Politično: Klemen Boštjančič in Matjaž Han pri Gobčevi soočila stališča glede famozne revizije afere Litijska in govorila o odnosih med Svobodo in SD-jem – TOPNEWS.si

Politično: Klemen Boštjančič in Matjaž Han pri Gobčevi soočila stališča glede famozne revizije afere Litijska in govorila o odnosih med Svobodo in SD-jem

Politično: Klemen Boštjančič in Matjaž Han pri Gobčevi soočila stališča glede famozne revizije afere Litijska in govorila o odnosih med Svobodo in SD-jem

Afera s sodno stavbo še vedno močno vpliva na politično dogajanje. Če je ob izbruhu veljalo , da gre za afero, ki bremeni socialne demokrate je zdaj nov pospešek dodala in interna revizija posla na pravosodnem ministrstvu,. Ta nezakonitega početja obtožuje premierja premiera finančnega ministra  in nekdanjo pravosodno ministrico. Še več omenjeni revizije ne poznajo, nanjo v času priprave niso mogli odgovoriti. Zdajšnja pravosodna ministrica Andreja Katič je revizijsko poročilo predala policiji. Javnosti je za zdaj menda še ne sme razkriti. Gre v ozadju za tihi spor v koaliciji med Golobovo Svobodo in SD-jem. Kdo komu podtika afere ali bodo zdržali skupaj v koaliciji do rednih volitev? Na ta vprašanja je sinoči v oddaji politično voditeljica Tanja Gobec poskušala dobiti vprašanja od podpredsednikov vlade in stranke Svoboda Klemna Boštjančiča in Matjaža Hana predsednika socialnih demokratov in gospodarski minister Matjaž Han.

V oddaji Politično je finančni minister Klemen Boštjančič tudi  pojasnil tudi svoj nedavni intervju za bruseljski  portal Politico v katerem ga je novinar spraševal o krepitvi skrajne desnice v Evropi Boštjančič pa je dejal , da kot minister nima težav sodelovati s kateri kolim finančnim ministrom v Evropi včasih pa se razume celo bolje kot s kolegi v nacionalnih vladah.

Voditeljica Tanja Gobec je Boštjančiča izzvala z nastopom Matjaža Nemca v Tarči, ko je omenil menjavanje novih obrazov vsakih toliko let, to je letelo seveda na aktualnega premierja, potem, da se podtikajo afere in tako naprej. Kako trdna je koalicija? Kako dobri so odnosi Svobode s SD-jem je zanimalo Gobčevo. Kaj sta govorila  povzemamo po portalu MMC.

 

Boštjančič: Preden odgovorim na to, bi samo rekel, da je Gibanje Svoboda nova stranka in je drugačna stranka. Predvsem je drugačna od etabliranih strank, ker tudi dobršen del, tako članov stranke kot tudi ministrov, pravzaprav ni v politiki vse življenje ali pa večji del življenja. Tudi jaz nisem. Zaradi tega je seveda tudi naš način dela ali pa način dojemanja in tudi – če hočete – vrednot nekoliko drugačen, kot verjamem, da velja za klasične politike. Iz tega seveda izhajajo tudi določeni konflikti oziroma določeni nesporazumi. Ampak to se zdi meni samo po sebi logično.

Torej, kaj pravite na očitek gospoda Nemca? “Če se ne bomo zbrali v naslednjih dveh letih, bomo na oblast pripeljali nekoga v opoziciji, ki čaka.”

Boštjančič: Absolutno te stvari, ti nesporazumi, ki jih imamo, se mi ne zdijo nič posebnega, celo verjamem, da so zdravi. Zelo verjamem v to, da je treba jasno komunicirati tudi s svojimi partnerji, svojimi kolegi, ker edino tako lahko kaj spremenimo. Tista stvar, ki pa je narobe, pa je, da se marsikdaj ti, recimo različni pogledi, poskušajo razčiščevati pred javnostjo, to pa je zelo narobe. To je tisti del, za katerega verjamem, da bi se morali o tem pogovoriti. Na ta način pa verjamem, da daje vtis na zunaj, kot da je vse narobe. Precej drugače je.

Kar precej je bilo v nekaterih stvareh soliranja, eno reče ena vladna stranka, drugo druga. Gospod Han?

