Politični šok v Franciji dobil odziv na družbenih omrežjih tudi doma – Skrajna desnica je zmagala v prvem krogu volitev v Franciji, končni izid negotov, kažejo izhodne ankete – TOPNEWS.si

Politični šok v Franciji dobil odziv na družbenih omrežjih tudi doma – Skrajna desnica je zmagala v prvem krogu volitev v Franciji, končni izid negotov, kažejo izhodne ankete

Politični šok v Franciji dobil odziv na družbenih omrežjih tudi doma  – Skrajna desnica je zmagala v prvem krogu volitev v Franciji, končni izid negotov, kažejo izhodne ankete

Skrajno desničarska stranka Nacionalno združevanje (RN) Marine Le Pen je v nedeljo dosegla zgodovinski uspeh in zmagala v prvem krogu francoskih parlamentarnih volitev , so pokazale izhodne ankete, vendar bo končni rezultat odvisen od dni trgovanja pred tem. drugi krog naslednji teden.RN naj bi dobil približno 34 % glasov, so pokazale izstopne ankete Ipsosa, Ifopa, OpinionWaya in Elabe, kar je velik neuspeh za predsednika Emmanuela Macrona, ki je razpisal predčasne volitve, potem ko je njegovo listo premagal RN na volitvah v Evropski parlament. v začetku tega meseca.

Delež glasov RN je bil udobno pred levičarskimi in sredinskimi tekmeci, vključno z Macronovim zavezništvom Skupaj, katerega blok je dobil 20,5%-23%. Nova ljudska fronta (NFP), na hitro sestavljena levičarska koalicija, naj bi po napovedih dobila okoli 29 % glasov, so pokazale izhodne ankete.
Izhodne ankete so bile v skladu z javnomnenjskimi raziskavami pred volitvami, privrženci Le Penove pa so jih sprejeli z veseljem. Vendar pa so zagotovili malo jasnosti o tem, ali bo protipriseljenski, evroskeptični RN lahko sestavil vlado , ki bi se “sooočila” s pro-EU naklonjenim Macronom po drugem krogu naslednjo nedeljo.

Ob 15. uri po srednjeevropskem času je bila volilna udeležba skoraj 60-odstotna v primerjavi z 39,42-odstotno volilno udeležbo pred dvema letoma – kar je najvišja primerljiva udeležba od zakonodajnih volitev leta 1986, je povedal direktor raziskav Ipsos France Mathieu Gallard. Ni jasno, kdaj bodo posodobljeni uradni podatki o udeležbi. Volilna udeležba je bila visoka v primerjavi s prejšnjimi parlamentarnimi volitvami, kar ponazarja politično vnemo, ki jo je vzbudil Macron s svojo osupljivo in politično tvegano odločitvijo, da razpiše parlamentarne volitve.

RN, ki je bila dolgoletna izgnanka za mnoge v Franciji, je zdaj bližje oblasti kot kdaj koli prej. Le Penova si je prizadevala očistiti podobo stranke, ki je znana po rasizmu in antisemitizmu, kar je bila taktika, ki je delovala med jezo volivcev na Macrona, visokimi življenjskimi stroški in vse večjo zaskrbljenostjo zaradi priseljevanja.
V volilnem okrožju Le Penove Henin-Beaumont v severni Franciji so podporniki mahali s francoskimi zastavami in peli Marseljezo.

“Francozi so pokazali svojo pripravljenost, da obrnejo stran prezirljivi in ​​jedki sili,” je dejala Le Penova navdušeni množici.
Možnosti RN, da naslednji teden osvoji oblast, bodo odvisne od političnih dogovorov , ki jih bodo sklenili njeni tekmeci v prihodnjih dneh. V preteklosti so se desnosredinske in levosredinske stranke združevale, da bi obdržale RN z oblasti, vendar je ta dinamika, znana kot “republikanska fronta”, manj gotova kot kdaj koli prej.
Če noben kandidat v prvem krogu ne doseže 50 % glasov, se v drugi krog avtomatsko uvrstita prva dva kandidata in vsi, ki imajo 12,5 % vpisanih volivcev. V drugem krogu volilni okraj prevzame tisti, ki dobi največ glasov.
Visoka volilna udeležba v nedeljo nakazuje, da se Francija usmerja v rekordno število tristranskih drugi krogov. Strokovnjaki pravijo, da ti na splošno koristijo RN veliko bolj kot dvosmerna tekmovanja. Trgovanje se je začelo skoraj takoj v nedeljo zvečer.
Macron je volivce pozval, naj se zberejo za kandidati, ki so “jasno republikanski in demokratični”, kar bi na podlagi njegovih nedavnih izjav izključilo kandidate iz RN in trdo levičarske stranke France Unbowed (LFI).Politični voditelji leve sredine in skrajne levice so svoje tretjeuvrščene kandidate pozvali k odstopu.
“Naše vodilo je preprosto in jasno: niti enega glasu več za National Rally,” je dejal vodja France Unbowed Jean-Luc Melenchon .

Jordan Bardella, 28-letni predsednik stranke RN, je dejal, da je pripravljen postati premier – če njegova stranka osvoji absolutno večino. Izključil je možnost oblikovanja manjšinske vlade in ne Macron ne levičarska skupina NFP ne bosta sklenila zavezništva z njim. “Bom “kohabitacijski” predsednik vlade, spoštljiv do ustave in funkcije predsednika republike, a brezkompromisen glede politike, ki jo bomo izvajali,” je dejal.
Turobno je bilo razpoloženje na Trgu republike v Parizu, kjer se je v nedeljo zvečer na shodu levičarskega zavezništva zbralo nekaj tisoč protestnikov proti RN. Najiya Khaldi, 33-letna učiteljica, je dejala, da čuti “gnus, žalost in strah” ob močnih rezultatih RN. “Nisem navajena demonstrirati,” je rekla. “Mislim, da sem se prišel pomiriti, da se ne počutim samega.”
Odziv trga na nedeljske rezultate je bil umirjen, saj je evro v zgodnjem azijsko-pacifiškem trgovanju pridobil okoli 0,23 %. Fiona Cincotta , višja tržna analitika pri londonskem City Indexu, je opisala olajšanje, ker rezultat ni prinesel “brez presenečenj”.
“Le Penova je imela nekoliko manjšo prednost, kot so kazale nekatere ankete, kar je morda pomagalo, da se je evro na odprtem trgu malce dvignil,” je dejala. “Pozornost je zdaj na 7. juliju, da vidimo, ali bo drugi krog podprl absolutno večino ali ne. Tako se zdi, kot da smo malo v negotovosti.”

RN naj bi dobila največ sedežev v državnem zboru, vendar je samo eden od anketarjev – Elabe – stranki v drugem krogu zagotovil absolutno večino 289 sedežev.
Strokovnjaki pravijo, da so projekcije sedežev po prvem krogu glasovanja lahko zelo netočne, še posebej na teh volitvah. V nedeljo zvečer ni bilo na voljo nobenih uradnih rezultatov po vsej državi, vendar so bili pričakovani v prihodnjih urah. Izstopne ankete v Franciji so bile zelo natančne.

COMMENTS

Wordpress (0)