Britanski laburisti zmagali z absolutno večino – Golob čestital novemu britanskemu premierju Starmerju – TOPNEWS.si

Britanski laburisti zmagali z absolutno večino – Golob čestital novemu britanskemu premierju Starmerju

Britanski laburisti zmagali z absolutno večino – Golob čestital novemu britanskemu premierju Starmerju

Britanski laburisti so tudi po začasnih uradnih izidih na parlamentarnih volitvah prepričljivo zmagali in bodo v 650-članskem parlamentu zasedli vsaj 412 sedežev. Njihov vodja Keir Starmer je postal novi premier, medtem se konservativci s predvidoma 121 poslanci po 14 letih poslavljajo z oblasti.

Uradni izidi, ki kapljajo iz posameznih volilnih enot, so v veliki meri potrdili napovedi vzporednih volitev. Zaenkrat morajo zmagovalca razglasiti le še v dveh enotah.

Laburisti so si zaenkrat zagotovili 412 poslancev, kar je kar 211 več kot na predhodnih volitvah leta 2019. Konservativci so jih medtem izgubili 250 in jih bodo glede na trenutne izide zasedli 121, poroča britanski BBC.

Medtem ko je poraz konservativcev najhujši v njihovi sodobni zgodovini, je zmaga laburistov – prva po letu 2005 – sicer velika, ne pa rekordna.

Stranki je uspelo pridobiti nazaj glasove nekdaj tradicionalno laburističnih okrožij zlasti na severu države, ki so jih ob posledicah brexita začasno premamile obljube konservativcev, kljub nekaterim napovedim anket pa njen rezultat ni presegel zmage, ki so jo s 418 poslanci pod vodstvom Tonyja Blaira dosegli leta 1997.

Obenem sta tradicionalno prevladujoči stranki v britanski politiki skupno osvojili manj kot 60 odstotkov vseh glasov – laburisti 34, konservativci pa 24 odstotkov -, kar je najmanjši delež na katerihkoli volitvah po letu 1923, ko so se laburisti uveljavili kot glavna opozicijska stranka, je za BBC izpostavil strokovnjak za volilne napovedi John Curtice.

Temu pritrjuje tudi pridobitev glasov preostalih strank in tudi neodvisnih kandidatov. Liberalni demokrati naj bi zasedli 71 sedežev, torej kar 63 več kot v predhodnem mandatu. Njihov vodja Ed Davey je to pozdravil kot najboljši izid stoletja.

Zgodovinskega rezultata se veselijo tudi v desni populistični stranki Reform UK, ki je dobila štiri sedeže. Glede na to, da na zadnjih volitvah niso dobili nobenega poslanca, je to uspeh, čeprav so jim jih ankete napovedovale celo 13. Poslanski sedež je v osmem poskusu osvojil tudi njen vodja Nigel Farage.

Zanje je sicer glasovalo bistveno več volivcev kot leta 2019, okrog 14 odstotkov, zaradi česar je stranka po poročanju BBC že kritizirala večinski sistem, v katerem se podpora v sedežih ne odrazi proporcionalno. Liberalni demokrati so tako denimo ob manjšem deležu glasov, 12 odstotkih, zasedli bistveno več sedežev.

Podobno so štiri poslance osvojili Zeleni, ki so imeli doslej v parlamentu enega predstavnika. Sovoditeljica stranke Carla Denyer se je veselila zmage v osrednji volilni enoti v Bristolu.

Da so se volivci pripravljeni vse bolj obračati na politike izven osrednjih strank, kaže tudi uspeh številnih neodvisnih kandidatov, ki jih bo v spodnjem domu britanskega parlamenta največ doslej. Med njimi so številni, ki so svojo kampanjo vodili na propalestinskih stališčih in v svojih enotah porazili kandidate laburistov.

V parlament se je kot neodvisnemu kandidatu uspelo prebiti tudi nekdanjemu vodji laburistov Jeremyju Corbynu, ki ga je Starmer nasledil na čelu stranke. Politični veteran levega krila stranke bi bil po poročanju AFP lahko v novem mandatu trn v peti nove vlade.

Največja severnoirska stranka v nacionalnem parlamentu je medtem prvič postala Sinn Fein, ki si prizadeva z ponovno združitev z Irsko. Obdržala bo svojih dosedanjih sedem poslancev, medtem ko je Demokratska unionistična stranka (DUP) izgubila tri in jih bo po novem imela pet.

Ni pa štetje glasov prineslo dobrih novic za Škotsko nacionalno stranko (SNP), ki je zmagala le v osmih od 57 volilnih okrožjih na Škotskem, medtem ko je bila doslej s 48 poslanci tretja največja stranka v parlamentu. V tem delu Velike Britanije je dominantna sila znova uspelo postati laburistom, ki so bili tam prevladujoči že pred letom 2010. Gre za velik udarec tudi za prizadevanja stranke za vnovičen referendum o neodvisnosti. Volitev se je udeležilo 60 odstotkov od 48 milijonov registriranih volivcev, sedem odstotnih točk manj kot pred petimi leti.

Premier Robert Golob je danes čestital vodji laburistov Keiru Starmerju ob imenovanju za novega predsednika britanske vlade. Kot je ob tem dejal, se veseli sodelovanja z njim pri nadaljnji krepitvi dvostranskih odnosov in nadgradnji sodelovanja med EU in Združenim kraljestvom.

“Čestitke Keir Starmer ob vašem imenovanju za predsednika vlade Združenega kraljestva. Veselim se sodelovanja z vami pri nadaljnji krepitvi naših dvostranskih vezi in nadgradnji sodelovanja med EU in Združenim kraljestvom,” je prek vladnega profila na omrežju X sporočil Golob.

Keir Starmer prejema čestitke iz EU in sveta za zmago na parlamentarnih volitvah, na katerih so v četrtek prepričljivo zmagali njegovi laburisti, ki po 14 letih vladavine konservativcev prevzemajo vodenje države v svoje roke. Starmer je obljubil tesnejše vezi z EU, vendar o vrnitvi Združenega kraljestva v povezavo, ki jo je zapustilo leta 2020, ne razmišlja.

COMMENTS

Wordpress (0)