(V ŽIVO) “Na dnevnem redu vlade tega ni” – Andreja Katič o revizijskem poročilu, ki pa je bilo predmet koalicijskega sestanka pred sejo vlade – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Na dnevnem redu vlade tega ni” – Andreja Katič o revizijskem poročilu, ki pa je bilo predmet koalicijskega sestanka pred sejo vlade

(V ŽIVO) “Na dnevnem redu vlade tega ni” – Andreja Katič o revizijskem poročilu, ki pa je bilo predmet koalicijskega sestanka pred sejo vlade

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je ob prihodu na sejo vlade dejala, da bodo poročilo o notranji reviziji nakupa stavbe na Litijski predvidoma danes posredovali tožilstvu in policiji.

“Dobila sem na mizo 14-tega končno revizijsko poročilo. Revizorki sem postavila vprašanja zakaj ni dala možnosti vsem, ki so omenjeni v revizijskem poročilu, da se tudi izjasnijo glede omenjenih ugotovitev. Ali jih bo upoštevala ali ne je njena stvar. Ker je trenutno na dopustu te odgovore še čakam. Ker pa smo že prejšnji reden obili zahtevo od enega izmed vaših kolegov, da to poročilo damo kot informacijo javnega značaja, trenutno službe to gledajo in jaz verjamem, če ne danes jutri pojutrišnjem bomo lahko tudi objavili.”

“Ne vem, kaj lahko dodatna zunanja revizija sploh prinese,” pa je dejala na vprašanje, ali namerava odrediti zunanjo revizijo nakupa pravosodne stavbe. Katič je ob tem pojasnila, da s svojimi aktivnostmi ali odredbami ne želi kakorkoli vplivati na to, “kateri dokazi so lahko morebiti uporabljeni v kakršnihkoli prihodnjih postopkih, zato da jih ne okuži”.

Potrdila je, da je končno notranje revizijsko poročilo prejela 14. junija. Vodjo službe za notranjo revizijo Suzano Hötzl je vprašala, zakaj ni kontaktirala vseh, omenjenih v poročilu. Odgovore še čaka, saj je revizorka na dopustu. Katič je pred sejo vlade tudi napovedala, da bodo poročilo predvidoma ta teden javno objavili, pozno popoldne pa so z ministrstva za pravosodje  sporočili, da bodo to storili šele po prejemu dodatnih pojasnil revizorke.

Navedla je, da na ministrstvu vse dokumente in dodatna pojasnila o zadevi Litijska odstopijo tožilstvu oziroma policiji. “Sama, kot sem vedno rekla, ne bom sodila, kdo je kaj prav ali narobe naredil. Pričakujem, da bodo pristojni organi čim prej tudi končali svoje preiskave,” je dejala.

Ocenila je, da sodelavci na ministrstvu dobro opravljajo svoje delo, da pa bo potrebno veliko časa, da se medsebojno zaupanje izboljša. “Želim vedeti o zadevah od začetka do konca, o vseh projektih,” je dejala. Tako po bo njenih besedah z vsemi lažje sodelovati.

POP TV, ki je poročilo pridobil neuradno, je v torek navajal, da poročilo “zelo močno obremenjuje takratno ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba”. Ministrica je danes potrdila, da vlada in premier poročila niso dobili, “glede na to, da gre za notranjo revizijo in da so v postopku lahko sodelovali samo nekateri sodelavci”. Razume, da je treba proračunska sredstva ob koncu finančnega leta porabiti. “Kar se tiče vseh postopkov, pa verjamem, da bodo sami podali odgovore,” je dejala.

Golob in Boštjančič ob prihodu na sejo vlade izjav za medije nista dajala. So pa pozno popoldne iz kabineta predsednika vlade sporočili, da so, ker naj bi revizijsko poročilo omenjalo premierja, kabinet pa z omenjenim dokumentom ni seznanjen, na kabinet pravosodne ministrice naslovili dopis s prošnjo, da jim skladno z obrazložitvijo ministrice in v okviru pristojnosti posredujejo vse relevantne informacije, povezane s pripravo poročila, kot tudi poročilo samo.

