(VIDEO)”Tudi tranzicija bo enkrat končana… lepo je v naši domovini biti mlad” – Kaj so sinoči, 33 let kasneje, še povedali Milan Kučan, Janez Janša, Borut Pahor, Danilo Türk…? – TOPNEWS.si

(VIDEO)”Tudi tranzicija bo enkrat končana… lepo je v naši domovini biti mlad” – Kaj so sinoči, 33 let kasneje, še povedali Milan Kučan, Janez Janša, Borut Pahor, Danilo Türk…?

(VIDEO)”Tudi tranzicija bo enkrat končana… lepo je v naši domovini biti mlad” –  Kaj so sinoči, 33 let kasneje, še povedali Milan Kučan, Janez Janša, Borut Pahor, Danilo Türk…?

Slavnostne seje državnega zbora in osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu so se udeležili številni politiki iz sedanje in nekdanje politične garniture. Med njimi , Milan Kučan, Janez Janša, Borut, Pahor , Danilo Türk in drugi. In kaj so 33 let kasneje povedali politiki, ki so tako ali drugače zaznamovali obdobje novejše slovenske zgodovine od nastanka slovenske države. Da smo na doseženo gotovo lahko ponosni, sta ob tem ocenila Danilo Türk in Borut Pahor. “Lepo je v naši domovini biti mlad,” pa je hudomušno pripomnil prvi predsednik republike Milan Kučan.

Borut Pahor: “Ko pogledate iz neke zgodovinske razdalje imamo Slovenci vse razloge , da smo ponosni na prehojeno pot, ampak kot ambiciozen narod si zastavljamo vprašanje ali ne bi lahko bili še boljši in mislim , da bi lahko bili Če me vprašate po eni taki prelomni spremembi, ki si jo zaslužimo za boljšo prihodnost  je to sigurno razmah podjetništva. V 33 tih letih zgodovine nekako tega nismo znali narediti ali pa celo nismo hoteli se mi zdi, ker smo se na začetku v 90-tih letih nekako zanesli na to , da lahko s postopnimi koraki lažje in več dosežemo , kot če bomo šli v neke prelomnejše spremembe. No 33 let kasneje se kaže , da potrebujemo take prelomne spremembe in prej ko jih bomo dali pod streho boljše bo. Srečno.”  

Nekdanji predsednik Danilo Türk: “Torej na državo smo prav gotovo lahko ponosni , vprašanje je če smo lahko ponosni na oblast, ki vlada v tej državi. Tukaj seveda obstajajo zelo neprijetni zastoji. Mene osebno skrbijo vse te stavke, ki se dogajajo. Nikjer ni videti nobenega konca. jaz mislim , da bo vlada morala poskrbeti zato , da se ti stavkovni procesi končajo in da pride do nekih sporazumov.”

Glede situacije v svetu pa je nekdanji predsednik Danilo Türk:  “No seveda je situacija izredno zaskrbljujoča. Svet je v enih težkih trenutkih je na pragu velike vojne, ta velika vojna je popolnoma mogoča, tako kot se stvari razvijajo, svetovnih razsežnosti. Je pa še vedno možno to vojno preprečiti in zdaj bi bilo treba storiti vse, da se prepreči drsenje v svetovno vojno”.

Janez Janša, ki se je sinoči pojavil na obeh slovesnostih tako v državnem zboru, kot na osrednji državni proslavi na Kongresnem trg pa je na vprašanje ali smo dovolj enotni ocenil: “Vprašanje je, če smo dovolj enotni v vsakem primeru pa smo samostojni, sami odločamo o sebi samostojnost imamo, muzej se lahko ukine, samostojnosti se ne. Tako , da danes je praznik in iskrene čestitke vsem, ki ga praznujejo z veseljem. Slovenija je samostojna tega ni možno zanikat. Muzeji se lahko ukinejo, prazniki tudi pravzaprav, ne more se pa zanikat slovenske osamosvojitve. To je bil vrhunec vsega kar se je dogajalo v slovenski zgodovini v smislu motenj po lastni državi. Veliko sijajnih dogodkov imamo prej, vendar se nobeden ni iztekel v to končno dejanje in naša generacija je bila deležna te misli in smo veseli, da jih imamo.”

