(V ŽIVO) Koalicija popoldne za zaprtimi vrati – Tudi o “sanaciji škode” po objavi revizijskih poročil o aferi Litijska? – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Koalicija popoldne za zaprtimi vrati – Tudi o “sanaciji škode” po objavi revizijskih poročil o aferi Litijska?

(V ŽIVO) Koalicija popoldne za zaprtimi vrati – Tudi o “sanaciji škode” po objavi revizijskih poročil o aferi Litijska?

Dober teden dni po vnovičnem izbruhu afere Litijska se bodo za tesno zaprtimi vrati sestali voditelji vladnega trojčka Gibanje Svoboda, SD in Levica. Zaradi revizijskega poročila o nakupu nesojene sodne palače je v zadnjih dneh napeto tudi v koaliciji. Dokument, ki predsednika vlade Roberta Goloba, finančnega ministra Klemna Boštjančiča in bivšo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan obtožuje nezakonitega ravnanja, je namreč nastal pod okriljem pravosodnega ministrstva, na čelu katerega je ministrica Andreja Katič iz vrst SD. Nepravilnosti pri poslu z Litijsko je v svojem poročilu, ki sicer še ni dokončno, ugotovilo tudi računsko sodišče, poroča portal N1.

Kaj natančno naj bi bila tema današnjega koalicijskega vrha sicer ni znano, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi zaradi revizijskega poročila napetosti v vladnih vrstah.

Revizijsko poročilo o nakupu nesojene sodne palače, pod katerega je podpisana vodja službe za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu Suzana Hötzl, namreč premierju Golobu, finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču in nekdanji pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan očita, da so za potrebe nakupa Litijske nezakonito prerazporedili sredstva iz proračunske postavke.

Vpleteni vse očitke zanikajo in s prstom kažejo na domnevno pristranskost revizorke Suzane Hötzl, ki je na ministrstvo s finančne uprave (Furs) prišla skupaj z Urošem Gojkovičem (SD) in Simonom Starčkom, ki naj bi bil blizu SDS. Tako Gojkovič kot Starček sta operativno sodelovala pri poslu Litijske, nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan pa ju je omenjala kot ključna akterja pri nakupu nove sodne stavbe.

Ob  13.00  se je sicer začela seja sveta vlade za Slovence v zamejstvu, ki bo potekala na povabilo premierja in predsednika sveta vlade za Slovence v zamejstvu Roberta Goloba, med drugim bodo razpravljali o dosežkih in ključnih izzivih slovenskih skupnosti po svetu, seje pa se bosta udeležila tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in gospodarski minister Matjaž Han.

Predvidoma ob 14.45 izjava Goloba in Arčona t takrat bo verjetno tudi več znanega o današnjem izrednem sestanku koalicije za zaprtimi vrati  Razlog za vrh koalicije je po vsej verjetnosti tudi v dejstvu, da je za sredo predsednik vlade Robert Golob sklical vrh parlamentarnih strank o uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ. Današnji sestanek koalicije je mogoče razumeti tudi v kontekstu jutrišnjega političnega vrha parlamentarnih strank.

 

COMMENTS

Wordpress (0)