“Se spomnite tistih dolgih miz” – Janša kritiziral Ursulo von der Leyen in posredno podprl Orbana glede obiska v Moskvi – TOPNEWS.si

“Se spomnite tistih dolgih miz” – Janša kritiziral Ursulo von der Leyen in posredno podprl Orbana glede obiska v Moskvi

“Se spomnite tistih dolgih miz” – Janša kritiziral Ursulo von der Leyen in posredno podprl Orbana glede obiska v Moskvi

Madžarski premier Viktor Orban na obisku v Moskvi ne bo zastopal Evropske unije, je danes izjavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Podobno je že v četrtek dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je danes opozorila, da popuščanje ne bo ustavilo Rusije.

Janez Janša  pa se je z daljšim zapisom odzval na zapis  Ursulo von der Leyen glede obiska  madžarskega premiera Viktorja  Orbana na obisku v Moskvi. Von der Leyen je zapisla  “Pomiritev ne bo ustavila Putina. Samo enotnost in odločnost bosta tlakovali pot do celovitega, pravičnega in trajnega miru v Ukrajini.

 

“Strinjam se, da pomiritev ne bo ustavila Putina. Očitno je. S komunisti se nikoli ni obneslo. Ampak kje ti Ursula Von Der Leyen vidiš je rešitev? Denar je pomemben, a ne dovolj. Na žalost vsa formalna odločenost EK ni sposobna zagotoviti milijon granat in 100 letal za Ukrajino. In prosim, ne uporabljajte dvojnih meril. Ni jih bilo  Evropska komisija protesti, ko sta  Emmanuel Macron in kancler bilia na obisku pri Putinu v najtemnejših časih za Ukrajino. Poskuša pomiriti Putina, namesto da bi poslal pomoč Ukrajini. Se spomnite tistih dolgih miz? Tudi podpore EK se ne spomnimo za @MorawieckiM @P_Fiala @JJansaSDS ko smo v tistih istih mračnih časih odpotovali v Kijev, da bi govorili o podpori EU in perspektivi EU za Ukrajino. ES, skupaj s svojim @eu_eeas, je bil zmrznjen v strahu in neodločnosti. Tudi nekateri iz EK so nam povedali, da nimamo mandata EU. Mogoče le nismo bili z desnega političnega spektra? In najpomembnejše. Ukrajinci umirajo na fronti in zadaj. Vsak dan. Obenem pa ne smejo uporabiti niti tistega malo sodobne opreme, ki so jo dobili – na pomembnih vojaških ciljih na ruskem ozemlju. Kje vidite rešitev, če 🇺🇦ni dovolj podprt za zmago v vojni in še vedno želite, da umre v tisočih vsak mesec? Za božjo voljo, vsi vi z resnično močjo, naredite nekaj, kar bo spremenilo. Evropejci v Ukrajini umirajo, medtem ko politični razred EU trguje za dobro plačane položaje in se obtožuje drug drugega”.

 

“Madžarska bo do 31. decembra 2024 predsedovala Svetu EU. To pa ne vključuje zunanjega zastopanja unije, za kar je na ravni voditeljev držav ali vlad pristojen predsednik Evropskega sveta, na ministrski ravni pa visoki zunanjepolitični predstavnik unije,” je pojasnil Borrell.

Ob tem je zatrdil, da obisk madžarskega premierja poteka izključno v okviru dvostranskih odnosov med Madžarsko in Rusijo, so sporočili iz evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

Orban ni prejel nobenega pooblastila na ravni EU za obisk Moskve, je nadaljeval in poudaril, da je stališče Bruslja glede vojne v Ukrajini znano. “To stališče izključuje uradne stike med EU in predsednikom Putinom. Madžarski premier tako ne zastopa EU v nobeni obliki,” je še dodal.

Podobno je že v četrtek dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je poudaril, da predsedstvo EU nima pristojnosti, da bi se v imenu unije pogovarjalo z Rusijo. Spomnil je, da je stališče Evropskega sveta v odnosu do vojne v Ukrajini jasno. “Rusija je agresor, Ukrajina je žrtev. Nobena razprava o Ukrajini ne more potekati brez Ukrajine,” je dodal.

Von der Leyen pa je danes v odzivu na Orbanov obisk Moskve poudarila, da popuščanje ne bo ustavilo ruskega predsednika Vladimirja Putina. “Le enotnost in odločnost bosta utrli pot do celovitega, pravičnega in trajnega miru v Ukrajini,” je še zapisala na omrežju X.

Orban je danes prispel na obisk v Moskvo, kjer se bo sestal s Putinom. V ospredju obiska bo iskanje rešitev za končanje vojne v Ukrajini.

Madžarski premier je v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo. Orban sicer velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj EU. Hkrati je načelno nasprotoval tudi sankcijam EU proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral.

·

COMMENTS

Wordpress (0)