,” je povedal Kevin Rojek, glavni agent FBI Pittsburgh, na brifingu v soboto zvečer. Preiskava o tem, kaj se je zgodilo, bi lahko trajala več mesecev in preiskovalci bi “neumorno” delali, da bi ugotovili, kaj je bil Crooksov motiv, je dejal gospod Rojek. V pogovoru za CNN je Crooksov oče Matthew Crooks dejal, da poskuša ugotoviti, “kaj za vraga se dogaja”, vendar bo “počakal, da se pogovori z organi pregona”, preden bo spregovoril o svojem sinu.

Doslej se je pojavila zmedena – in včasih nasprotujoča si – slika o tem, kdo je bil Crooks kot oseba. Nekateri mladi domačini, ki so z njim hodili v šolo, so ga v pogovoru za lokalno tiskovno hišo KDKA opisali kot samotarja, ki je bil pogosto ustrahovan in je včasih v šolo nosil “lovska oblačila”. Druga njegova nekdanja sošolka, Summer Barkley, ga je opisala drugače in je za BBC povedala, da je “vedno dobival dobre ocene na testih” in da je bil “zelo strasten do zgodovine”. Zdelo se je, da ve karkoli o vladi in zgodovini,” je dejal. “Ampak to ni bilo nič nenavadnega …. vedno je bil prijazen.” Drugi so si ga preprosto zapomnili kot tihega.”Bil je tam, vendar se ne spomnim nikogar, ki bi ga dobro poznal,” je za BBC povedal nekdanji sošolec, ki je želel ostati neimenovan. “On preprosto ni tip, o katerem bi res razmišljal. Ampak zdel se je v redu.

Jameson Myers, nekdanji član univerzitetne strelske ekipe srednje šole Bethel Park, ki je leta 2022 diplomiral skupaj s Crooksom, je za CBS povedal, da ni prišel v ekipo. “Po preizkusu se sploh ni uvrstil v mlajšo univerzitetno ekipo,” je dodal Myers. “Nikoli se ni vrnil na preizkuse do konca srednje šole.”  Myers se spominja Crooksa kot navidezno “normalnega fanta”, ki “ni bil posebno priljubljen, a ga nikoli niso zavajali ali kaj podobnega.”
“Bil je prijazen otrok, ki nikoli ni o nikomer govoril slabo in nikoli si nisem mislil, da je sposoben česar koli, kar sem ga videl početi v zadnjih nekaj dneh.” Drugi člani skupnosti so preprosto povedali, da so bili šokirani, da je domnevni storilec streljanja lahko prišel iz mirnih, zelenih ulic parka Bethel. Med njimi je bil Jason Mackey, 27-letni domačin, ki živi blizu rezidence Crooksovih in je delal v njegovi šoli, ko je bil študent. Medtem ko je  Mackey dejal, da Crooksa osebno ne pozna, se še vedno otepa od občutka nejevrnosti.
“To je preprosto šokantno. Ne bi si mislili, da bo dogodek takšnega obsega prišel kar iz vašega dvorišča,” je dejal. “To je samo nora situacija.”

.
Na tiskovni konferenci v nedeljo je guverner Pensilvanije Josh Shapiro identificiral mrtvo žrtev pri Coreyu Comperatoreju, 50-letnem prostovoljnem poveljniku gasilcev, ki je bil ubit, ko se je “žrtvoval na svojo družino”, da bi jo zaščitil. Rekel je, da je Comperatore “umrl kot heroj”. Stran GoFundMe, ki jo je organizirala nacionalna finančna direktorica Trumpove kampanje Meredith O’Rourke, je bila ustanovljena nekaj ur po napadu z donacijami, namenjenimi družinam poškodovanih.

Trump je v objavi na svoji platformi Truth Social dejal, da je bil “ustreljen s kroglo, ki je prebila zgornji del njegovega desnega ušesa” in dejal, da je čutil, kako je krogla “raztrgala kožo”.
Na Trumpovem ušesu in obrazu je bila vidna kri, ko so ga policisti za zaščito hitro odpeljali stran. Trumpu gre “dobro” in je hvaležen policistom, piše v izjavi, objavljeni na spletni strani republikanskega nacionalnega odbora (RNC).

