Madžarski premier Orban prispel na obisk v Moskvo – TOPNEWS.si

Madžarski premier Orban prispel na obisk v Moskvo

Madžarski premier Orban prispel na obisk v Moskvo

Madžarski premier Viktor Orban je danes prispel na obisk v Moskvo, kjer se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI potrdil Orbanov predstavnik za stike z mediji Bertalan Havasi. V ospredju obiska, ki sledi njegovemu obisku Kijev, bo iskanje rešitev za končanje vojne v Ukrajini.

Madžarski premier, čigar država je z julijem prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, je v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo.

Še pred prihodom v Moskvo je Orban poudaril, da se miru v Ukrajini ne more vzpostaviti iz udobnega naslonjača v Bruslju. “Čeprav rotirajoče predsedstvo Svetu EU nima mandata za pogajanja v imenu EU, ne moremo sedeti in čakati, da se vojna čudežno konča. Služili bomo kot pomembno orodje pri prvih korakih k miru. To je namen naše mirovne misije,” je še zapisal na omrežju X

Orban sicer velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj EU. Hkrati je madžarski premier načelno nasprotoval tudi sankcijam EU proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral.

COMMENTS

Wordpress (0)