Plavajoča sončna elektrarna Družmirje: Pomemben projekt zelenega prehoda Slovenije – TOPNEWS.si

Plavajoča sončna elektrarna Družmirje: Pomemben projekt zelenega prehoda Slovenije

Oglasno sporočilo

Plavajoča sončna elektrarna Družmirje: Pomemben projekt zelenega prehoda Slovenije

Republika Slovenija sledi zavezam EU na področju zelenega prehoda, ki pomeni postopno razogljičenje družbe, njene infrastrukture in gospodarstva. Eden od projektov skupine HSE, ki bo ta prehod pomembno pospešil, bo v Šoštanju. Na največ polovici Družmirskega jezera namreč načrtujemo postavitev okoli 140 megavatne plavajoče sončne elektrarne (PSE), ki bo električno energijo proizvajala na okolju prijazen način, z njo pa bi lahko oskrbovali približno 35.000 gospodinjstev letno.

PSE Družmirje je del nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda. Gre za učinkovit in okoljsko sprejemljiv način rabe obnovljivega vira energije, ki je v evropskih državah, pa tudi drugod po svetu, že uveljavljen ter zagotavlja racionalno in večnamensko rabo prostora. PSE Družmirje bo pomembno prispevala k doseganju zastavljenih ciljev Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki je eden od temeljev razogljičenja Slovenije.

Brez negativnih vplivov na okolje

PSE Družmirje sledi dobrim praksam iz tujine in ne bo povzročala negativnih vplivov na okolje. Od obale, kjer so pogoji za rastline in živali najbolj ugodni, bo odmaknjena najmanj 40 metrov, zato ne bo posegala v razvoj vodnega in obvodnega rastlinskega in živalskega sveta. Zgrajena bo iz materialov in na način, da v okolje ne bo oddajala nevarnih snovi. Po izgradnji PSE Družmirje je pričakovati, da bo ostalo nespremenjeno tudi ekološko in kemijsko stanje voda.   Ohranjamo kakovost življenja lokalne skupnosti

Osnovno vodilo projekta PSE Družmirje je okoljsko in družbeno sprejemljiva prostorska ureditev, zato smo se ga lotili celostno. Načrtovana elektrarna poleg zagotavljanja brezogljične električne energije ohranja kakovost življenja lokalne skupnosti, saj ne bo omejevala dostopa občanov do jezera in ne bo vplivala na razvoj turizma in obvodnih dejavnosti. Na posameznih območjih bo namreč od obalnega območja odmaknjena tudi do 400 metrov, zato nadaljnji razvoj vodnih in obvodnih aktivnosti za športne in turistične namene ne bo oviran. Seveda pa v projekt načrtovanja PSE Družmirje od samega začetka vključujemo tudi občino Šoštanj in občane, za katere smo izvedli več predstavitev, odprli pa smo tudi informacijsko točko in oblikovali spletni zavihek z vsemi informacijami o projektu.

Varnost na prvem mestu

Varnost je vodilo, ki usmerja vse razvojne projekte skupine HSE in bo na prvem mestu tudi pri izgradnji PSE Družmirje. Pri načrtovanju PSE se upoštevajo visoki standardi varnosti, ki je pogoj za gradnjo tovrstnih objektov. Elektrarna je načrtovana iz materialov in panelov, ki so odporni na vse atmosferske vplive, vgrajene bo imela tudi protipožarne zaščite. Fotovoltaični paneli, ki se uporabljajo za plavajoče sončne elektrarne, so posebni in kot taki ne vsebujejo težkih kovin ali morebitnih drugih strupenih snovi, ki bi lahko vplivale na kakovost vode.

Korak v zeleno preobrazbo Šaleške doline

Z izgradnjo PSE Družmirje se, ob hkratnem prehodu na trajnostno pridobivanje električne energije, ohranja energetska tradicija Šaleške doline in regije. V sozvočju z ostalimi projekti, upoštevajoč postopno opuščanje premoga, bo PSE Družmirje zagotavljala toplotno energijo za prebivalke in prebivalce Šoštanja in Velenja po sprejemljivih cenah. Je prvi korak v smeri zelene preobrazbe Šaleške doline in ključnega pomena za izvedbo ostalih projektov ter za ohranjanje delovnih mest v procesu preobrazbe zelenega prehoda Šaleške doline.

COMMENTS

Wordpress (0)