Glede domnevne bipolarnosti političnega prostora pa je ponovil: “No jaz mislim , da tukaj ne gre za bipolarnost med levim in desnim polom. Zdaj ko govorimo o teh praznikih gre pač za za razliko med tistimi, ki smo se za Slovenijo borili in tistimi, ki jim nikoli ni bila intimna opcija. Ta razlika oziroma ta razpoka se nadaljuje dobivala je razne politične pospeške, ampak slovenska osamosvojitev je uspela in tudi tranzicija bo enkrat končana.”

“Lepo se imejte, čestitam vam lep praznik. Lepo je v naši domovini biti mlad, ” je bil kratek prvi predsednik predsedstva  v času osamosvojitve Milan Kučan. Kako bi pa po 33 letih ocenili stanje je vztrajal novinarka STA – ja : “Lepo je bit mlad v tej domovini.., je ponovil Milan Kučan”

 

Predsednik opozicijske NSi Matej Tonin pa je poudaril, da je dan državnosti rojstni dan domovine, naše matere. Te vedno praznujemo skupaj, tudi če so bratje in sestre razdeljeni, je ponazoril. “Praznujemo stvari, ki nas povezujejo, ki nas družijo, naše razlike in slabe stvari poskušamo potisniti stran,” je dejal. Obenem je ocenil, da bi bil že čas za dosego sprave, saj slednjo dosežejo vsi močni in povezani narodi, pokop mrtvih ne glede na stran, ki so ji pripadali, pa je civilizacijska norma.

Ob prazniku Slovenije je državljanom še sporočil, da se je treba veseliti lepih stvari, videti predvsem dobro ter se osredotočiti na tisto, kar povezuje in združuje.

Podpredsednik koalicijske SD in evropski poslanec Matjaž Nemec pa je poudaril, da smo lahko ponosni na lastno državo, ki je mednarodno uveljavljena in spoštovana. Tudi v Evropskem parlamentu lahko govorimo slovenski jezik in sooblikujemo ne samo slovensko, ampak tudi evropsko prihodnost, je spomnil. “Mogoče smo prva generacija, ki živimo to realnost in dajmo to realnost čuvati za otroke, ki prihajajo za nami,” je izpostavil.

Tudi ponedeljkova osrednja država proslava je po njegovih besedah spomnila na izjemne talente v državi. Meni, da se državljani premalokrat spomnimo, kako lepo je imeti državo, za katero so se stoletja borile mnoge generacije. Prevečkrat smo zazrti v preteklost in premalo osredotočeni na prihodnost, je še ocenil in Sloveniji zaželel, da bi njeni državljani živeli v miru in spoštovanju.

Koordinatorica Levice Asta Vrečko pa je državljanom zaželela, da se bi večkrat spomnili, zakaj smo se odločili za pot do samostojne države, in kakšno je bilo leta 1991 sporočilo ljudi. Sama ocenjuje, da je bila to pot k miru, sobivanju, solidarnosti in spoštovanju.

Vmes se je zgodilo marsikaj, a smo hkrati tudi zgradili državo, ki ima mednarodni ugled in je suverena, je spomnila. “Želim si, da bi ponotranjili naše uspehe, vse kar imamo dobrega, se tudi večkrat pohvalili z uspehi naše države, športnikov, kulturnikov, umetnikov, znanstvenikov, podjetnikov, vseh, ki gradijo našo družbo,” je izpostavila Vrečko.

Politična sprava v državi pa bo po njeni oceni nastopila tisti trenutek, ko se ne bo več zlorabljalo zgodovinskih dogodkov za aktualno politično obračunavanje. “Mislim, da si tega želijo tudi ljudje, od politike želijo odgovorno držo in pogled v prihodnost,” je sklenila.

COMMENTS

Wordpress (0)