(VIDEO) Boštjančič o novelo zakona o tujcih in digitalnih nomadih – TOPNEWS.si

(VIDEO) Boštjančič o novelo zakona o tujcih in digitalnih nomadih

(VIDEO) Boštjančič o novelo zakona o tujcih in digitalnih nomadih

Vlada je danes obravnavala in potrdila prva izhodišča za pripravo novele zakona o tujcih in vsebinsko povezanega zakona o zaposlovanju tujcev. Minister za finance Klemen Boštjančič je po seji vlade pojasnil, da je privabljanje dobro izobraženih tujcev, ki bodo pripomogli k višji dodani vrednosti za Slovenijo, ena od prioritet vlade.

V novelo zakona o tujcih bodo vključene rešitve, ki izhajajo iz evropske direktive o določitvi pogojev za vstop in prebivanje visokokvalificiranih državljanov tretjih držav, ki želijo prebivati in delati v EU. Uvedli naj bi novo dovoljenje za digitalnega nomada.

Predlog zakona bo vključeval tudi spremembe, ki so nujne zaradi izpolnjevanja obveznosti v skladu z uredbo o vzpostavitvi Evropskega sistema za potovalne informacije in odobritve (ETIAS), izhaja iz sporočila po seji vlade.

Po Boštjančičevih besedah gre sicer za bistveno več predlogov kot samo prenos direktiv. Pri tem dodaja, da so se na vladi dogovorili, da bodo poskušali zakonske rešitve do septembra dokončno oblikovati in jih nato sprejeti najkasneje do oktobra. Po ocenah vlade sta zakon o tujcih in zakon o zaposlovanju tujcev tematiki, ki nujno potrebujeta obširno razpravo na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), zato bodo prvi krog teh pogovorov opravili v petek.

Poudaril je, da s tem razpravo zgolj začenjajo in da nikakor ne gre za končno obliko zakona. Vlado zanima predvsem povratna informacija tako delodajalcev kot delojemalcev, ki jih bodo slišali na ESS.

Z novelo zakona o tujcih želi sicer vlada v zakonodajo vključiti priporočilo varuha človekovih pravic in odpraviti neusklajenost med posameznimi določbami zakona o tujcih in zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, so po seji vlade sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Kot so dodali, pa bo z uvedbo dovoljenja za začasno prebivanje za digitalnega nomada vlada uresničila tudi zaveze iz koalicijske pogodbe in vladne strategije Digitalna Slovenija 2030.

 

COMMENTS

Wordpress (0)