(V ŽIVO) Popoldne proračunska seja vlade – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Popoldne proračunska seja vlade

(V ŽIVO) Popoldne proračunska seja vlade

Vlada se bo danes popoldne sestala na seji, ki bo namenjena pripravi predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. Zgornja meja skupne porabe je že določena, danes naj bi ministri določili razrez izdatkov po posameznih glavnih proračunskih porabnikih. Tako kot vsako leto morajo biti proračunski dokumenti pripravljeni do jeseni.

Vlada je postopke za pripravo predlogov proračunov za prihodnji dve leti začela v drugem tednu maja. Sprejela je okvirni razrez proračunskih odhodkov po posameznih področjih, določila časovnico priprave proračunov ter se seznanila z osnutkom proračunskega memoranduma. Nato je steklo usklajevanje odhodkov s proračunskimi porabniki.

Kot je takrat povedal finančni minister Klemen Boštjančič, bosta proračuna sledila srednjeročnemu cilju vzdržnosti javnega dolga in ohranjanja javnofinančnega primanjkljaja pod mejo treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Proračun za leto 2025 je že sprejet, DZ ga je skupaj z letošnjim sprejel novembra lani. Vlada bo zdaj pripravila in najpozneje do 1. oktobra v obravnavo v DZ poslala predlog njegovih sprememb, priložila pa bo tudi predlog proračuna za leto 2026.

Zgornje meje izdatkov vseh proračunskih uporabnikov so ob tem že določene: za leto 2025 v skladu z odlokom o okviru za pripravo proračunov vseh štirih javnih blagajn ne smejo preseči 17,09 milijarde evrov, za leto 2026 pa ne 17,12 milijarde evrov. V ospredju bodo ostali ukrepi za odpravo posledic lanskih poplav in ukrepi za krepitev rasti ter razvoja gospodarstva, je pred dvema mesecema povedal Boštjančič.

COMMENTS

Wordpress (0)