Dmitrij Peskov: Evropske prestolnice lahko postale žrtve spopada med Washingtonom in Moskvo – TOPNEWS.si

Dmitrij Peskov: Evropske prestolnice lahko postale žrtve spopada med Washingtonom in Moskvo

Dmitrij Peskov: Evropske prestolnice lahko postale žrtve spopada med Washingtonom in Moskvo

Rusija je danes opozorila, da bi lahko zaradi načrtovane namestitve ameriški raket dolgega dosega v Nemčiji evropske prestolnice postale tarča ruskih raket. Kot je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, bi evropske prestolnice lahko postale žrtve spopada med Washingtonom in Moskvo, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Naša država je na muhi ameriških raket v Evropi. Vse to smo že doživeli, to se je že zgodilo,” je Peskov dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Vendar ima Rusija možnost, da te rakete odvrne, potencialne žrtve pa so prestolnice evropskih držav, je zagrozil.

Ob vrhu zveze Nato sta v sredo Washington in Berlin napovedala, da bodo ZDA v Nemčiji z letom 2026 začele znova, prvič po obdobju hladne vojne, nameščati ameriške rakete dolgega dosega. Kot sta sporočili državi, gre za nameščanje raket tipa tomahawk, SM-6 in hipersoničnih raket, ki imajo daljši doseg kot trenutno v Evropi nameščene rakete. Šlo naj bi za t. i. epizodične oz. začasne namestitve.

Kremelj je izjavo obsodil kot vrnitev v obdobje hladne vojne. Obrambna ministra ZDA in Rusije, Lloyd Austin in Andrej Belousov, sta v petek v telefonskem pogovoru govorila o zmanjšanju tveganj za morebitno eskalacijo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V Pentagonu so klic potrdili in sporočili, da je Austin izpostavil pomen vzdrževanja stikov v času vojne v Ukrajini.

COMMENTS

Wordpress (0)