Han: Strinjam se s tem zadnjim delom, kar je rekel Klemen, da se je treba znotraj hiše, znotraj sobe, pogovoriti.

Menda sliši na obe imeni.

Han: Ja, ampak hočem povedati nekaj drugega. Osnova, da pridemo do pogovora in dogovora, je spoštovanje. Ne glede na to, ali si velik ali si mali. Takrat ko si velik, moraš biti še bolj širokogruden.

In je to spoštovanje?

Han: Zdaj gledam kot predsednik stranke, s predsednikom Svobode je.

Pa sicer v vladi?

Han: S kolegi v vladi absolutno nimam nobenega problema. Z nekaterimi smo stkali pravo prijateljstvo. Ampak saj veste: v politiki ni prijateljev. Kar se tiče pa etabliranih strank in novih strank, tukaj bi pa komentarje zadržal. Politika je obrt in v politiki si moraš tudi dobiti neke izkušnje. Ne začne se politika ali pa novo življenje z novo vlado, ampak je treba nekaj, kar je bilo dobrega v prejšnjih vladah, vleči naprej, kar je bilo slabega, spremeniti, drugače je pa treba imeti to kulturo sobivanja. Če te kulture sobivanja, tudi z opozicijo, ne bomo imeli, potem ne bomo v Sloveniji imeli takih rezultatov, kot si želimo. Lahko so nam zgled nogometaši in športniki, ki s svojim timom, z duhom, delajo nemogoče.

Te vsi jemljemo za vzor. Minister Boštjančič, vaš intervju za Politico je precej vznemiril tudi kolege, ki pravijo, da gre na zaupanje, ko ste rekli, da z marsikom v Evropi lažje sodelujete kot s kolegi v vladi, pa bo morda gospod Han povedal, kako je to vzel. Ampak kaj ste mislili s tem, da vas ne skrbi vzpon skrajne desnice?

Boštjančič: Kot najprej, intervju za Politico je trajal uro in pol. Vse, kar je bilo do zdaj objavljeno, je bilo nekaj izjav. Seveda sem medijem, ki jih je to zanimalo, to tudi pojasnil in seveda vsakič lahko pojasnim katero koli od teh izjav, ali je to sodelovanje s skrajno desnico v Franciji ali pa je to moj odnos do kolegov v vladi.

Če zmagajo, boste lažje sodelovali z njimi kot z nekimi zmernejšimi politiki?

Boštjančič: Ne, nikakor ne, ker tudi to ni bilo vprašanje. Je pa dejstvo, da sem odgovoril in to bom tudi vam povedal, ker vedno povem to, kar mislim, ker tudi sledim temu, da delam to, kar potem govorim. To je, da mislim, da je vsak minister v slovenski vladi dolžen sodelovati s katero koli vlado oziroma ministrom druge države, sploh tako velike države, kot je Francija. Mislim, da nihče nima privilegija in reči: jaz z eno vlado ali pa z enim ministrom ne bom sodeloval, ker ima politično drugačen pogled. Mislim, da je ključna stvar, ki ji je treba slediti, interes Slovenije. Interesu Slovenije lahko sledimo tako, da sodelujemo z vsemi in v tem kontekstu je bila tudi moja izjava. Odlično se razumem tako s socialisti ministri kot s konservativnimi ministri.

Gospod Han, bilo je nekaj odzivov vaše ministrice Tanje Fajon, da njo pa skrbi vzpon, potem Urške Klakočar Zupančič, tudi iz Levice. Kako ste vi slišali to izjavo, predvsem o boljšem sodelovanju kot v vaši vladi?

Han: Slišal sem jo tako, kot sem jo prebral. Ampak ne glede na to ima vsak tudi možnost, da interpretira svoje izjave, tako kot je tudi minister povedal. Politika oziroma vlada, določene politike, tudi zunanje politike, na neki način sprejema na ravni vlade. In v tem primeru potem moramo tudi ministri sprejemati neke odločitve z drugimi ministri. Da, treba je z vsemi državami sodelovati, so pa nekje rdeče črte, ki jih je pa vendarle treba na neki način … ker drugače bi lahko rekli, da bomo sodelovali z Rusijo.

Boštjančič: Drži.

COMMENTS

Wordpress (0)