Kako daleč je bil osumljeni strelec od Donalda Trumpa? Ena od prič je za BBC povedala, da je videla moškega – domnevno Crooksa – s puško na strehi stavbe, preden je bil ustreljen Trump.
Napadalec je streljal s “puško v stilu AR”, poroča CBS News. Viri organov kazenskega pregona so za CBS tudi povedali, da ga je prijavil naključni mimoidoči in da ga je policija identificirala kot sumljivo osebo, vendar so policisti izgubili sled pred začetkom streljanja.Vendar pa FBI pravi, da ni takoj vedel, kakšna vrsta strelnega orožja je bila uporabljena ali koliko strelov je bilo izstreljenih. Ostrostrelec tajne službe je vrnil ogenj in strelca ubil, je sporočila agencija.

 

Glede na podatke državnega volilnega imenika je bil Crooks registriran republikanec. Podatki zvezne volilne komisije kažejo, da je donator z istim naslovom, naveden kot Thomas Crooks, januarja 2021 doniral 15 dolarjev demokratski politični skupini, imenovani Progressive Turnout Project, je poročal CNN. Gre za največjo organizacijo za stik z volivci v državi, namenjeni mobilizaciji demokratske stranke in obrambi demokracije, kot sami navajajo na svoji spletni strani.Ameriške televizije na podlagi neimenovanih policijskih virov poročajo, da je napadalec streljal s strehe poslopja blizu zborovanja in zunaj zavarovanega območja. V napadu na Trumpa je bil ubit eden od udeležencev shoda, dva pa sta bila huje ranjena.

Potem ko so pripadniki tajne policije Crooksa ubili, so ugotovili, da pri sebi nima nikakršnega osebnega dokumenta, zato so ga identificirali s pomočjo DNK-analize, je sporočil Kevin Rojek, predstavnik FBI-ja na tiskovni konferenci.Tajna služba ZDA je danes zanikala, da je zavrnila prošnjo za dodatno varovanje predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa pred dogodkom v Pensilvaniji, na katerem je bil ustreljen. Po napadu so se pojavili številni očitki proti tajni službi, med drugim pa so se pojavila ugibanja, kako je  napadalcu uspelo priti tako blizu Trumpu.

Tiskovni predstavnik tajne službe Anthony Guglielmi je na družbenem omrežju X zapisal, da so očitki popolnoma napačni. “Dejansko smo zaradi povečanega tempa potovanj v času kampanje dodali varnostne vire, tehnologijo in zmogljivosti,” je sporočil.

Predstavnik Trumpove kampanje Stephen Moore je namreč podvomil o pripravljenosti tajne službe pred napadom. “Trump vsekakor potrebuje več zaščite – zdaj se veliko preiskuje, ali je bila tajna služba popolnoma pripravljena,” je dejal Moore. Predstavnik ameriškega preiskovalnega urada FBI Kevin Rojek je danes medtem dejal, da je presenetljivo, da je uspelo napadalcu streljati, preden so ga ubili tajni agentje.

Preiskava okoliščin poskusa napada sicer še poteka. Se bo pa morala direktorica tajne službe Kimberly Cheatle v zadevi zagovarjati pred nadzornim odborom predstavniškega doma 22. julija. “Američani si zaslužijo odgovore glede poskusa atentata na predsednika Trumpa,” so sporočili iz odbora.

 

Ameriškega predsednika Joeja Bidna redno obveščajo tako vodje preiskovalnega urada FBI kot tajne službe ZDA glede preiskave poskusa atentata na njegovega predhodnika Donalda Trumpa, so sporočili iz Bele hiše. Še danes bo imel Biden novo izjavo glede poskusa atentata. Biden in podpredsednica ZDA Kamala Harris redno dobivata informacije glede izsledkov preiskave. Ameriški predsednik pa bo še danes podal novo izjavo za medije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški mediji so medtem poročali, da je imel strelec, ki je v soboto streljal na predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa, v avtomobilu materiale za izdelavo bombe. Vozilo je bilo parkirano v bližini prizorišča predvolilnega zborovanja v Butlerju. Podoben material so našli tudi na domu 20-letnika. Pri tem niso pojasnili, za kakšen material gre. Časnik New York Times je poročal o dveh eksplozivnih napravah v avtu strelca in eni na njegovem domu. Televizija CNN pa o eksplozivnem materialu in drugih delih za izdelavo bombe.

COMMENTS

Wordpress (0)