Zgodovinska zmaga laburistov v Veliki Britaniji – V 650-članskem parlamentu se jim obeta 410 sedežev, konservativci naj bi jih zasedli le 131. – TOPNEWS.si

Zgodovinska zmaga laburistov v Veliki Britaniji – V 650-članskem parlamentu se jim obeta 410 sedežev, konservativci naj bi jih zasedli le 131.

Zgodovinska zmaga laburistov v Veliki Britaniji – V 650-članskem parlamentu se jim obeta 410 sedežev, konservativci naj bi jih zasedli le 131.

Velika Britanija je pripravljena na spremembo, je danes, potem ko je bil vnovič izvoljen v parlament v svojem okrožju na severu Londona, dejal vodja laburistov Keir Starmer. Štetje glasov v okrožjih še poteka, laburistom se glede na izide vzporednih volitev obeta prepričljiva zmaga.

Laburisti se usmerjajo k prepričljivi zmagi na splošnih volitvah v Združenem kraljestvu, saj so objavljeni rezultati več kot polovice poslanskih sedežev.Konservativna stranka je po 14 letih vladanja na poti do osupljivega poraza, kar bo brutalno končalo premierski položaj Rishija Sunaka. Populistična stranka Reforma v Združenem kraljestvu Nigela Faragea je osvojila svoje prve sedeže in bila druga v številnih drugih, kar je razdelilo glasove desničarjev in prispevalo k izgubam konservativcev.

“Sprememba se začenja tu, ker je to vaša demokracija, vaša skupnost in vaša prihodnost. Vi ste glasovali, zdaj je čas, da mi začnemo delo,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Starmer, ki naj bi še danes postal novi britanski premier.

Štetje glasov na Otoku še traja, glede na izide vzporednih volitev pa so na njih prepričljivo zmagali doslej opozicijski laburisti. V 650-članskem parlamentu se jim obeta 410 sedežev, konservativci naj bi jih zasedli le 131. Glede na vzporedne volitve, ki jih je agencija Ipsos izvedla za televizije BBC, ITV in Sky, se konservativci pod vodstvom trenutnega premierja Rishija Sunaka po 14 letih očitno poslavljajo z oblasti. Medtem ko so še leta 2019 zasedli 365 sedežev, se jim jih tokrat obeta le 131.

Med tistimi konservativci, ki jih v parlamentu, ne bo več, sta tudi dosedanji obrambni minister Grant Shapps in Penny Mordaunt, ki je bila v preteklosti kandidatka za vodjo stranke.

Na tretjem mestu so liberalni demokrati z 61 poslanci, kar bi bil zanje izjemen uspeh. V zadnjem mandatu so ob izteku zasedali 15 sedežev.

Desna populistična Reform UK naj bi osvojila 13 sedežev, kar je prav tako več od pričakovanj. V parlament je bil po poročanju agencij v svojem osmem poskusu izvoljen tudi njihov vodja, sicer glavni pobudnik brexita, Nigel Farage.

Škotska nacionalna stranka, ki je bila doslej tretja največja sila v parlamentu z več kot 40 poslanci, pa naj bi jih ohranila le še 10. Britanci člane parlamenta volijo po večinskem sistemu, za osvojitev večine v parlamentu je potrebna zmaga v 326 okrožjih.

Rishi Sunak priznava in pravi, da so “laburisti zmagali na teh volitvah” Premier Rishi Sunak je priznal poraz na splošnih volitvah in ljudem na svojem sedežu rekel: “Žal mi je.”

“Laburistična stranka je zmagala na teh splošnih volitvah,” je dejal Sunak in dodal, da je poklical Keira Starmerja, da bi mu čestital in priznal izvolitev.

“Danes bo oblast zamenjala lastnika na urejen in miren način,” je dejal.

»Britansko ljudstvo je nocoj izreklo streznitveno sodbo. Veliko se je treba naučiti in razmisliti, prevzemam odgovornost za izgubo,« je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)