V premierjevem kabinetu pa ob tem še izpostavljajo 100. člen zakona o javnih financah, ki govori o notranjem nadzoru javnih financ pri neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikih, in med drugim določa, da notranji revizor ne sme opravljati nobenih drugih operativnih nalog in ne sme opravljati revizije v postopkih, v katerih je poprej sodeloval.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic pa je danes ocenil, da so vsi vpleteni v preteklih dneh že podali svoj odziv. “Če bomo v Sloveniji iz vsakega predporočila delali zaključke ali zgodbe, ki se morebiti lepo berejo in prodajajo, niso pa resnične, ne bomo prišli daleč,” je povedal.

Dejal je tudi, da je bilo o stavbi na Litijski v Ljubljani že vse povedano, svoje pa naj zdaj opravijo pristojni organi. “Potekajo preiskave in politika se v tej fazi nima kaj vtikati v zgodbo ali opredeljevati, mora pa prevzeti odgovornost,” je ocenil.

V torek so na finančnem ministrstvu sicer zavrnili očitke o nezakonitem ravnanju pri prerazporejanju sredstev iz proračunske rezerve za nakup stavbe, v kabinetu predsednika vlade pa trditve, da je bil premier Golob o celotnem postopku podrobno seznanjen.

Ministrstvo za pravosodje pred nakupom stavbe na Litijski ni naročilo svoje preverbe cene, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Cenitev stavbe, ki jo je naročilo državno odvetništvo, je aprila sicer pokazala, da je tržna ocenjena vrednost stavbe na dan sklenitve kupoprodajne pogodbe znašala šest milijonov evrov.

Na policiji pa so po poročanju MMC potrdili, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada konec maja opravili štiri dodatne hišne preiskave. Pojasnili so, da se je v povezavi z nakupom sodne stavbe povečalo število osumljenih, ki jih sumijo zlorabe položaja, je poročal Radio Slovenija.

TV Slovenija pa je pridobila odredbo o hišnih preiskavah, ki so bile zaradi te afere opravljene pred dobrim mesecem. Iz nje je razvidno, da so kriminalisti na seznam osumljencev dodali dve imeni. Odredba Okrožnega sodišča v Ljubljani z datumom 17. maja, predvideva hišno preiskavo pri sodni cenilki Bredi Zorko in poslovnežu Enesu Draganoviću, je poročal Rok Šuligoj. Kot je razvidno iz odredbe, kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada iščejo podatke v zvezi z izdelavo poročila o cenitvi stavbe na Litijski 51 in njeni povezavi s prodajalcem stavbe Sebastjanom Vežnaverjem. Brede Zorko za pojasnila na TV Slovenija niso uspeli priklicati, Vežnaver pa je zagotovil, da cenilke ne pozna. V hišnih preiskavah pri Enesu Draganoviću in njegovih podjetjih pa so kriminaliste zanimale predvsem finančne transakcije.

V odredbi piše, da je Draganović konec decembra leta 2019 Vežnaverju posodil dva milijona evrov, ki jih je ta porabil za nakup stavbe na Litijski. En dan po prodaji stavbe ministrstvu za pravosodje je Vežnaver Draganovićevemu podjetju AENA d.o.o. 29. decembra lani, vrnil dva milijona, 16. januarja letos pa še 2,3 milijona. Vmes je Draganoviću nakazal še 69.500 evrov.
“To ni plod samo Litijske. Midva z Draganovićem sva prijatelja in poslovna partnerja. Z moje strani je bil vrnjen kredit za drugi večji objekt, ki nastaja v Kopru in nima nobene veze z Litijsko,” je dejal Vežnaver. Kot je dodal, Draganović na Litijski nikoli ni bil.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)